|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2007 19:49 Заглавие: Re: Метод за проверка на интегални схеми? |
|
|
| интермаш написа: | Метода дава сигурен отговор на въпроса дали ИС е добра или не в 90% (горе-долу) от случаите - по моятя статистика.
Метода дава резултат както за аналогови, така и за цифрови ИС. |
Поне да беше написал 10% (горе-долу)!
Ще ти дам примери:
-логика (т.н. "цифрова" схема) на която входовете са терминирани със защитни обратносвързани диоди - проблем с някой от "по-вътрешните" транзистори - въпроса е каква ще е разликата с омметъра колкото и да е | Цитат: | | 1. Стрелкови (аналогов) омметър, по възможност максимално нискоомен; |
-специализиран микропроцесорен контролер (за телевизор да речем) с процесорно ядро и вътрешен ROM (не е важно какъв е - масков, ОТР, EPROM, EEPROM - все едно) - поради някакви причини "утекъл" заряд от областта с програмната памет - последствията се надявам, че са ти ясни - как ще разбереш кой е работещия и какви ще са разликите между двата с помоща на твоите методи?
-горния пример но за два подобни еднакви процесора но единия програмиран, а другия - не - ще познаеш ли кой кой е?
-базово матричен кристал от типа на XILINX (така наречената програмируема логика) силно се съмнявам, че мерейки 196 крака (да речем) ще достигнеш до някакви смислени изводи освен в случая, че има пробит крак към захранване или самото захранване. Това, че на корпуса пише едно и също и че резултата от меренето е един и същ изобщо не означава, че единия може да замени другия!
-операционен усилвател или компаратор ("аналогови" схеми) с проблем в "токовото огледало" - няма как да го премериш с хвърляне на боб!
С подобни методи и два полеви транзистора не винаги би могъл да окачествиш с такава доза вероятност.
Между другото
| Цитат: | | и (или) апликация (схема) на вътрешната архитектура и на изводите на ИС | апликацията не е вътрешната архитектура, а препоръчителната и примерна електрическа схема на свързване на дадената интегрална схема в нейните приложения.
Задай си въпроса и защо има огромни международни фирми занимаващи се само с производство на тестово оборудване за подобни цели и вервай ми никоя не произвежда универсални тестери които да стават за всякакви случаи (цените няма да ги обсъждаме)! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
интермаш Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2007 21:27 Заглавие: Отново дъра-бъра - два чадъра. |
|
|
RC,
нямах намерение да ти отговарям, ако не беше написал последните си изречения за "голямите фирми" и за тяхния "стремеж" да създадат някакъв тестер, което било невъзможно, защото ... и т.н.
- глупости на търкалета. В "големите фирми" през ум не им минава да ти направят на теб и на мен тестер за тестване на ИС (което не е нужно и на почти 99,999999 % от населението на планетата). Такива тестери те създават за ТЕСТВАНЕ НА ПРОДУКЦИЯТА В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ИС, т.е. по принцип те не могат да бъдат универсални и затова споменаването им тук в този форум е безмислено.
А това, че ти не си прочел и разбрал правилно това което съм написал, въобще не ме очудва - знае се защо. Под точка 3. съм написал - да има известен опит...!!!
или друго яче казано, да знае къде и какво да мери и да разбира какво му показва измерването. - или още - човекът е част от "тестера".
Разбира се, че методът не важи за:
самолетите F-16 и "STELT"
Полевите транзистори - при тях методът дава 100% сигурност на проверката.
Що се касае до "обикновените" ИС, употребявани в битовата електроника, метода е железен, независимо от това, какво мислиш ти по въпроса.
Разбира се "препоръчания от мен по-горе метод" не е всичко, което може да се направи по въпроса, зададен от "госта"
Ако някой го интересува въобще въпроса за диагностика на ИС и не е в бранша от вчера, неминуемо е използувал метода и без да е чел моята препоръка.
За чуждицата - апликация - ??? - разбира се, че не означава само това, което ти си мислиш. Това което ти си мислиш, че означава, е само едно от нещата, които означава... _________________ Четене му е майката ! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2007 22:06 Заглавие: |
|
|
интермаш, освен надутите ти словоизлияния неподкрепени с абсолютно нищо и термини които си дочул от тук - там досега не си написал нищо смислено не само в този форум.
| Цитат: | | А това, че ти не си прочел и разбрал правилно това което съм написал, въобще не ме очудва - знае се защо. Под точка 3. съм написал - да има известен опит...!!! |
Сигурен бъди, че съм го прочел много внимателно, но мен лично много ме Учудва постоянното ти желание да се изказваш неподготвен по всяка една тема.
| Цитат: | | Полевите транзистори - при тях методът дава 100% сигурност на проверката. |
Явно и идея си нямаш колко много може да сбъркаш!
| Цитат: | | Що се касае до "обикновените" ИС, употребявани в битовата електроника, метода е железен, независимо от това, какво мислиш ти по въпроса. |
Не знам кои са за теб обикновенните и кои необикновенни такива, но във всички градивния елемент е транзистора биполярен или полеви.
| Цитат: | | Ако някой го интересува въобще въпроса за диагностика на ИС и не е в бранша от вчера, неминуемо е използувал метода и без да е чел моята препоръка. |
Жална и майка на техниката при подобни подходи още повече когато използващия ги се уповава на 90% (или вече станаха 100%?)
Вместо това което си написал щеше да е много по-добре да напишеш методологията за случаите които описах по-горе.
Или те не влизат в твоята "практика" (необикновенни, сложни или нещо друго)?
| Цитат: | | Такива тестери те създават за ТЕСТВАНЕ НА ПРОДУКЦИЯТА В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ИС, т.е. по принцип те не могат да бъдат универсални и затова споменаването им тук в този форум е безмислено. |
Тестери, ако не си чувал се правят и за входящ контрол освен такива за които споменаваш (но те са съвсем друга опера).
Разликата между един NAND (примерно) независимо от това дали ще е на самолет, кораб или в настолния ти часовник НЕ е в топологията, нито в таблицата му на истинност и защо в такъв случай да не стават препоръките ти???
| Цитат: | | За чуждицата - апликация - ??? - разбира се, че не означава само това, което ти си мислиш. Това което ти си мислиш, че означава, е само едно от нещата, които означава... |
Верно ли?
Само не разбрах ти точно какво си мислиш?
Запознай се малко с материала преди да даваш съвети.
И недей да намесваш във всяка една тема "световната конспирация" и политика когато на теб нещо не ти изнася. |
|
|
 |
Borko Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2007 23:09 Заглавие: |
|
|
Подкрепям напълно RC за големите фирми дето правят тестери за компоненти. Даже и скъпите тестери не са универсали та да тестват всичко.
А по метода с мултицета може да откриеш само прекъснато или окъсено краче, най-често към масатапри TTL. От това вероятноста да се определи че схемата е годна/негодна пада до около 20% по мои наблюдения. |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2007 23:55 Заглавие: |
|
|
Някъде бях чел че аналоговите уреди имали способността да повреждат новите интеграли (които обикновенно са чувствителни) поради напрежението което е нужно за измерването, има ли нещо вярно в това? _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 25, 2007 0:42 Заглавие: |
|
|
Е те и цифровите се налага да подават напрежение (всъщност - ток) към измерваното съпротивление.Разликата май е само в това че освен другите грешки(ДОПУСКИ) аналоговите имат и грешка от паралакс.Като добавим и евентуална грешка (математическа)от задуредното устройство ми е странно да се предлага използване на стрелкови уред.Пиша в тая тема само защото няколко пъти срещам из нета препоръка да се използва стрелкови уред, а не съм срещал приемливо обяснение - защо.По темата - освенн късо в някой от изводите на ИС(когато товари дадена верига) не виждам какво друго би могло да се измери с оммметър.Пример е проц на фунай да кажем.В ония години когато ги "замръзявахме","печахме" и им слагахме радиатори съм мерил 5 броя(2 здрави и 3 дефектни)и ни на един не му съвпадаха показанията.В днешно време дори и монтирането на мястото на работеща И.С. не дава сигурна информация за изправността на интегралчетата,така че - или бобът или мислене . |
|
|
 |
интермаш Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 25, 2007 1:34 Заглавие: Глупостите продължават |
|
|
| RC написа: | интермаш, освен надутите ти словоизлияния неподкрепени с абсолютно нищо и термини които си дочул от тук - там досега не си написал нищо смислено не само в този форум.
| Цитат: | | А това, че ти не си прочел и разбрал правилно това което съм написал, въобще не ме очудва - знае се защо. Под точка 3. съм написал - да има известен опит...!!! |
Сигурен бъди, че съм го прочел много внимателно, но мен лично много ме Учудва постоянното ти желание да се изказваш неподготвен по всяка една тема.
| Цитат: | | Полевите транзистори - при тях методът дава 100% сигурност на проверката. |
Явно и идея си нямаш колко много може да сбъркаш!
| Цитат: | | Що се касае до "обикновените" ИС, употребявани в битовата електроника, метода е железен, независимо от това, какво мислиш ти по въпроса. |
Не знам кои са за теб обикновенните и кои необикновенни такива, но във всички градивния елемент е транзистора биполярен или полеви.
| Цитат: | | Ако някой го интересува въобще въпроса за диагностика на ИС и не е в бранша от вчера, неминуемо е използувал метода и без да е чел моята препоръка. |
Жална и майка на техниката при подобни подходи още повече когато използващия ги се уповава на 90% (или вече станаха 100%?)
Вместо това което си написал щеше да е много по-добре да напишеш методологията за случаите които описах по-горе.
Или те не влизат в твоята "практика" (необикновенни, сложни или нещо друго)?
| Цитат: | | Такива тестери те създават за ТЕСТВАНЕ НА ПРОДУКЦИЯТА В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ИС, т.е. по принцип те не могат да бъдат универсални и затова споменаването им тук в този форум е безмислено. |
Тестери, ако не си чувал се правят и за входящ контрол освен такива за които споменаваш (но те са съвсем друга опера).
Разликата между един NAND (примерно) независимо от това дали ще е на самолет, кораб или в настолния ти часовник НЕ е в топологията, нито в таблицата му на истинност и защо в такъв случай да не стават препоръките ти???
| Цитат: | | За чуждицата - апликация - ??? - разбира се, че не означава само това, което ти си мислиш. Това което ти си мислиш, че означава, е само едно от нещата, които означава... |
Верно ли?
Само не разбрах ти точно какво си мислиш?
Запознай се малко с материала преди да даваш съвети.
И недей да намесваш във всяка една тема "световната конспирация" и политика когато на теб нещо не ти изнася. |
Няма да получиш "научни" резултати от "анкетата" - съжалявам.
И то главно поради глупостите и безмислиците които пишеш, като "критика" на моите постове. Не ти е за пръв път.
Лошото е, че както и в по-предни случаи, има колеги които ти се ловят на въдиците.
Ако е въпроса да си чешем клавиатурите, то нека да е на друга тема - например днешния митинг на "защитниците" на правата на бедните българи,които нямат пари, за да си платят download-a. _________________ Четене му е майката ! |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 25, 2007 8:47 Заглавие: Re: Глупостите продължават |
|
|
Спри се-за една тема наръси толкова глупости и дивотии,колкото някой хора не успяват за цял живот
_________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 25, 2007 10:51 Заглавие: Re: Глупостите продължават |
|
|
| интермаш написа: | Няма да получиш "научни" резултати от "анкетата" - съжалявам.
И то главно поради глупостите и безмислиците които пишеш, като "критика" на моите постове. Не ти е за пръв път.
Лошото е, че както и в по-предни случаи, има колеги които ти се ловят на въдиците.
Ако е въпроса да си чешем клавиатурите, то нека да е на друга тема - например днешния митинг на "защитниците" на правата на бедните българи,които нямат пари, за да си платят download-a. |
интермаш, "дискусиите" с теб са все едно да водиш разговор с радиоточката или с един водещ на едно предаване от една "телевизия".
Ти предложи метод гарантиращ според твоите способности 90% вероятност за оценка, нали така?
От своя страна аз ти предложих прости (според мен) ситуации от "живота" на една интегрална схема и от двата "дяла" на които ти ги делиш и единствената молба ми беше да предложиш методология с твоите методи как да стане оценката с такава доза вероятност! Нито съм пускал анкета, нито пък съм искал научни резултати (точно от теб) - безсмислено е!
И не знам защо така лесно се употребява думичката "колега/и".
А по повод защитниците не е лошо да си дадеш сметка ти къде си - какво и как ползваш ?
И не измествай темата!
Нали си пусна своя такава по този повод - можеш да си чешеш клавиатурата в нея колкото ти душа иска стига да можеш АРГУМЕНТИРАНО да кажеш нещо. |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 25, 2007 17:09 Заглавие: |
|
|
| От тази тема така или иначе нищо сериозно няма да излезе, ами да взема да си пусна телевизора че почва онова предаване по онази телевизия с онзи водещ, че да се посмея малко. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|