Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Модифициране на пистолет за горещ въздух

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Bobcho
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Окт 28, 2006 15:47    Заглавие: Модифициране на пистолет за горещ въздух Отговорете с цитат

Значи купих си пистолет за горещ въздух Agoiama за 20лв.(какво му плащаш)обаче се потвърди приказката че евтиното излиза скъпо............ Sad Оказа се че има две степени 300 и 600 градуса това добре.Обаче като приключиш работа няма как да остане да работи само вентилатора за да може да се охлади нагревателя и дюзата,екстра която имат скъпите професионални инструменти. Вентилатора се захранва през нагревателя и е на 17 волта така пише на него (и от там идва проблема) на първа степен измерих 12 а на втора 15,7 волта след греца.
Значи идеята ми е следната да се направи паралелно захранване на вентилатора за да може да работи и след изключване на нагревателя но не се сещам как да стане това мислех си за някакъв регулатор като този напримр http://www.neomontana.dir.bg/kit165.htm с малка промяна в схемата и с друг тиристор но нещо немога да го измисля.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
valentin subashov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Нед Окт 29, 2006 12:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-лесно е да ползваш външен адаптор за моторчето.
Ако си направиш и регулатор към адаптора ще можеш и да си регулираш силата на въздушния поток(оттам и температурата).
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Нед Окт 29, 2006 17:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Не се занимавай че някой път ще остане само нагревателя без вентилатор и тогава ще имаш топка стопена пластмаса.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Пон Окт 30, 2006 9:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Номера може да мине и с 1 или 2 керамични кондензатора, но ще трябва да сложиш и един ценер 18-20 волта паралелно на мотора за ограничение на напрежението. Около 2uF керамични (задължително керамични) кондензатора могат да заместят трянсформатора...
HD
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Stara Zagora, Apriltzi

МнениеПуснато на: Пон Окт 30, 2006 16:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте и поздравления за хубавия форум!

Аз също съм горд собственик на такъв пистолет за горещ въздух Laughing
Купих го преди около 3-4 месеца, а вече 3 или 4 пъти е ходил в сервиза (все пак има 2 години гаранция Wink )
И на мене винаги така ми гореше нагревателя - сега съм му хванал цаката, като работя САМО на първа степен и засега да чукна на дърво доста време работи безпроблемно. Използвам го САМО за сваляне на боя от стара дървена дограма, имам да сваля на още няколко прозореца и на 1-2 врати боята и после може да го изхвърля, че да не се ядосвам с него Laughing

Поздрави!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Окт 30, 2006 18:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Milen_haskovo написа:
Номера може да мине и с 1 или 2 керамични кондензатора, но ще трябва да сложиш и един ценер 18-20 волта паралелно на мотора за ограничение на напрежението. Около 2uF керамични (задължително керамични) кондензатора могат да заместят трянсформатора...

Mилене а да си чувал за величината "ТОК" .Това става ама ако захранваш малък консуматор-няколко сесетки mA.
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Пон Окт 30, 2006 20:04    Заглавие: Отговорете с цитат

bai_tishan написа:
Mилене а да си чувал за величината "ТОК" .Това става ама ако захранваш малък консуматор-няколко сесетки mA.

Чувал съм Laughing . Правил съм обикновен сешоар със такива кондензатори, точно 2,2uF ми свършиха работа... Затова писах и същия капацитет. Предложих да се сложи ценер за да се ограничи до някаква степен максималното напрежение към мотора... Забравих да кажа че трябва и грец или поне 1 диод преди мотора Smile
Bobcho
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 03, 2006 22:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблема е решен срещу 10 стотинки Very Happy и едно старо зарядно за GSM на което смених ценера от 5.1V на 6.8V. Сега пистолета си работи нормално на 1-ва и 2-ра степен а когато е на 0-та работи само вентилатора и охлажа дюзата и нагревателя Very Happy Wink
Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 04, 2006 8:58    Заглавие: Mda Отговорете с цитат

Bobcho написа:
Проблема е решен срещу 10 стотинки Very Happy и едно старо зарядно за GSM на което смених ценера от 5.1V на 6.8V. Сега пистолета си работи нормално на 1-ва и 2-ра степен а когато е на 0-та работи само вентилатора и охлажа дюзата и нагревателя Very Happy Wink

На прав път си , аз имам духалка за запояване и тя е направена точно така , когато я изключиш и чак когато истине нагревателя тогава спира вентилатора. Laughing Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети