Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Бoбина на изхода на крайно стъпало

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Мар 10, 2007 17:17    Заглавие: Бoбина на изхода на крайно стъпало Отговорете с цитат

Става въпрос как да изчисля каква бoбина да изработя за дадено крайно стъпало. Например сега имам 2 крайни стъпала на +/-25 V вадят около 50 W на 4 ома. Сега са без бобини на изхода. Не знам дали има въобще смисъл след като работят добре Smile

Последната промяна е направена от slav4o.com на Съб Мар 10, 2007 21:00; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 10, 2007 17:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Предполагам си правил стъпалата по готова схема ,на която няма бобина.Не си прави експерименти ,ако нямаш излишни крайни транзистори .В новата аудио схемотехника Hi-End,не съм виждал индуктивност между товара и крайните транзистори.Индуктивността служи за напасване на изходният импеданс на стъпалото към товара .
Пише се БОБИНА Very Happy Very Happy Very Happy
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 10, 2007 19:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Бобината се поставя против капацитивно окъсяване на изхода при високи честоти ,на ниски не влияе изобщо ,обикновено е шунтирана с резистор 1-10 ома. При евентуално самовъзбуждане на стъпалото на ултразвук е полезна.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Мар 11, 2007 16:32    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Бобината се поставя против капацитивно окъсяване на изхода при високи честоти ,на ниски не влияе изобщо ,обикновено е шунтирана с резистор 1-10 ома. При евентуално самовъзбуждане на стъпалото на ултразвук е полезна.

А все пак дали е толкова критична. В една схема на стъпало с подобна мощност видях, че са дали 1-3 uH шунтирана с резистор 10 ома
Върнете се в началото
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 11, 2007 23:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко зависи от дълбочината на ООВ ,подбора на елементи ,нивото на входният сигнал,захранване,и куп други ,на пръв поглед незначителни подробности.Все пак проделжавам да цитирам схемни решения ,в който се слага индуктивнст ,и със съгласуваща функция към товара.
Не знам какво ти е стъпалото,съмнявам се да изкараш сигнал с високо ниво над 16кхц,тъй че споко,махал съм такива бобини от фабрични стъпала поради дефект и не си споням да е имало проблем,въпрос на схемно решение разбира се ,ако си твърдо решен да имаш бобина -мотай и запявай Very Happy Very Happy Very Happy .Разлика в звученето на стъпалото към по-добро няма да забележиш,убеден съм.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети