|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Мар 10, 2007 17:17 Заглавие: Бoбина на изхода на крайно стъпало |
|
|
Става въпрос как да изчисля каква бoбина да изработя за дадено крайно стъпало. Например сега имам 2 крайни стъпала на +/-25 V вадят около 50 W на 4 ома. Сега са без бобини на изхода. Не знам дали има въобще смисъл след като работят добре 
Последната промяна е направена от slav4o.com на Съб Мар 10, 2007 21:00; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 10, 2007 17:54 Заглавие: |
|
|
Предполагам си правил стъпалата по готова схема ,на която няма бобина.Не си прави експерименти ,ако нямаш излишни крайни транзистори .В новата аудио схемотехника Hi-End,не съм виждал индуктивност между товара и крайните транзистори.Индуктивността служи за напасване на изходният импеданс на стъпалото към товара .
Пише се БОБИНА  _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 10, 2007 19:54 Заглавие: |
|
|
| Бобината се поставя против капацитивно окъсяване на изхода при високи честоти ,на ниски не влияе изобщо ,обикновено е шунтирана с резистор 1-10 ома. При евентуално самовъзбуждане на стъпалото на ултразвук е полезна. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Мар 11, 2007 16:32 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Бобината се поставя против капацитивно окъсяване на изхода при високи честоти ,на ниски не влияе изобщо ,обикновено е шунтирана с резистор 1-10 ома. При евентуално самовъзбуждане на стъпалото на ултразвук е полезна. |
А все пак дали е толкова критична. В една схема на стъпало с подобна мощност видях, че са дали 1-3 uH шунтирана с резистор 10 ома |
|
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 11, 2007 23:32 Заглавие: |
|
|
Всичко зависи от дълбочината на ООВ ,подбора на елементи ,нивото на входният сигнал,захранване,и куп други ,на пръв поглед незначителни подробности.Все пак проделжавам да цитирам схемни решения ,в който се слага индуктивнст ,и със съгласуваща функция към товара.
Не знам какво ти е стъпалото,съмнявам се да изкараш сигнал с високо ниво над 16кхц,тъй че споко,махал съм такива бобини от фабрични стъпала поради дефект и не си споням да е имало проблем,въпрос на схемно решение разбира се ,ако си твърдо решен да имаш бобина -мотай и запявай .Разлика в звученето на стъпалото към по-добро няма да забележиш,убеден съм. _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|