|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
banchev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 01, 2007 13:19 Заглавие: |
|
|
| evaseto написа: | | Какво представлява този механичен включвател които има нормално затворен контакт и две степени на включване? |
Нарича се рига ключ и се продава по 10 лева някаде по магазините. И е най-често използваното средство в твоя случай.Това с релетата е в пъти по-сложно. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 03, 2007 21:06 Заглавие: Re: Асинхронен мотор.Пускова намотка. |
|
|
| evaseto написа: | | Имам трифазен електромотор но нямам трифазен ток. Свързал съм кондензаторите (работен и пусков).Мотора е 1.1 kw.Как да го направя сама да се изключва пусковата намотка,за да не натискам бутона аз. Целта е пресостад да пуска и спира мотора.Дайте схема. Моля помогнете. |
Накрая ще изгориш мотора насила! Всички тия съвети са за работа на еднофазен асинхронен мотор, а твоя е трифазен. За да работи трифазен асинхронен двигател в еднофазна мрежа първо го превързваш в схема "звезда", след това му намираш кондензатор при грубо (но достатъчно) изчисление - 70 микрофарада на киловат, след това връзваш кондензатора между два от изводите на превързания двигател. Мрежата - 220 волта, подаваяш към свободния извод на двигателя и към един от другите два извода(с кондензатора)
Местейки втория проводник ту на единия извод на капацитета, ту на другия извод - сменяш посоката на въртене! _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
panasoanik Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 04, 2007 10:26 Заглавие: Re: Асинхронен мотор.Пускова намотка. |
|
|
| madjurov написа: | | evaseto написа: | | Имам трифазен електромотор но нямам трифазен ток. Свързал съм кондензаторите (работен и пусков).Мотора е 1.1 kw.Как да го направя сама да се изключва пусковата намотка,за да не натискам бутона аз. Целта е пресостад да пуска и спира мотора.Дайте схема. Моля помогнете. |
Накрая ще изгориш мотора насила! Всички тия съвети са за работа на еднофазен асинхронен мотор, а твоя е трифазен. За да работи трифазен асинхронен двигател в еднофазна мрежа първо го превързваш в схема "звезда", след това му намираш кондензатор при грубо (но достатъчно) изчисление - 70 микрофарада на киловат, след това връзваш кондензатора между два от изводите на превързания двигател. Мрежата - 220 волта, подаваяш към свободния извод на двигателя и към един от другите два извода(с кондензатора)
Местейки втория проводник ту на единия извод на капацитета, ту на другия извод - сменяш посоката на въртене! |
От всичките приказки изприказвани до сега ето това е истината !!!.Трифазен асинхронен двигател имаме колеги ,какви пускови кондензатори ,какви чудеса ,колегата Маджуров е описал нещата от ясно по-ясно ,а схема ако ти трябва ще ти дам  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Яну 04, 2007 16:35 Заглавие: |
|
|
| A kondenzatora na 380v li da e? |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 04, 2007 19:42 Заглавие: |
|
|
| Madjurov,ти да си чувал за 3ф ел. дв. в триъгълник работещ на еднофазно напрежение?А ако не си чувал вземи се поинтересувай какво значи надписа върху табелката на мотора 127/220;220/380;380/660 преди да съветваш човека да го включи в звезда и как би работил ел.двигатела при трите случая които съм дал?И за пояснение едната от намотките винаги работи само в пусков режим или с добавен работен кондензатор както си го е направил човека |
|
|
 |
panasoanik Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 05, 2007 11:06 Заглавие: |
|
|
Кондензатора трябва да е МКР на 400волта (работен кондензатор) ,свързването е в "триъгълник" за мотор 220/380 .
При положение ,че ще ползваш двигателя за компресор ,където има тежък старт ,изисква се голям въртящ момент ,то трябва да има пусков кондензатор 120-160мф/кват .Пусковият кондензатор трябва да бъде изключен щом двигателя се развърти на максимални обороти ( около една секунда).Кондензатора трябва да бъде изключен,тъй като в противен случай ,тока през намотките става много голям и двигателят започва да грее неистово ,след което разбира се изгаря
Реле за време ,ще ти свърши добра работа.
Мисля ,че по темата няма какво да се каже повече  |
|
|
 |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 05, 2007 19:24 Заглавие: |
|
|
| emilm написа: | | Madjurov,ти да си чувал за 3ф ел. дв. в триъгълник работещ на еднофазно напрежение?А ако не си чувал вземи се поинтересувай какво значи надписа върху табелката на мотора 127/220;220/380;380/660 преди да съветваш човека да го включи в звезда и как би работил ел.двигатела при трите случая които съм дал?И за пояснение едната от намотките винаги работи само в пусков режим или с добавен работен кондензатор както си го е направил човека |
Цитирам "Свързан е на триъгълник.1.1kw" - е, и какво може, според теб, да пише на табелката, при положение, че мотора си е свързан оригинално в триъгълник и е предназначен да се захранва от трифазна мрежа 380 волта? Пропуснах да кажа на човека, че може и да не го превързва в звезда, но се препоръчва (поне Клисаров го препоръчва). _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|