Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Метод за проверка на интегални схеми?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 24, 2007 19:49    Заглавие: Re: Метод за проверка на интегални схеми? Отговорете с цитат

интермаш написа:
Метода дава сигурен отговор на въпроса дали ИС е добра или не в 90% (горе-долу) от случаите - по моятя статистика.
Метода дава резултат както за аналогови, така и за цифрови ИС.

Поне да беше написал 10% (горе-долу)!
Ще ти дам примери:
-логика (т.н. "цифрова" схема) на която входовете са терминирани със защитни обратносвързани диоди - проблем с някой от "по-вътрешните" транзистори - въпроса е каква ще е разликата с омметъра колкото и да е
Цитат:
1. Стрелкови (аналогов) омметър, по възможност максимално нискоомен;

-специализиран микропроцесорен контролер (за телевизор да речем) с процесорно ядро и вътрешен ROM (не е важно какъв е - масков, ОТР, EPROM, EEPROM - все едно) - поради някакви причини "утекъл" заряд от областта с програмната памет - последствията се надявам, че са ти ясни - как ще разбереш кой е работещия и какви ще са разликите между двата с помоща на твоите методи?
-горния пример но за два подобни еднакви процесора но единия програмиран, а другия - не - ще познаеш ли кой кой е?
-базово матричен кристал от типа на XILINX (така наречената програмируема логика) силно се съмнявам, че мерейки 196 крака (да речем) ще достигнеш до някакви смислени изводи освен в случая, че има пробит крак към захранване или самото захранване. Това, че на корпуса пише едно и също и че резултата от меренето е един и същ изобщо не означава, че единия може да замени другия!
-операционен усилвател или компаратор ("аналогови" схеми) с проблем в "токовото огледало" - няма как да го премериш с хвърляне на боб!
С подобни методи и два полеви транзистора не винаги би могъл да окачествиш с такава доза вероятност.
Между другото
Цитат:
и (или) апликация (схема) на вътрешната архитектура и на изводите на ИС
апликацията не е вътрешната архитектура, а препоръчителната и примерна електрическа схема на свързване на дадената интегрална схема в нейните приложения.
Задай си въпроса и защо има огромни международни фирми занимаващи се само с производство на тестово оборудване за подобни цели и вервай ми никоя не произвежда универсални тестери които да стават за всякакви случаи (цените няма да ги обсъждаме)!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
интермаш
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 24, 2007 21:27    Заглавие: Отново дъра-бъра - два чадъра. Отговорете с цитат

RC,
нямах намерение да ти отговарям, ако не беше написал последните си изречения за "голямите фирми" и за тяхния "стремеж" да създадат някакъв тестер, което било невъзможно, защото ... и т.н.
- глупости на търкалета. В "големите фирми" през ум не им минава да ти направят на теб и на мен тестер за тестване на ИС (което не е нужно и на почти 99,999999 % от населението на планетата). Такива тестери те създават за ТЕСТВАНЕ НА ПРОДУКЦИЯТА В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ИС, т.е. по принцип те не могат да бъдат универсални и затова споменаването им тук в този форум е безмислено.
А това, че ти не си прочел и разбрал правилно това което съм написал, въобще не ме очудва - знае се защо. Под точка 3. съм написал - да има известен опит...!!!
или друго яче казано, да знае къде и какво да мери и да разбира какво му показва измерването. Laughing - или още - човекът е част от "тестера".
Разбира се, че методът не важи за:
самолетите F-16 и "STELT"
Полевите транзистори - при тях методът дава 100% сигурност на проверката.
Що се касае до "обикновените" ИС, употребявани в битовата електроника, метода е железен, независимо от това, какво мислиш ти по въпроса.
Разбира се "препоръчания от мен по-горе метод" не е всичко, което може да се направи по въпроса, зададен от "госта" Wink
Ако някой го интересува въобще въпроса за диагностика на ИС и не е в бранша от вчера, неминуемо е използувал метода и без да е чел моята препоръка.
За чуждицата - апликация - ??? - разбира се, че не означава само това, което ти си мислиш. Това което ти си мислиш, че означава, е само едно от нещата, които означава...
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 24, 2007 22:06    Заглавие: Отговорете с цитат

интермаш, освен надутите ти словоизлияния неподкрепени с абсолютно нищо и термини които си дочул от тук - там досега не си написал нищо смислено не само в този форум.
Цитат:
А това, че ти не си прочел и разбрал правилно това което съм написал, въобще не ме очудва - знае се защо. Под точка 3. съм написал - да има известен опит...!!!

Сигурен бъди, че съм го прочел много внимателно, но мен лично много ме Учудва постоянното ти желание да се изказваш неподготвен по всяка една тема.
Цитат:

Явно и идея си нямаш колко много може да сбъркаш!
Цитат:
Що се касае до "обикновените" ИС, употребявани в битовата електроника, метода е железен, независимо от това, какво мислиш ти по въпроса.

Не знам кои са за теб обикновенните и кои необикновенни такива, но във всички градивния елемент е транзистора биполярен или полеви.
Цитат:
Ако някой го интересува въобще въпроса за диагностика на ИС и не е в бранша от вчера, неминуемо е използувал метода и без да е чел моята препоръка.

Жална и майка на техниката при подобни подходи още повече когато използващия ги се уповава на 90% (или вече станаха 100%?)
Вместо това което си написал щеше да е много по-добре да напишеш методологията за случаите които описах по-горе.
Или те не влизат в твоята "практика" (необикновенни, сложни или нещо друго)?
Цитат:
Такива тестери те създават за ТЕСТВАНЕ НА ПРОДУКЦИЯТА В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ИС, т.е. по принцип те не могат да бъдат универсални и затова споменаването им тук в този форум е безмислено.

Тестери, ако не си чувал се правят и за входящ контрол освен такива за които споменаваш (но те са съвсем друга опера).
Разликата между един NAND (примерно) независимо от това дали ще е на самолет, кораб или в настолния ти часовник НЕ е в топологията, нито в таблицата му на истинност и защо в такъв случай да не стават препоръките ти???
Цитат:
За чуждицата - апликация - ??? - разбира се, че не означава само това, което ти си мислиш. Това което ти си мислиш, че означава, е само едно от нещата, които означава...

Верно ли?
Само не разбрах ти точно какво си мислиш?
Запознай се малко с материала преди да даваш съвети.
И недей да намесваш във всяка една тема "световната конспирация" и политика когато на теб нещо не ти изнася.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Borko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 24, 2007 23:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Подкрепям напълно RC за големите фирми дето правят тестери за компоненти. Даже и скъпите тестери не са универсали та да тестват всичко.
А по метода с мултицета може да откриеш само прекъснато или окъсено краче, най-често към масатапри TTL. От това вероятноста да се определи че схемата е годна/негодна пада до около 20% по мои наблюдения.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Съб Мар 24, 2007 23:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Някъде бях чел че аналоговите уреди имали способността да повреждат новите интеграли (които обикновенно са чувствителни) поради напрежението което е нужно за измерването, има ли нещо вярно в това?
ivan dimitrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Мар 25, 2007 0:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Е те и цифровите се налага да подават напрежение (всъщност - ток) към измерваното съпротивление.Разликата май е само в това че освен другите грешки(ДОПУСКИ) аналоговите имат и грешка от паралакс.Като добавим и евентуална грешка (математическа)от задуредното устройство ми е странно да се предлага използване на стрелкови уред.Пиша в тая тема само защото няколко пъти срещам из нета препоръка да се използва стрелкови уред, а не съм срещал приемливо обяснение - защо.По темата - освенн късо в някой от изводите на ИС(когато товари дадена верига) не виждам какво друго би могло да се измери с оммметър.Пример е проц на фунай да кажем.В ония години когато ги "замръзявахме","печахме" и им слагахме радиатори съм мерил 5 броя(2 здрави и 3 дефектни)и ни на един не му съвпадаха показанията.В днешно време дори и монтирането на мястото на работеща И.С. не дава сигурна информация за изправността на интегралчетата,така че - или бобът или мислене Very Happy .
Върнете се в началото
интермаш
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 25, 2007 1:34    Заглавие: Глупостите продължават Отговорете с цитат

RC написа:
интермаш, освен надутите ти словоизлияния неподкрепени с абсолютно нищо и термини които си дочул от тук - там досега не си написал нищо смислено не само в този форум.
Цитат:

Сигурен бъди, че съм го прочел много внимателно, но мен лично много ме Учудва постоянното ти желание да се изказваш неподготвен по всяка една тема.
Цитат:

Явно и идея си нямаш колко много може да сбъркаш!
Цитат:

Не знам кои са за теб обикновенните и кои необикновенни такива, но във всички градивния елемент е транзистора биполярен или полеви.
Цитат:

Жална и майка на техниката при подобни подходи още повече когато използващия ги се уповава на 90% (или вече станаха 100%?)
Вместо това което си написал щеше да е много по-добре да напишеш методологията за случаите които описах по-горе.
Или те не влизат в твоята "практика" (необикновенни, сложни или нещо друго)?
Цитат:
Такива тестери те създават за ТЕСТВАНЕ НА ПРОДУКЦИЯТА В ПРОИЗВОДСТВОТО НА ИС, т.е. по принцип те не могат да бъдат универсални и затова споменаването им тук в този форум е безмислено.

Тестери, ако не си чувал се правят и за входящ контрол освен такива за които споменаваш (но те са съвсем друга опера).
Разликата между един NAND (примерно) независимо от това дали ще е на самолет, кораб или в настолния ти часовник НЕ е в топологията, нито в таблицата му на истинност и защо в такъв случай да не стават препоръките ти???
Цитат:

Верно ли?
Само не разбрах ти точно какво си мислиш?
Запознай се малко с материала преди да даваш съвети.
И недей да намесваш във всяка една тема "световната конспирация" и политика когато на теб нещо не ти изнася.

Няма да получиш "научни" резултати от "анкетата" - съжалявам.
И то главно поради глупостите и безмислиците които пишеш, като "критика" на моите постове. Не ти е за пръв път.
Лошото е, че както и в по-предни случаи, има колеги които ти се ловят на въдиците.
Ако е въпроса да си чешем клавиатурите, то нека да е на друга тема - например днешния митинг на "защитниците" на правата на бедните българи,които нямат пари, за да си платят download-a.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 25, 2007 8:47    Заглавие: Re: Глупостите продължават Отговорете с цитат

интермаш написа:
.....

Спри се-за една тема наръси толкова глупости и дивотии,колкото някой хора не успяват за цял живот Exclamation Twisted Evil

Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 25, 2007 10:51    Заглавие: Re: Глупостите продължават Отговорете с цитат

интермаш написа:
Няма да получиш "научни" резултати от "анкетата" - съжалявам.
И то главно поради глупостите и безмислиците които пишеш, като "критика" на моите постове. Не ти е за пръв път.
Лошото е, че както и в по-предни случаи, има колеги които ти се ловят на въдиците.
Ако е въпроса да си чешем клавиатурите, то нека да е на друга тема - например днешния митинг на "защитниците" на правата на бедните българи,които нямат пари, за да си платят download-a.

интермаш, "дискусиите" с теб са все едно да водиш разговор с радиоточката или с един водещ на едно предаване от една "телевизия".
Ти предложи метод гарантиращ според твоите способности 90% вероятност за оценка, нали така?
От своя страна аз ти предложих прости (според мен) ситуации от "живота" на една интегрална схема и от двата "дяла" на които ти ги делиш и единствената молба ми беше да предложиш методология с твоите методи как да стане оценката с такава доза вероятност! Нито съм пускал анкета, нито пък съм искал научни резултати (точно от теб) - безсмислено е!
И не знам защо така лесно се употребява думичката "колега/и".
А по повод защитниците не е лошо да си дадеш сметка ти къде си - какво и как ползваш ?
И не измествай темата!
Нали си пусна своя такава по този повод - можеш да си чешеш клавиатурата в нея колкото ти душа иска стига да можеш АРГУМЕНТИРАНО да кажеш нещо.
Върнете се в началото
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 25, 2007 17:09    Заглавие: Отговорете с цитат

От тази тема така или иначе нищо сериозно няма да излезе, ами да взема да си пусна телевизора че почва онова предаване по онази телевизия с онзи водещ, че да се посмея малко.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети