Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да получа стабилни 12В, 2-3А от акумулатор на кола?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Нед Сеп 03, 2006 11:14    Заглавие: Отговорете с цитат

After_Dark написа:
червен светодиод вместо ценер на 2 V, може да свържеш и още 1-2 обикновени силициеви изправителни последователно за да дигнеш колкото ти трябва

200mA няма ли да му дойдат множко за светодиода?

Имам доста 1N4148, ще пробвам с такива... Обаче не трябва да св вдигнат повече от 3,3 волта че всичко ще изгори...
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ботевград

МнениеПуснато на: Нед Сеп 03, 2006 11:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Светодиода може да го ползваш заедно с регулиращ транзистор и така можеш да имаш 200 mA , получава се компенсационен стабилизатор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Нед Сеп 03, 2006 16:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Като каза "компенсационен стабилизатор" се сетих за стабилизатора от българските лампово-транзисторни телевизори (Мургаш, Пирин-2 и тем-подобни с козметични разлики), в тях имаше стабилизатор за 12 или 15 волта беше... Той не може ли да изкара 2-3 ампера с един KD503 и с по-голям радиятор?
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ботевград

МнениеПуснато на: Нед Сеп 03, 2006 16:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми незнам за тях но аз ползвам за усилватела си със следните елементи :
KD503 - регулиращ транзистор (дарлингтон с 2Т6551)
741 - постояннотоков усилвател
и ценеров диод (на 11 волта мисла че беше)
С траф от София 31 (~19 волта ) може да даде повече 2 ампера на 14 волта
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Сеп 03, 2006 20:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Tchav не ми коригирай писаното ,точно си е ,това е импулсен стабилизатор и работи точно от 1.4 ,не от 14 волта ! Точно затова съм го предложил ,защото човека иска да стабилизира 12 волта от акумулатор ,а както би трябвало да знаете всеки компенсационен стабилизатор иска по-голямо входно от изходното напрежение поне 2-3 волта ,така че стига сте давали нереални идеи без да прочетете внимателно темата!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Сеп 03, 2006 23:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да се направи еквивалент на мощен стабилитрон за 12 V. В този случай регулиращия транзистор е паралелно на товара.
Върнете се в началото
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 04, 2006 8:39    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Tchav не ми коригирай писаното ,точно си е ,това е импулсен стабилизатор и работи точно от 1.4 ,не от 14 волта ! Точно затова съм го предложил ,защото човека иска да стабилизира 12 волта от акумулатор ,а както би трябвало да знаете всеки компенсационен стабилизатор иска по-голямо входно от изходното напрежение поне 2-3 волта ,така че стига сте давали нереални идеи без да прочетете внимателно темата!

Не съм ползвал LM2576T-12, просто разгледах документацията за нея, но явно там са направили грешка. Може и в твойте данни да има грешка и тя да работи от 0,14 волта.
А автора на темата мисля че още преди няколко дни се е справил с проблема си.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 04, 2006 19:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно паралелен стабилизатор ти трябва щото входното напрежение ти е много ниско,а всеки компенсационен стабилизатор от последователен тип си иска 2-3 волта поне да паднат в него-демек няма да стане.Навремето имаше един конструктор,още малък съм бил и в него имаше "2 схеми на паралелни стабилизатори",една жълта книжка,ама рових не можах да я открия-сигурно съм я изхвърлил след толкова години.Надявам се някой от колегите да ги помни и да я има тая книжка.Или разрови из нета за други схеми на компенсационни стабилизатори от паралелен тип.
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 04, 2006 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/42464/SEMTECH/LM2576T.html И аз със риск да разсърдя някой ще дам мнение според мен чипа е от 4-40в вход,изход от 1,23-35в.
Върнете се в началото
Kolyo Tsonev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Сеп 04, 2006 23:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо да откриваме топлата вода, хората отдавна са го измислили - мощен PNP транзистор.
Захранване на Юност 402 :

Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети