|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 21:59 Заглавие: Sony KV-25X5R, шаси FE-1 |
|
|
Здравейте,
Преди да опиша проблема на този телевизор, искам да отбележа, че той не е при мен. Мой колега ми се обади и ме помоли за консултация, а аз от своя страна - вас. Възможно е да има подобна тема тук, но търсачката не я откри.
Сега на въпроса - телевизорът е Sony KV-25X5R, шаси FE-1, RM-883. Схемата му я открих в нета, а и моят "пенсиониран" KV-25R2R е на същото шаси.
Светодиодът мига 5 пъти, но за съжаление нямам описание на кодовете за грешки на това шаси точно. При включване му трябват около 5 минути, за да се появи изображение, на което липсва червения цвят. След около 10-15 минути всичко вече е ОК с цветовете. Звук има още при включването. За подобен проблем телевизорът е ремонтиран преди около 5 години, но тогава въобще не се е появявало изображение.
Според Euras това е "стандартен" дефект на шасито, но не съм регистриран там и не можах да разбера от какво се причинява тя. При руснаците открих масови дефекти, причинени от студени спойки. Това са пробив в C543 (470pF 2kV) с последваща повреда на транзистор за хоризонталното Q533 (2SD2539) и понякога видео процесора CXA2060AS.
Съставът на телевизора е следния:
Philips SAA5497PS/MIA/040 или 038 - и двата са написани в сервизното
Sony CXA2060AS - video
STRF6654 - захранване
STV9379 - V-out
2SD2539 - H-out
Искам да помоля за помощ, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем! Поне да ми напишете какво означават 5-те мигания на светодиода!
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tocho Опитен потребител

Регистриран на: 11 Юли 2005 Мнения: 328 Местожителство: Varna 0888 950800
|
Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 22:24 Заглавие: |
|
|
5 мигания-АКВ _________________ Баш-Майстора умря, но шапката остана.
Стойко Димитров |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 22:28 Заглавие: |
|
|
Дооооо като го свия до 50кб ....... |
|
|
 |
ILIAN Опитен потребител

Регистриран на: 04 Мар 2005 Мнения: 281 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 22:47 Заглавие: |
|
|
Това надявам се да внесе допълнителна яснота  |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 12, 2007 23:23 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички за информацията!
Вече я изпратих на моя човек аедно със схемите (няколко варианта) и останалато, което открих в нета.
Ще трябва доста да се порови както за студени спойки, така и за повреди в AKB (Auto Kine Bias) веригата. Не вярвам да е кинескопа, защото все пак сработва, когато се загрее.
Между другото как точно се превежда на български термина - като Авто Динамично Отопление, автоматичен баланс на бялото (следене и корекция на емисиите на кинескопа във времето) или нещо друго? Срещнах толкова много обяснения, че съвсем се обърках! |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2007 1:18 Заглавие: |
|
|
| Gena написа: |
Ще трябва доста да се порови както за студени спойки, така и за повреди в AKB (Auto Kine Bias) веригата. Не вярвам да е кинескопа, защото все пак сработва, когато се загрее.
Между другото как точно се превежда на български термина - като Авто Динамично Отопление, автоматичен баланс на бялото (следене и корекция на емисиите на кинескопа във времето) или нещо друго? |
Автоматичен баланс на бялото означава, че кинескопа не би следвало да светне, докато не се изравнят напреженията на трите пушки на кинескопа. Явно червения цвят на голямата лампа е "омекнал", щом картината се показва след доста време и почти без червено. За да бъдеш на 100% сигурен, дай на късо съпротивлението, което е последователно на отоплението на кинескопа и ако картината се появи по-бързо, значи работата е ясна. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2007 1:40 Заглавие: |
|
|
| Gena написа: | | Не вярвам да е кинескопа, защото все пак сработва, когато се загрее. |
Точно обратното.
Кинескопа си е заминал-няма кво да се мъчи...Подсилва с отопление и скрийн и колкото изкара. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2007 8:42 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички за отзивчивостта!
Моят човек се стресна от вероятната причина за повредата и ще занесе телевизора в същия сервиз, където са го ремонтирали първия път! Въпреки, че аз си имах проблеми с ремонта на видеото точно там!
Непременно ще напиша резултата и "лекарството" за болестта на TV, стига разбира се да го кажат от сервиза!
Tokio,
Все не ми остава време когато дойда в Ямбол да ти се обадя и да се видим. Дано сега по един проект да сме за повече от един ден, че искам да те почерпя, както ти обещах преди доста време! |
|
|
 |
grishan Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2007 11:12 Заглавие: |
|
|
| Аз мисля,че при предишния ремонт отоплението на тръбата е отделено от шаси и ако е така,бих погледнал как точно е направено и дали е сложено съпротивлението на отоплението и 200-те коома за изравняване на потенциала на катода и отоплението. |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2007 15:56 Заглавие: |
|
|
grishan
Благодаря за съвета, но вече нещата зависят от същия сервиз, евентуално специалист, който е правил "подобренията". Честно казано още щом разбрах, че такъв проблем е отстраняван преди време, TV е работило нормално и сега пак се появява, предположих, че са направили промени в схемното решение.
Затова и помогнах на моя човек само със съвети и информация от форума, както и сервизно за този TV. Оттук-нататък той си решава какво да прави.
От доста време се водя от "златното" правило на мой близък приятел: "лекар и сервиз не препоръчвам", за да не ме изкарат после мен виновен! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|