Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Sherwood XA-1100 car amp. Изгорял трансфертер.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ivailo2
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 09, 2007 18:42    Заглавие: Sherwood XA-1100 car amp. Изгорял трансфертер. Отговорете с цитат

Sherwood XA-1100 ( 2x50 W). Купих го втора ръка и явно е бил закрепен да работи колкото за продажбата. След 2 дена спря да свири. Отворих го и имаше една изгоряла пътечка на платката при трансфертера. Пуснах мост и усилватела проработи. Обаче след 1 ден пак спря и този път замериса яко. Видимо един от транзисторите на трансфертера е изпукал. Има и един изгорял резистор, който е бил с цветен код и сега като е почернял не мога да разбера какъв е. Трансфертера е на базата на uPC494C.

Ще съм много благодарен, ако някой ми помогне със схема или друга информация !

Последната промяна е направена от Ivailo2 на Вто Апр 10, 2007 16:16; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nick_s
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Пон Апр 09, 2007 19:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Доколкото си спомням гори съпротивлението на гейта на транзистора , май беше 60-100 ома - виж другия , трябва да са еднакви .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ivailo2
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 09, 2007 19:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега като порових видях, че са 150 ома. При мен има един тотално изгорял и един леко опушен. Обаче и транзисторът е изпушил. Ако сменя този транзистор и резисторите сигурно ще тръгне, но къде да търся причината за горенето ?
Върнете се в началото
nick_s
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 09, 2007 19:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Прекъсни захранването към усилвателя и виж дали всичко е наред , ако да - търси в крайното стъпало .
Върнете се в началото
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2007 0:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Ivailo2 написа:
Сега като порових видях, че са 150 ома. При мен има един тотално изгорял и един леко опушен. Обаче и транзисторът е изпушил. Ако сменя този транзистор и резисторите сигурно ще тръгне, но къде да търся причината за горенето ?

Ако усилвателя е бил ремонтиран, причината най-вероятно е в калпави полеваци в захранването, или различни по параметри. Не е нормално да изгори само единия транзистор, но дори и да е така, сменят се всичките (2 или 4 бр) комплект.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2007 7:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес ще ги сменя и ще пиша резултата. На транзисторите пише D1213 ( 2SD ? ). А как да разбера какви са били оригиналните, понеже усилватела е ремонтиран, личи си по спойките.
Върнете се в началото
Ivailo2
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2007 11:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Току-що смених транзистора и получих +40 и -40, обаче проблемът остава. След 10 секунди резисторите започват да пушат. Странното е, че 2SD1213 изобщо не са полеви както в повечето усилватели. Имам едни IRFZ48, виждал съм бая усилватели с тях и се чудя дали да пробвам. Сега с разкачено крайно стъпало консумацията е около 700 mA.

Давайте акъл Rolling Eyes
Върнете се в началото
nick_s
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2007 17:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мене 700мА са много за без товар , а и транзисторите трябва да са някакви N канални в зависмост от мощността - срещал съм IRFZxx . Погледни сайта на Млад Конструктор , там има подобно захранване - би трябвало да е аналогично - поне да се ориентираш .
Върнете се в началото
Ivailo2
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2007 18:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи с IRFZ48 тръгна и изкарва +/- 21 V. Не знам дали не е малко. А от какво може да се получава голямата консумация с 2SD-тата ? С IRFZ48 е около 200 mA и няма проблеми. Да не би да се е променила честотата на генератора или нещо такова ?

P.S. Схемата на МК е аналогична, но е с полеваци. Аз до сега всички усилватели, които съм виждал са с нещо от рода на IRF или IRFZ. Да не би някой да е запоил на доверие 2SD1213 ?! Нещо не ми се връзват нещата Rolling Eyes Confused
Върнете се в началото
nick_s
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2007 18:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Напрежението е нормално . Не знам защо е сложен този транзистор Rolling Eyes . Класическата схема с 494 е с полеви тр . С леки изменения съм я срещал често .
И консумацията е нормална .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети