Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

диагностика и ремонт на памет
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Съб Ное 04, 2006 14:39    Заглавие: диагностика и ремонт на памет Отговорете с цитат

Колеги, интересува ме как би могло да се разбере кой точно чип от банката памет е дефектен и да бъде подменен само той?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Ное 04, 2006 17:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да опиташ с memtest-86, след това да запомниш адресите на които дава грешка и според организацията на конкретния модул памет - адреси и данни да предположиш кой точно чип е виновен за грешката. В случай обаче, че грешките не са просто няколко байта, а се простират в голямо адресно пространство, тогава по-вероятно е да имаш дефект в платката или лоша спойка на някой от чиповете.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 05, 2006 12:10    Заглавие: Отговорете с цитат

И след като ми даде грешка в 1 адрес /имам такава/, как да разбера кой е чипа? Примерно ми пише 32х8... Какво трябва да ми говори това? Кой е първия чип? Кой е повредения? Защо го дава в друг адрес, ако преместя паметта на друг слот? Подчертавам, че няма друга памет и видеокартата не е вградена!
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Ное 05, 2006 15:50    Заглавие: Отговорете с цитат

ха! верно нямам идея защо мести адреса при смяна на слота, но би трябвало в общия случай да се адресира почти еднакво навсякъде, понеже през адресните шини се задават и команди към чиповете за инициализация, etc. дръпни си някой datasheet на подобен модул памет да видиш поне как ги навръзват по адреси и данни, и ако може дай повече подробности за твоя случай да го разгадаем. т.е. точното описание на грешката от memtest-86 и името на чиповете от паметта, както и колко броя са - двустранно или едностранно разположени.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 06, 2006 9:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Дава грешка в 3-ти тест в 1 адрес на мемтест 86+ 1.65 версия
Паметта е двустранна, 16 чипа общо SDRAM. Точно модела не е в мен, но след около час ще си редактирам мнението с повече подробности

И една задачка за напредналите: две еднакви памети, но от различни серии на DDR2 V-DATA правят проблем на dual channel, като по данни са еднакви /брой чипове, тайминги, организация/, но самата платка на паметта е видимо различна. Проблема изчезна при слагане на две идентични памети
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 06, 2006 23:47    Заглавие: Отговорете с цитат

вземи един термометър,термопаста и мери на всеки чип температурата,този който "грее" е "твоя"
изпитано вече два пъти
упех
Върнете се в началото
spiroffff
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 06, 2006 23:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
вземи един термометър,термопаста и мери на всеки чип температурата,този който "грее" е "твоя"
изпитано вече два пъти
упех

забравих да се регисрирам преди да пост-на това
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 0:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Повтарям: паметта се дъни само на мемтест. ще пробвам дали грее някой чип, но се дъни само в 1 адрес! На 134217728 адреса на памет, дори и повредения да консумира 100 пъти повече дали ще го усетя?
Вярно, че при повече проблемни адреси навярно ще има разлика, но при теб само на 1 адрес ли имаше проблеми и двата пъти??
Върнете се в началото
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 18:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Хващаш 2 алуминиеви плочки (радиятора) и правиш сандвич с паметта като си сложил и термопаста. После във фурната на около 250 градуса за 15 минутки, вадиш, чакаш да се охлади заедно със сандвича, слагаш я в компа и имаш нова памет Laughing Това с грешките може да се проявава заради таймингите на паметта, ако си задал по-стегнати грешката е ясно откъде е... Пробвай да вдигнеш малко напрежението на паметта ако е възможно...
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 08, 2006 9:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Процедурата не се ли правеше на 220 градуса за около 30 минути?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети