Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

TDA8143 менте чип или аз нещо бъркам

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 02, 2007 15:29    Заглавие: TDA8143 менте чип или аз нещо бъркам Отговорете с цитат

ТВ-то е IMPERIAL 7075 ,беше с дефектен тр-р на кр. ст. за ХО.Кондензатора 220 мкF на базата на тр-ра ,беше изсъхнал ,след подмяната им ,няма импулси на базата на крайния транзистор,на 8 краче на ИС има, но 7 краче оригинално не е свързано никъде.TDA8143 купих от две различни места,изходящи импулси няма .На 3 то кр. има захранване ,на изхода излизат импулси с много ниска амплитуда.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
todoran
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kneja

МнениеПуснато на: Пет Мар 02, 2007 16:57    Заглавие: ТДА8143 менте чип или аз нещо бъркам Отговорете с цитат

В момента и аз имам същият проблем
Вчера купих от КСП ТДА8143 и вече ми изгори
два крайни транзистора
С пускането тръгва транзисторът напича
и след секунди си отива с утечка
Върнете се в началото
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Мар 02, 2007 22:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Направете си една платка с драйверен траф от електрон,едно ВС639 и сложете така направеното на мястото на схемата.Това за проба да видите от схемата ли е?Но съм пуснал и два телевозора с гореспоменатия модул.Аз ги правя като китчета на вертикална платка,която влиза направо на мястото на схемата
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 03, 2007 1:33    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм го правил с траф от Е-н и не е имало проблем.
Иначе схемите може да се проверят дали са ментета като се вдигне базата на крайния. Импулсите на 2кр. трябва да са хубави, правоъгълни 10-12V р-р. На 9кр. нивото трябва да е ниско, а на 7 - високо (независимо, че е във въздуха). На 8кр. тръбва да постъпват импулсите от задаващия генератор. Кондензатора към 6кр. е добре да е сменен, а тези в базата и на захранването, както казва mitachi, без коментар. Успех!
Върнете се в началото
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 03, 2007 9:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ми е ясно с един транзистор няма ли да се опече драйверния траф ,т.к. в чакащ режим ще имаме максимален ток през него,или трябва да обърна полярноста с прав транзистор и след това да сложа драйверното стъпало от Електрон.9 краче е на маса през намотката на ТХО,кондензатора на 7 кр. където е захранването е сменен ,6 краче имам 560 пико и той е сменен, 4 краче също е на маса през емитерните резистори на крайния транзистор ,като вдигна във въздуха 2 краче също импулсите ми са с ниско ниво,на 8 крак ми постъпват импулси от ГХО.Ако замася 8 крак трябва ли да получа пълното захранващо напрежение на 2 крак.
Върнете се в началото
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 03, 2007 12:12    Заглавие: Отговорете с цитат

fikret написа:
Не ми е ясно с един транзистор няма ли да се опече драйверния траф ,т.к. в чакащ режим ще имаме максимален ток през него,или трябва да обърна полярноста с прав транзистор и след това да сложа драйверното стъпало от Електрон...
В чакащ режим транзистора трябва да е запушен и не трябва да слагаш втори. Дай състава или линк за схемата.
fikret написа:
...кондензатора на 7 кр. където е захранването е сменен...
Захранването е на 3кр.! Да не си обърнал схемата? Laughing
fikret написа:
...Ако замася 8 крак трябва ли да получа пълното захранващо напрежение на 2 крак.
Ако всички други условия са изпълнени - трябва.
Вместо 2кр. е добре да вдигнеш базата и да сложиш 20-30ома товар към емитера, за да работи и обратната връзка към 4кр. И ако пак го няма импулса - значи си налетял на менте. Успех!
Върнете се в началото
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 03, 2007 12:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм обърнал схемата ,ами просто съм се объркал, да на 3 краче е захранването.Нямам схема на телевизора,ГХО-то е с TDA8185 и когато тя не работи на 7-то и краче има 12 волта от захранването през резистор 820 ома и през резистор 1,2 килоома отива на 8 краче на TDA8143 .Само тази особеност ме спира да му сложа трафче от Електрон.
Върнете се в началото
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 03, 2007 15:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Тези 12 волта не спират ли на sby? Ако не спират може да го прехвърлиш това съпротивление към 12-те волта на TDA8185, които би трябвало да спират. Успех!
Върнете се в началото
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 03, 2007 15:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Не спират ,но не ми е минавло през ума да го прехвърля към захранването на 8185.
Върнете се в началото
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 05, 2007 10:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за съдействието,след прехвърлянето на резистора към захранването на 8185 и Електронско трафче телевизора заспа ,явно съм попаднал на ментета.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети