| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2007 22:00 Заглавие: |
|
|
| Тръгна си от раз, необходимо е малко настройка: с един тример се регулира правоъгълния сигнал да е с коефициент на запълване точно 50%, след това с два тримера се донаглася синусоидата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 6:17 Заглавие: |
|
|
| Навремето си правих такъв генератор ,по схема от Electronics май беше ,изходния сигнал е буфериран с ОУ Пробвах с най различни и накрая го оставих с LM318 даваше най добра форма при честоти до 1 Мхц -ако и тази схема е така препоръчвам ти този ОУ! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 15:10 Заглавие: Ето схемата |
|
|
| Първо с RP3 се настройва правоъгълния сигнал да е с коефициент на запълване точно 50%. След това с RP1 и RP2 се наглася синусоидата. Подавам сигнал към звуковата карта и го гледам със софтуерен спектроанализатор и едновремено слушам внимателно. Въртя тримерите докато звука стане най-мек и едновременно с това хармониците станат с най-ниско ниво (почти изчезват). Трябва да се внимава нивото към звуковата карта да не е много високо, че самата карта почва да криви. Резултата е на снимките по-горе. |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 15:39 Заглавие: |
|
|
| Аз на такива анализатори не разчитам наблюдавам си го от осцилоскопа като така нагаждам развивката да се вижда само един период и по-малко и тогава се забелязват тези дефекти. Иначе като наблюдаваш много периоди с по 2 деленя амплитуда много ясно, че не се забелязва дефекти.При мен всичко тръгна на 6 само синосоидата какво и да правя се не иска да се изчисти. Разговарях с човека, който произвежда наборите и той ми каза, че по добре от това не може да стане синосоидата не е хубава поради начина на нейното получаване.Тя не се получава както класическите схеми с RC-кръг, а чрез апроксимация и поради това платата не се оформят правилно. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 16:10 Заглавие: |
|
|
То и аз не вярвам на софтуерни анализатори, но в случая не ни трябват точни измервания. Основен критерий за точността на синусоидата е нивото на хармониците. При абсолютно точна синусоида липсват хармоници. Отначало спектъра изглежда така:
При точна настройка на синусоидата с двата потенциометъра става така:
Това съвпада и с най-мекия звук от колонките.
При наблюдаване на спектъра настройката става лесно. При наблюдаване на формата на сигнала е доста трудно да се прецени кога синусоидата е най-точна. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2007 16:58 Заглавие: |
|
|
Всеки осцилоскоп има еталонен генератор на правоъгълни импулси за проверка на амплитуда и времеконстанта.Вържи сондата там и ако сигналът е същият-може да приемеш,че самата сонда внася тези пикове.Ако обаче получиш по-добра форма-ясно ти е ,нали?Проблемът е в генератора.Което не го вярвам,а и както колега писа по-горе-какво искаш-имаш супер фронтове,стръмни,тоест това,което ти трябва. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Ванчо Нов потребител

Регистриран на: 14 Апр 2007 Мнения: 27 Местожителство: гр. Попово, обл. Търговище
|
Пуснато на: Сря Юни 06, 2007 11:58 Заглавие: |
|
|
| Eler, имаш ли информация, колко варира амплитудата на сигнала от изхода! Имам желание и аз да си сглобя такъв генератор, но схемата на неомонтана са недоволни и други хора а в твоя случай от това, което виждам в статията ти, сигнала е страхотен като форма, но разликата с неомонтанския е само в типа на стъпалото, там е с Дарлингтон. |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 06, 2007 12:41 Заглавие: |
|
|
| Ванчо написа: | | Eler, имаш ли информация, колко варира амплитудата на сигнала от изхода! Имам желание и аз да си сглобя такъв генератор, но схемата на неомонтана са недоволни и други хора а в твоя случай от това, което виждам в статията ти, сигнала е страхотен като форма, но разликата с неомонтанския е само в типа на стъпалото, там е с Дарлингтон. |
освен транзистор вместо ОУ, може би са използвали и китайски чип виж цената на набора каква е и си прави изводи дали този чип е истински и защо криви така  _________________ Младото поколение трябва да възроди Българската електроника |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 06, 2007 19:18 Заглавие: |
|
|
| Премерих набързо само синусоидалния сигнал при максимлно изходно ниво приблизително по средата на всеки обхват, РАЗМАХА се променя от обхват на обхват от 4,4Vp-p до 5Vp-p (АМПЛИТУДА 2,2 до 2,5 V; ЕФЕКТИВНА СТОЙНОСТ 1,55 до 1,77 V) на изход HI. Ама то това може да е от неравномерността на АЧХ на осцилоскопа. Иначе и моя чип е от някакъв набор, но не знам дали е неомонтанския. |
|
|
 |
|