Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Двунамотков басов говорител
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 28, 2006 10:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинете за некомпетентния въпрос, но какво значение има дали ще се обърнат изводите на говорителя? Като го направя не намирам разлика във звука.
Върнете се в началото
valentin subashov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Пон Авг 28, 2006 15:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Извинете за некомпетентния въпрос, но какво значение има дали ще се обърнат изводите на говорителя? Като го направя не намирам разлика във звука.

Значение има.Ако е с две намотки и обърнеш само едната звука(баса) ще изчезне напълно или ще се чува съвсем слабо,но ако обърнеш и двете намотки(говорим за размяната на местата на + и-) едновременно ще изчезнат честотите около среза на филтъра който използваш(акустическо късо съединение) породено от взаимодеиствието на този високоговорител с останалите озвуч. тела от системата(все пак това зависи и от разделителния филтър от какъв ред е-при някои се обръщат изводите за да работи правилно).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tsarya
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 28, 2006 21:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако някои, като мен чакат да чуят за идеята на "veskobx"... Дано дочакам Smile
rudiem
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Сеп 18, 2006 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

При двунамотковите говорители с успоредно или последователно свързване не се цели само "нагаждането" на импенданса, а също така и малката промяна на чувствителността на драйвера.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tsarya
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 18, 2006 18:30    Заглавие: Отговорете с цитат

BL факторът неминуемо се мени в зависимост от свързването.
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Сеп 20, 2006 10:12    Заглавие: г Отговорете с цитат

Двете намотки наистина са за да нагаждат импеданса на говорителя. Относно свързването на две намотки към два отделни канала:
дори и с еднаква фаза на двата сигнала, между тях винаги има разлика.... резултата от това Ви е известен, така, че намотките могат единствено да се използват за нагаждане на импеданса.
free style
Гост

МнениеПуснато на: Пет Сеп 22, 2006 15:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Незнам аз вече си го слушам и на двата канала от доста време и си усилвам и си няма грешка.Спазил съм полюсите,има си ниски честоти, всичко си е наред.Незнам дали не товари драивера или усилвателя но и да е така въобще не се забелязва.То с филтъра остава само бас, а много рядко при баса има стерео.Ако някой е сигурен че така не може да си каже доводите.
Върнете се в началото
raxell
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 28, 2006 13:41    Заглавие: Отговорете с цитат

free style написа:
Незнам аз вече си го слушам и на двата канала от доста време и си усилвам и си няма грешка.Спазил съм полюсите,има си ниски честоти, всичко си е наред.Незнам дали не товари драивера или усилвателя но и да е така въобще не се забелязва.То с филтъра остава само бас, а много рядко при баса има стерео.Ако някой е сигурен че така не може да си каже доводите.

Всякак може , но единственото правилно решение е - никога два канала върху обща шпула .
Най разумно е да се постави пред входа на усилвателите смесител за двата канала последван от лентов филтър , фазовъртящо стъпало и да се захранят стъпалата диференциално , а с намотките на говорителя да се съгласува импедансно системата в зависимост от изходното съпротивление на самите стъпала .
Разбира се всичко това е необходимо единствено ако целта е верен звук , ако целта е повече джангър , просто не се рентира , хората които тъсят последното едва ли ще усетят разликата Wink
asenc
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: г. Разлог

МнениеПуснато на: Съб Сеп 30, 2006 15:38    Заглавие: Отговорете с цитат

зщо не помислиш и на двата канала да пуснеш един и същ сигнал (за да си сигурен че на края няма да са дефазирани) и след това да ползваш и двата канала на усилвателя по отделно за единя и другия вход на говорителя.
и внимавай за " + " " - "
не сам го пробвал ама има логика Exclamation
успех
nikolovs
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 03, 2006 21:26    Заглавие: Re: Двунамотков басов говорител Отговорете с цитат

Freestyle написа:
Здравейте! Имам мощен стерео усилвател и бас туба с двунамотков говорител.Искам да товаря и двата канала еднакво и затова мисля да свържа едната намотка на говорителя към единият канал, а другата към другият.Имам филтър , който реже честоти над 200Hz надявам се под тази честота стерео ефектът да се губи и двете намотки да не си оказват влияние.Опасявам се ако все пак има лек стерео ефект да не би да едната намотка да индуцира ток под влияние на другата и да го връща към усилвателя.А усилвателят е доста скъпичък и не ми се ще да го товаря излишно като по този начин може би се влошава и звука.
(НЕ ЗНАМ ДАЛИ СЪМ ИЗБРАЛ ПРАВИЛНИЯТ ФОРУМ. МОЛЯ НАСОЧЕТЕ МЕ КЪМ ДРУГ АКО Е ТАКА)

Защо направо не свържиш двата канала на усилвателя успоредно и ги вържи към филтъра ,а изходите им към двунамодковия говорител,но при условие ,че се спазва порялитета на говорителя.Така би трябвало да свири по добре и да има повече басс.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети