Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

последователно свързване
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
iovkito
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 22, 2006 22:09    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
Има български БАЛАСТИ,които ползвам вече 3-4 години и не са мръднали-стига тялото да е на сухо място.Стават и такива,които се използват за уличните пурички.А дроселите и стартерите за мен вече са история.Най малкото,защото трептенето,дори и да не го забелязваш,си го има,а очичките са много важно нещо...ще ни трябват дълго време.

това леко трептене толкова ли пречи на очите.след време дори не се усеща
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Пет Сеп 22, 2006 22:24    Заглавие: Отговорете с цитат

iovkito написа:
helios написа:
Има български БАЛАСТИ,които ползвам вече 3-4 години и не са мръднали-стига тялото да е на сухо място.Стават и такива,които се използват за уличните пурички.А дроселите и стартерите за мен вече са история.Най малкото,защото трептенето,дори и да не го забелязваш,си го има,а очичките са много важно нещо...ще ни трябват дълго време.

Ще ти кажа само,че преди време,когато някои беше решил,че луминесцентното о-ние е най- добро,оборудвах моето сервизче,точно с такива лампи./говорим за дросели и.../.След като привършех работа и се качвах в апартамента,където лампите са си обикновени,забелязвах,че там очите ми "почиват".Сега съм сигурен,че класическото ЛО,е вредно,нищо,че преди време витаеше теорията,че спектъра му бил НАЙ- близък до слънчевия/опазил Бог/.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
iovkito
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 22, 2006 22:33    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
iovkito написа:
helios написа:

Ще ти кажа само,че преди време,когато някои беше решил,че луминесцентното о-ние е най- добро,оборудвах моето сервизче,точно с такива лампи./говорим за дросели и.../.След като привършех работа и се качвах в апартамента,където лампите са си обикновени,забелязвах,че там очите ми "почиват".Сега съм сигурен,че класическото ЛО,е вредно,нищо,че преди време витаеше теорията,че спектъра му бил НАЙ- близък до слънчевия/опазил Бог/.

на мен ми влияе по-добре луминисцентото осветление.и е бая по икономично.все пак мога ли да махне трептенето без електронен стабилизатор.
Върнете се в началото
dilana
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 23, 2006 11:18    Заглавие: Отговорете с цитат

преди 20 години правихме осветлението на един завод и там в инструкциите за монтага на лампите и кабеляците пишеше, че трябва да се ползват и трите фази за да се премахне това трептене. В смисъл в една стая трябва да има поне три лампи и всяка да е вързана на отделна фаза
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Сеп 23, 2006 11:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина е вредно, аз така преди години след няколко месеца на една луминисцентна лампа 40W започнах да виждам звездите по небето не като точки, а както ги рисуват - с лъчи.. То и мониторите тогава бяха на 60Hz, но съм сигурен, че е от луминисцентната лампа. Верно че усещането си зависи от човек до човек, както и от количеството изпита водка, но окото се претоварва от реакцията към това невидимо мигане. Единствено като са ти две лампите може да опиташ да ги завъртиш по фаза и едната да компенсира мигането на другата.

helios: ти какви баласти ползваш и по каква схема са изпълнени? и някой има ли схемата на българското производство "енергоспестяващи лампи" които бяха с 3 пъти повече части от китайските?
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 23, 2006 13:42    Заглавие: Отговорете с цитат

В момента ползвам Български-а те са много видове.Един от тях е на *ЕКОЕНЕРГИЯ ООД*,55 ватов.Ползвам го за двойните пурички ,които слагат за улично о-ние.Мисля,че бяха 32 вата,и са дълги около 60 см.Схема нямам но в общи линий вътре има два броя BUT11,мрежов Грец,изглаждащ електролит,две трафчета с феритна сърцевина,един маломощен тиристор,диак,и няколко диода и резистора.
Лесни са за ремонт,а ако са на сухо място-такъв много рядко се налага.Тези баласти могат да се ползват и за ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИТЕ лампи -напр. на ОСРАМ,макар,че не съм никак убеден,че една такава 42 ватова например,ще свети колкото 200 ватова обикновена.
Върнете се в началото
iovkito
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 23, 2006 13:53    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
В момента ползвам Български-а те са много видове.Един от тях е на *ЕКОЕНЕРГИЯ ООД*,55 ватов.Ползвам го за двойните пурички ,които слагат за улично о-ние.Мисля,че бяха 32 вата,и са дълги около 60 см.Схема нямам но в общи линий вътре има два броя BUT11,мрежов Грец,изглаждащ електролит,две трафчета с феритна сърцевина,един маломощен тиристор,диак,и няколко диода и резистора.
Лесни са за ремонт,а ако са на сухо място-такъв много рядко се налага.Тези баласти могат да се ползват и за ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИТЕ лампи -напр. на ОСРАМ,макар,че не съм никак убеден,че една такава 42 ватова например,ще свети колкото 200 ватова обикновена.

не знам , моите са 26 вата и светят действително колкото 100 и нещо.преди като бяха с платки светеха по слабо обаче сега с дроселите светят поне 2 пъти по силно,доволен съм само да не трептяха.
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 23, 2006 15:23    Заглавие: Отговорете с цитат

С класическа схема,каквото и да правиш,дори да ги включиш на трифазна мрежа,трепкането ти е в кърпа вързано.Може да не е видимо но пак ще го има.
Върнете се в началото
iovkito
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 23, 2006 16:44    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
С класическа схема,каквото и да правиш,дори да ги включиш на трифазна мрежа,трепкането ти е в кърпа вързано.Може да не е видимо но пак ще го има.

ами на тия електронните много вяра им нямам.един дросел може да работи 20-30 години без нищо да му стане,докато тия платки 100% няма да стигнат дори до 3.все пак колко струва една такава 60 вата?
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 23, 2006 18:04    Заглавие: Отговорете с цитат

iovkito написа:
helios написа:

ами на тия електронните много вяра им нямам.един дросел може да работи 20-30 години без нищо да му стане,докато тия платки 100% няма да стигнат дори до 3.все пак колко струва една такава 60 вата?

За цената в момента, не мога да бъда сигурен,защото съм ги купувал преди 3-4 години.Не знам къде точно ще използваш тези тела но ако е за работилница/ателие или както и да го кажем,аз използвам няколко вида светл. източници:4 от споменатите,две от така наречените "настолни" с обикновена лампа,естествената светлина от прозорците и даже имам една с дросел.Преди време ,когато учех в Попов,в часовете по ергономия,застъпваха теорията,че не трябва да се смесват различни светлинни из-ци,защото ...абе както и да е.Сега съм напълно убеден,че ТРЯБВА ДА СЕ СМЕСВАТ.
А конкретно на въпроса ти...виж в магазините.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети