Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

бесплатен ток
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Сря Апр 04, 2007 20:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Ясно ! С един Варненски " дипломат" ще си решите въпроса .Пък колко ще платите за изразходван ток ще ви дойде разписка от енергото.Плащаш и пей сърце.Няма кондензатори няма нули и фази плащаш като поп и се къпеш. Twisted Evil
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 04, 2007 20:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Дали ще ги платиш наведнъж на енергото или ще ги разделиш фифти/фифти енерго булгаргаз ефекта за твоя джоб е един и същ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 11:24    Заглавие: Отговорете с цитат

fikret написа:
...Аз доколкото разбирам от електротехника кондензатора пък и индуктивноста дефазират тока от напрежението ни повече ни по-малко на 90 градуса...

Ами не съвсем....

Това важи за верига с чисто капацитивен / индуктивен характер. Когато е намесен и активния се измества.

Zc = Xc = 1/jwC = -j/wC = -j / (2 * pi * f * C)

Вектора на импеданса на кондензатора наистина е насочен по абсцисата в отрицателна посока, т.е. дефазиран е на 90 градуса от активния (който е по ординатата нагоре). Дотук добре.

Следва обаче да отбележим и вектора на активното съпротивление

Zr = R

Насочен по ординатата нагоре.

Като се сумират резултантния вектор е разположен във втори квадрант, посоката му е по средата м/у двата и се определя от отношенията на двете компоненти, т.е. от отношението на R към C.

Т.е. колкото по-малко е Ц-то, толкова "по-хоризонтално" (т.е. имагинерно) ще е съпротивлението. Обаче Exclamation дължината на комплексния вектор е хипотенузата на триъгълника. Оттам - колкото по-голямо Zc при по-малко C (за да бъде по-имагинерно), толкова и тоя вектор ще е по-дълъг.

И както казахме това все пак е съпротивление (импеданс) и колкото е по-голямо, токът ще е по-малък. Оттам мощността в нагревателя ще е на квадрат по-малка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 12:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Доколкото този пост е предназначен за мен ,напълно съм съгласен с така изнесеното,но едва ли ще бъдат охладени страстите за по-нататъшни търсения по съществото на темата.
Върнете се в началото
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 13:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Страстите тепърва ще се разгорещяват Laughing Нали по тази причина ще строим още една атомна централа да има ток в изобилие та който не успее да излъже енергото да има ток за него Twisted Evil
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 13:07    Заглавие: Отговорете с цитат

коцев написа:
Страстите тепърва ще се разгорещяват Laughing Нали по тази причина ще строим още една атомна централа да има ток в изобилие та който не успее да излъже енергото да има ток за него Twisted Evil

Апък аз се чудех защо почват строеж на нова атомна а то ето защо било Twisted Evil
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 13:24    Заглавие: Отговорете с цитат

fikret написа:
Доколкото този пост е предназначен за мен...

И най-вече за ShaGratH^ който няма да успее "да открие топлата вода" с кондензатора Wink

/а всъщност и за мен щото и аз си го изясних чак като седнах да го мисля да го пиша Cool /
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 14:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре де... това е въпрос който ме занимава от доста време - по-точно другата му страна...

При повишаване на фактора на мощността (косинус фи = 1 и идеална синусоидална форма) както при чисто активен товар, променя ли се показанието на електромера?

Много е изписано по тоя въпрос във форума, ама никой не казва в крайна сметка реактивната енергия отчита ли се от съвременните електромери, и ако да - на каква тарифа?
Интересува ме и за домашни и за индустриални (някои беше споменал някъде нещо по въпроса ама не беше казал много).
Върнете се в началото
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 14:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Много е важно да се постигне равновесие между реактивната и активната енергия . Laughing Това постигне ли се електромера почти не отчита нищо . Но това се постига с хиляди експерименти кои уреди с каква консумация да бъдат включени а останалите изключени .
А сега малко по сериозно Wink Ако е можело нещо да стане то отдавна да е изобретено така че единственото спасение е ограничаване на излишната консумация . Laughing Laughing Laughing
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 14:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Изпробвал съм до сега 3 устройства 2 купешки 1 правено.За да не си блъскате главите нищо не става за да е топло и гозбата да ври се иска ток а на електромерчето му се завива свят това е истината. Twisted Evil
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 4 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети