|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
iovkito Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 22, 2006 22:09 Заглавие: |
|
|
| helios написа: | | Има български БАЛАСТИ,които ползвам вече 3-4 години и не са мръднали-стига тялото да е на сухо място.Стават и такива,които се използват за уличните пурички.А дроселите и стартерите за мен вече са история.Най малкото,защото трептенето,дори и да не го забелязваш,си го има,а очичките са много важно нещо...ще ни трябват дълго време. |
това леко трептене толкова ли пречи на очите.след време дори не се усеща |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пет Сеп 22, 2006 22:24 Заглавие: |
|
|
| iovkito написа: | | helios написа: | | Има български БАЛАСТИ,които ползвам вече 3-4 години и не са мръднали-стига тялото да е на сухо място.Стават и такива,които се използват за уличните пурички.А дроселите и стартерите за мен вече са история.Най малкото,защото трептенето,дори и да не го забелязваш,си го има,а очичките са много важно нещо...ще ни трябват дълго време. |
Ще ти кажа само,че преди време,когато някои беше решил,че луминесцентното о-ние е най- добро,оборудвах моето сервизче,точно с такива лампи./говорим за дросели и.../.След като привършех работа и се качвах в апартамента,където лампите са си обикновени,забелязвах,че там очите ми "почиват".Сега съм сигурен,че класическото ЛО,е вредно,нищо,че преди време витаеше теорията,че спектъра му бил НАЙ- близък до слънчевия/опазил Бог/. |
|
|
 |
iovkito Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 22, 2006 22:33 Заглавие: |
|
|
| helios написа: | | iovkito написа: | | helios написа: | | Има български БАЛАСТИ,които ползвам вече 3-4 години и не са мръднали-стига тялото да е на сухо място.Стават и такива,които се използват за уличните пурички.А дроселите и стартерите за мен вече са история.Най малкото,защото трептенето,дори и да не го забелязваш,си го има,а очичките са много важно нещо...ще ни трябват дълго време. |
Ще ти кажа само,че преди време,когато някои беше решил,че луминесцентното о-ние е най- добро,оборудвах моето сервизче,точно с такива лампи./говорим за дросели и.../.След като привършех работа и се качвах в апартамента,където лампите са си обикновени,забелязвах,че там очите ми "почиват".Сега съм сигурен,че класическото ЛО,е вредно,нищо,че преди време витаеше теорията,че спектъра му бил НАЙ- близък до слънчевия/опазил Бог/. |
на мен ми влияе по-добре луминисцентото осветление.и е бая по икономично.все пак мога ли да махне трептенето без електронен стабилизатор. |
|
|
 |
dilana Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 23, 2006 11:18 Заглавие: |
|
|
| преди 20 години правихме осветлението на един завод и там в инструкциите за монтага на лампите и кабеляците пишеше, че трябва да се ползват и трите фази за да се премахне това трептене. В смисъл в една стая трябва да има поне три лампи и всяка да е вързана на отделна фаза |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 23, 2006 11:47 Заглавие: |
|
|
Наистина е вредно, аз така преди години след няколко месеца на една луминисцентна лампа 40W започнах да виждам звездите по небето не като точки, а както ги рисуват - с лъчи.. То и мониторите тогава бяха на 60Hz, но съм сигурен, че е от луминисцентната лампа. Верно че усещането си зависи от човек до човек, както и от количеството изпита водка, но окото се претоварва от реакцията към това невидимо мигане. Единствено като са ти две лампите може да опиташ да ги завъртиш по фаза и едната да компенсира мигането на другата.
helios: ти какви баласти ползваш и по каква схема са изпълнени? и някой има ли схемата на българското производство "енергоспестяващи лампи" които бяха с 3 пъти повече части от китайските? |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 23, 2006 13:42 Заглавие: |
|
|
В момента ползвам Български-а те са много видове.Един от тях е на *ЕКОЕНЕРГИЯ ООД*,55 ватов.Ползвам го за двойните пурички ,които слагат за улично о-ние.Мисля,че бяха 32 вата,и са дълги около 60 см.Схема нямам но в общи линий вътре има два броя BUT11,мрежов Грец,изглаждащ електролит,две трафчета с феритна сърцевина,един маломощен тиристор,диак,и няколко диода и резистора.
Лесни са за ремонт,а ако са на сухо място-такъв много рядко се налага.Тези баласти могат да се ползват и за ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИТЕ лампи -напр. на ОСРАМ,макар,че не съм никак убеден,че една такава 42 ватова например,ще свети колкото 200 ватова обикновена. |
|
|
 |
iovkito Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 23, 2006 13:53 Заглавие: |
|
|
| helios написа: | В момента ползвам Български-а те са много видове.Един от тях е на *ЕКОЕНЕРГИЯ ООД*,55 ватов.Ползвам го за двойните пурички ,които слагат за улично о-ние.Мисля,че бяха 32 вата,и са дълги около 60 см.Схема нямам но в общи линий вътре има два броя BUT11,мрежов Грец,изглаждащ електролит,две трафчета с феритна сърцевина,един маломощен тиристор,диак,и няколко диода и резистора.
Лесни са за ремонт,а ако са на сухо място-такъв много рядко се налага.Тези баласти могат да се ползват и за ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИТЕ лампи -напр. на ОСРАМ,макар,че не съм никак убеден,че една такава 42 ватова например,ще свети колкото 200 ватова обикновена. |
не знам , моите са 26 вата и светят действително колкото 100 и нещо.преди като бяха с платки светеха по слабо обаче сега с дроселите светят поне 2 пъти по силно,доволен съм само да не трептяха. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 23, 2006 15:23 Заглавие: |
|
|
| С класическа схема,каквото и да правиш,дори да ги включиш на трифазна мрежа,трепкането ти е в кърпа вързано.Може да не е видимо но пак ще го има. |
|
|
 |
iovkito Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 23, 2006 16:44 Заглавие: |
|
|
| helios написа: | | С класическа схема,каквото и да правиш,дори да ги включиш на трифазна мрежа,трепкането ти е в кърпа вързано.Може да не е видимо но пак ще го има. |
ами на тия електронните много вяра им нямам.един дросел може да работи 20-30 години без нищо да му стане,докато тия платки 100% няма да стигнат дори до 3.все пак колко струва една такава 60 вата? |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 23, 2006 18:04 Заглавие: |
|
|
| iovkito написа: | | helios написа: | | С класическа схема,каквото и да правиш,дори да ги включиш на трифазна мрежа,трепкането ти е в кърпа вързано.Може да не е видимо но пак ще го има. |
ами на тия електронните много вяра им нямам.един дросел може да работи 20-30 години без нищо да му стане,докато тия платки 100% няма да стигнат дори до 3.все пак колко струва една такава 60 вата? |
За цената в момента, не мога да бъда сигурен,защото съм ги купувал преди 3-4 години.Не знам къде точно ще използваш тези тела но ако е за работилница/ателие или както и да го кажем,аз използвам няколко вида светл. източници:4 от споменатите,две от така наречените "настолни" с обикновена лампа,естествената светлина от прозорците и даже имам една с дросел.Преди време ,когато учех в Попов,в часовете по ергономия,застъпваха теорията,че не трябва да се смесват различни светлинни из-ци,защото ...абе както и да е.Сега съм напълно убеден,че ТРЯБВА ДА СЕ СМЕСВАТ.
А конкретно на въпроса ти...виж в магазините. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|