Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за ремонт на LCD монитор
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Petiofi
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 26, 2006 11:09    Заглавие: Помощ за ремонт на LCD монитор Отговорете с цитат

Здавейте колеги!
Нов съм в този форум и Ви моля ако допускам някакви грешки да ме поправите.
А сега по темата:Марката е "Филипс",19 инча,модела e 190X6FB.
Проблема е че въобще не тръгва,работил е и просто на другия ден не се е включил.
По принцип монитора е в гаранция,но когато е занесен в сервиза са видяли следи от хлебарки и са отказали гаранцията.
Според мен проблема е в захранващия блок ,имаше изгорял предпазител и един мощен MOS транзистор 2SK3562,които смених но резултата е нулев.
На изходите му няма никакви напрежения (5V,12V...)
Най вероятно ще се наложи смяната на целия захранващ блок (дано да е само той)
Въпросите са ми дали може някъде да се ремонтира този захранващ блок,откъде мога да купя нов такъв и евент.цена,или някакви насоки за ремонт.
Ще съм благодарен за всякакви съвети.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 26, 2006 12:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами този мощния транзистор трябва да го клати нещо,някакъв чип трябва да има наоколо,виж самия чип захранва ли се ,на транзистора идва ли напрежение от големия конд..Не си написал от къде си ако напишеш може би повече ще може да ти се помогне.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Petiofi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 27, 2006 9:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Има напрежение около 320В след изправителя върху големия електролитен кондензатор,който е за до 450В,следват доста на брой чипове ,който не съм замервал (видя ми се твърде сложно да измервам на посоки без да знам какво точно да очаквам).Имам следните въпроси:
1.Транзистора 2SK3562 беше изцяло окъсил,и го замених с STP9NB60 - дали това може да е проблем?
2.Този вид захранващ блок трябва ли да има на изходите си напрежения (5В,12В)без да е натоварен,т.е. при изключен куплунг.В същност напрежение няма и под товар(с включен куплунг към другите платки)?
3.Дали захранващия блок не получава управление от другите платки(има входове/изходи който не знам за какво са)за да заработи?
4.От къде и за колко (ориентировъчно) може да се купи нов захранващ блок за този монитор?
Върнете се в началото
BaNko_bs
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 04, 2006 23:21    Заглавие: Отговорете с цитат

След Греца е нормално да е така Smile
1. Не!
2. Да
3. Зависи от архитектурата. Огледай куплунзите за димминга (DIM) сигнали и дали наоколо има нещо он оф! Стандартно напреженията си излзат. Какви са платките един инвертор захранване и основна или захранването и инвертора са една?
4. http://www.partstore.com/ трябва ти само парт номера който е написан някъде отгоре.

Опитай да го ремонтираш иначе не е интересно Smile) Нещо тбва да джусва тоя мос виш дали е транз. ген. или ИС виш има ли напрежение Дрейн-Сорс после проследи веригата на Гейта и ще го подкараш!
Върнете се в началото
Petiofi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 06, 2006 16:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес ме информираха (от сервиз) че е дефектирал ШИМ-а в захранващия блок и са се отказали да го ремонтират понеже не можело да се намери такъв.Някой има ли информация какъв е този ШИМ и евентуално с какъв може да зе замени(понеже монитора не е пред мен),и къде да търся такъв чип.Благодаря педварително!

взето от руски форум http://monitor.net.ru/forum/philips-190s6fs-info-112621.html
чипа трябва да е DAP02ALSZ
Върнете се в началото
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ботевград

МнениеПуснато на: Пон Ное 06, 2006 16:58    Заглавие: Отговорете с цитат

След като не може да се намери , не би ли трябвало да ти сменят цялото захранване (това за хлебарките може и да са си го измислили ) . На мен ми държаха една седмица монитора (PHILIPS 107s66 ,CRT) без да го погледнат , като ме обеждават че му няма нищо и чак след това решиха да го сменят (разбира се докато дойде новия се чака още седмица-две)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Petiofi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 06, 2006 17:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи гаранцията категорично отпада,а няма и такъв захранващ блок Laughing Ще съм благодарен ако ме ориентирате къде мога да намеря нов захранващ блок или ще се опитам да ремонтирам стария ако намеря този ШИМ DAP02ALSZ
Върнете се в началото
bamze
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Ное 12, 2006 20:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Захранващите стойности от 12в. и 5 в. са по-малкото зло.В повечето случай и трансвертера за подсветката е на платката и няма как да се елиминира.DAP02ALSZ няма намиране ,но ме съмнява да е пробила.Потърси съдействието на по-малък сервиз да се опитат да съчинят нещо около този шим контролер или да го замерят дали въобще има генераций.
BaNko_bs
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 13, 2006 23:43    Заглавие: Отговорете с цитат

DAP02ALSZ ??? Сигурен ли си че това пише Rolling Eyes има ли лого на производител може да съвпада с 2BS01 на infineon или нещо друго как изглежда схемата DIP-8 или ..... да не е с PFC?
Kажи кое краче къде отива по захранването ако можеш!
Върнете се в началото
Petiofi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 25, 2006 18:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за мненията.Монитора вече работи.Сменен му е целия захранващ блок,тъй като никой не внася такива части и не може да се ремонтира на ниво елемент.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети