Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся Двуфазен електродвигател!
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Купувам / Продавам / Заменям - Buy / sell / trade

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
evgeni enduro
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Нови Искър

МнениеПуснато на: Пет Дек 01, 2006 10:00    Заглавие: Търся Двуфазен електродвигател! Отговорете с цитат

Някой би ли ми казал как вървят цените на подобни двигатели!?
Мощността му трябва да бъде около 2кВ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 01, 2006 10:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигурен ли си в това което питаш?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Пет Дек 01, 2006 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

двуфазен=монофазен.Ако е трифазен-друга тема.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zapad
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 01, 2006 21:25    Заглавие: Отговорете с цитат

helios би ли ми обяснил как двуфазен=монофазен
Върнете се в началото
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Пет Дек 01, 2006 22:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами като развие бушона на едната фаза и хоп става монофазен Laughing
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Дек 02, 2006 8:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Монофозни двигатели принципно няма. Голяма част от двигателите които се наричат монофазни са всъщност постояннотокови, а друга голяма част са двуфазни преработени така че да работят на една фаза. Втората им намотка в повечето случаи се използва само за първоначално развъртане, затова е и с по малка мощност. Такива двигатели се намират лесно но не съм сигурен че evgeni enduro търси точно това.
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 02, 2006 11:45    Заглавие: Отговорете с цитат

guitman написа:
Монофозни двигатели принципно няма. Голяма част от двигателите които се наричат монофазни са всъщност постояннотокови, а друга голяма част са двуфазни преработени така че да работят на една фаза. Втората им намотка в повечето случаи се използва само за първоначално развъртане, затова е и с по малка мощност. Такива двигатели се намират лесно но не съм сигурен че evgeni enduro търси точно това.
А стига бе Shocked.
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 02, 2006 14:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам против, кажи спжред теб какво представлява еднофазният двигател?
Boiko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426

МнениеПуснато на: Съб Дек 02, 2006 19:04    Заглавие: Отговорете с цитат

При трифазната промишлена мрежа в България фазовото напрежение е 220в. а линейното 380в. Фазово е напрежението между една от трите фази и нулата. Линейно е между две от кои да е фази. Двигатели за променлив ток, с ротор накъсо, биват трифазни и монофазни. При монофазните, работното напрежение е между фаза и нула. Т.Е. използва се ЕДНА фаза и от там и името еднофазни=монофазни. Те имат две намотки, работна и пускова. Работната формира пулсиращо магнитно поле и когато се подаде напрежение и на / фазово изместената/ пускова се получава въртящо магнитно поле и ротора се завърта. Фазовото изместване се получава като последователно на пусковата намотка се постави активно или капацитивно съпротивление. Активно се постига с т.н. бифилярни навивки и тогава пусковата е постоянно включена. Капацитивно с външен кондензатор, който се изключва от центробежен изключвател. Има варианти и на постоянно включени кондензатори.
При трифазните, поради фазовата разлика 120 гр., въртящо магнитно поле е налице и не са необходими пускови намотки. Поне аз не съм виждал в производство ДВУФАЗЕН електродвигател. Виждал съм електрожен, който ползва 2 фази и 0 и за него може да се каже че е двуфазен но за двигател... Rolling Eyes
П.П. Понятие ФАЗА при постоянния ток няма. Exclamation
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 02, 2006 19:25    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз не съм виждал двуфазни двигатели в производството. Виждал съм само в електро машинната лаборатория в техникума. С поста си исках само да намекна че по същество монофазния двигател с пускова намотка е двуфазен такъв, като втората фаза се получава чрез дефазиране с кондензатор, резистор, бифилярно навита бобина или просто пусковата бобина се изпълнява като навивка накъсо поставена леко встрани от оста на могнитния поток.
Не съм споменавал за фаза при постоянен ток. Някои двигатели, които се използват като монофазни по същество са постояннотокови мотори, ако не се лъжа със серийно възбуждане. Ако не ми вярвате, такива има в прахосмукачките. Можете да го захраните с постоянен ток. Ще работи.

Последната промяна е направена от guitman на Съб Дек 02, 2006 21:16; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Купувам / Продавам / Заменям - Buy / sell / trade Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети