| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2007 20:14 Заглавие: |
|
|
Ясно ! С един Варненски " дипломат" ще си решите въпроса .Пък колко ще платите за изразходван ток ще ви дойде разписка от енергото.Плащаш и пей сърце.Няма кондензатори няма нули и фази плащаш като поп и се къпеш.  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2007 20:17 Заглавие: |
|
|
| Дали ще ги платиш наведнъж на енергото или ще ги разделиш фифти/фифти енерго булгаргаз ефекта за твоя джоб е един и същ. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 11:24 Заглавие: |
|
|
| fikret написа: | | ...Аз доколкото разбирам от електротехника кондензатора пък и индуктивноста дефазират тока от напрежението ни повече ни по-малко на 90 градуса... |
Ами не съвсем....
Това важи за верига с чисто капацитивен / индуктивен характер. Когато е намесен и активния се измества.
Zc = Xc = 1/jwC = -j/wC = -j / (2 * pi * f * C)
Вектора на импеданса на кондензатора наистина е насочен по абсцисата в отрицателна посока, т.е. дефазиран е на 90 градуса от активния (който е по ординатата нагоре). Дотук добре.
Следва обаче да отбележим и вектора на активното съпротивление
Zr = R
Насочен по ординатата нагоре.
Като се сумират резултантния вектор е разположен във втори квадрант, посоката му е по средата м/у двата и се определя от отношенията на двете компоненти, т.е. от отношението на R към C.
Т.е. колкото по-малко е Ц-то, толкова "по-хоризонтално" (т.е. имагинерно) ще е съпротивлението. Обаче дължината на комплексния вектор е хипотенузата на триъгълника. Оттам - колкото по-голямо Zc при по-малко C (за да бъде по-имагинерно), толкова и тоя вектор ще е по-дълъг.
И както казахме това все пак е съпротивление (импеданс) и колкото е по-голямо, токът ще е по-малък. Оттам мощността в нагревателя ще е на квадрат по-малка. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 12:58 Заглавие: |
|
|
| Доколкото този пост е предназначен за мен ,напълно съм съгласен с така изнесеното,но едва ли ще бъдат охладени страстите за по-нататъшни търсения по съществото на темата. |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 13:03 Заглавие: |
|
|
Страстите тепърва ще се разгорещяват Нали по тази причина ще строим още една атомна централа да има ток в изобилие та който не успее да излъже енергото да има ток за него  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 13:07 Заглавие: |
|
|
| коцев написа: | Страстите тепърва ще се разгорещяват Нали по тази причина ще строим още една атомна централа да има ток в изобилие та който не успее да излъже енергото да има ток за него  |
Апък аз се чудех защо почват строеж на нова атомна а то ето защо било  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 13:24 Заглавие: |
|
|
| fikret написа: | | Доколкото този пост е предназначен за мен... |
И най-вече за ShaGratH^ който няма да успее "да открие топлата вода" с кондензатора
/а всъщност и за мен щото и аз си го изясних чак като седнах да го мисля да го пиша / _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 14:02 Заглавие: |
|
|
Добре де... това е въпрос който ме занимава от доста време - по-точно другата му страна...
При повишаване на фактора на мощността (косинус фи = 1 и идеална синусоидална форма) както при чисто активен товар, променя ли се показанието на електромера?
Много е изписано по тоя въпрос във форума, ама никой не казва в крайна сметка реактивната енергия отчита ли се от съвременните електромери, и ако да - на каква тарифа?
Интересува ме и за домашни и за индустриални (някои беше споменал някъде нещо по въпроса ама не беше казал много). _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 14:10 Заглавие: |
|
|
Много е важно да се постигне равновесие между реактивната и активната енергия . Това постигне ли се електромера почти не отчита нищо . Но това се постига с хиляди експерименти кои уреди с каква консумация да бъдат включени а останалите изключени .
А сега малко по сериозно Ако е можело нещо да стане то отдавна да е изобретено така че единственото спасение е ограничаване на излишната консумация .  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 14:31 Заглавие: |
|
|
Изпробвал съм до сега 3 устройства 2 купешки 1 правено.За да не си блъскате главите нищо не става за да е топло и гозбата да ври се иска ток а на електромерчето му се завива свят това е истината.  |
|
|
 |
|