Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Волтметър в автомобила - как?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
naka76
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Ное 12, 2006 15:30    Заглавие: Отговорете с цитат

това е трансвертер за волтметър
emil_vr
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: vratsa

МнениеПуснато на: Нед Ное 12, 2006 15:43    Заглавие: 11 Отговорете с цитат

има по проста схема във форума с ИС555 , без траф . аз я правих.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
naka76
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Ное 12, 2006 17:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Галванично разделяне без траф, или оптрон, ще е малко трудно май Rolling Eyes
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 12, 2006 17:22    Заглавие: Hm Отговорете с цитат

naka76 написа:
Галванично разделяне без траф, или оптрон, ще е малко трудно май Rolling Eyes

Защо се занимавате с глуписти Confused
Обикновенните мултицети им трябва галванично разделяне защото входното АДЦ има нужда от отрицателно напрежение от там идва този проблем.
Има една интегрална схема която е най подходяща за случая и е с еднополярно захранване и няма нужда от толкова сложнотии Idea
C520
http://www.geocities.com/vsurducan/electro/c520/c520.htm
http://www.radioland.fatal.ru/Schems/Meter/16.htm
http://www.radioland.fatal.ru/Schems/Meter/images/c5201.gif
Включваш на входа подходящ делител и директно си мери собственото захранване преди 7805 , включваш я директно на контакта , ако се притесняваш че ще има пад на напрежението до контакта по кабелите си прекарваш за входа отделна жица до + на акумулатора и всичко е точно .
Когато подадеш на контакт подаваш и на нея захранване и мери само когато работи колата !
Върнете се в началото
IGBT
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Нед Ное 12, 2006 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо пък да няма галванична връзка с акумолатора на колата?Е има един факт-при палене на двигателя напрежението пада с няколко волта заради голямата консумация на стартера Wink Ако има някакъв стабилизатор 78хх да речем ще изключи понеже му трябват поне 3 волта разлика между изходното и входното.Много по-добре ще се получи според мен с една(или 2)9V батериики и един 7805,ако работи на 5 волта.
sheki
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пон Ное 13, 2006 0:56    Заглавие: Отговорете с цитат

в миналия пост не съм сложил линка на схемата как просто се решава проблема http://electronics-diy.com/ICL7107_volt_meter.php захранването става с 5в стабилизатор който захранва и един инвертор Smile
emil_vr
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 13, 2006 22:13    Заглавие: 11 Отговорете с цитат

Нака-76 , галв. разделяне ... вместо трафа , и 4ифте оптрони - кондензатори в масата и активния , те захранват диоден удвоител , направо с ценер в изхода . Още малко ме ядосаи и ще открия схемата , на мен ми я дадоха тук във форума и я правих . Evil or Very Mad Very Happy кои измисли тоя код долу ? мамата ми ба ! Very Happy
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 13, 2006 22:21    Заглавие: Отговорете с цитат

naka76

Дай малко инфо за тази схема. Интеграла 555 лие, трафа какъв е? Вибратора на каква честота работи?
Аз имам траф от PC захранване но нямам никакви данни за него.
Някой ако знае нещтичко за тези травове 4акам с нетъпрение да го сподели.

Стези уреди шега не бива горят като за световно без галванично разделяне. Аз вече два упрасках.

Така че аз ве4е съм се насочил към изграждане на просто импулсно захранване. Мога и с трафове да услужа на желаещите.
Върнете се в началото
emil_vr
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 13, 2006 22:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Нака 76 трети път ти казвам , че схемата я има тук някъде във форума . аз бях задал съшия въпрос за волтмер и хората ми публикуваха тук схема. ДС/ДС преобразувател. беше с интеграл 555 , генератор . след него без траф, два кондензатора прекъсват масата и активния пров. , дето е изхода на 555 , следва диоден удвоител и ценер 9в . Еи сега търсих в моя тефтер и не я намирам схемата . имам я направена обаче . Направи тази отгоре дето я има с неккав малък феритен пръстен под 1 см. Тя е мн. малко по сложна и пак става. Ааа , хитър съм аз от петия път , загрях номера с кода при постването Very Happy адски се скапах , обаче я намерих, ако не почерпиш ..... http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=252&highlight=%E2%EE%EB%F2%EC%E5%F0
Върнете се в началото
Petiofi
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Ное 14, 2006 11:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за изказаните мнения!
Най-много ми допадна идеята на sheki въпреки че нямам намерение да изработвам цялата схема.Моята идея е да използвам готов такъв волтметър (с LCD дисплей)най вероятно тези от Конрад и да добавя само частта от схемата с чипа 7660.Проблема идва от там че не е ясно какъв е управляващия чип (този големия),защото е залят на самата платка(не е в корпус).Ако приемем че е ICL7107 дали би се получило така-само да добавя 7660 или трябва и друго да се преправя?И втори въпрос: В тази схема всичко работи на 5В.а готовото е направено за 9-12В.Трябва ли да се преработи нещо или ще работи и на 5В.И трето:Схемата с ICL7107 само по този начин ли се изпълнява т.е.стандартно ли е или има и други начини на свързване(питам защото така е направено че почти нищо не може да се проследи).Друг вариант е да търся такъв волтметър,изработен с чип който е в отделен корпус. Коментираме тази схема:

http://electronics-diy.com/ICL7107_volt_meter.php

Поздрави!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети