Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Sony KV-25X5R, шаси FE-1
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 21:59    Заглавие: Sony KV-25X5R, шаси FE-1 Отговорете с цитат

Здравейте,
Преди да опиша проблема на този телевизор, искам да отбележа, че той не е при мен. Мой колега ми се обади и ме помоли за консултация, а аз от своя страна - вас. Възможно е да има подобна тема тук, но търсачката не я откри.
Сега на въпроса - телевизорът е Sony KV-25X5R, шаси FE-1, RM-883. Схемата му я открих в нета, а и моят "пенсиониран" KV-25R2R е на същото шаси.
Светодиодът мига 5 пъти, но за съжаление нямам описание на кодовете за грешки на това шаси точно. При включване му трябват около 5 минути, за да се появи изображение, на което липсва червения цвят. След около 10-15 минути всичко вече е ОК с цветовете. Звук има още при включването. За подобен проблем телевизорът е ремонтиран преди около 5 години, но тогава въобще не се е появявало изображение.
Според Euras това е "стандартен" дефект на шасито, но не съм регистриран там и не можах да разбера от какво се причинява тя. При руснаците открих масови дефекти, причинени от студени спойки. Това са пробив в C543 (470pF 2kV) с последваща повреда на транзистор за хоризонталното Q533 (2SD2539) и понякога видео процесора CXA2060AS.
Съставът на телевизора е следния:
Philips SAA5497PS/MIA/040 или 038 - и двата са написани в сервизното
Sony CXA2060AS - video
STRF6654 - захранване
STV9379 - V-out
2SD2539 - H-out

Искам да помоля за помощ, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем! Поне да ми напишете какво означават 5-те мигания на светодиода!
Благодаря предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tocho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Varna 0888 950800

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 22:24    Заглавие: Отговорете с цитат

5 мигания-АКВ
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivan dimitrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 22:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Sad Дооооо Very Happy като го свия до 50кб .......
Върнете се в началото
ILIAN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 22:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Това надявам се да внесе допълнителна яснота Cool
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 23:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за информацията!
Вече я изпратих на моя човек аедно със схемите (няколко варианта) и останалато, което открих в нета.
Ще трябва доста да се порови както за студени спойки, така и за повреди в AKB (Auto Kine Bias) веригата. Не вярвам да е кинескопа, защото все пак сработва, когато се загрее.
Между другото как точно се превежда на български термина - като Авто Динамично Отопление, автоматичен баланс на бялото (следене и корекция на емисиите на кинескопа във времето) или нещо друго? Срещнах толкова много обяснения, че съвсем се обърках!
Върнете се в началото
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Сря Юни 13, 2007 1:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Gena написа:

Ще трябва доста да се порови както за студени спойки, така и за повреди в AKB (Auto Kine Bias) веригата. Не вярвам да е кинескопа, защото все пак сработва, когато се загрее.
Между другото как точно се превежда на български термина - като Авто Динамично Отопление, автоматичен баланс на бялото (следене и корекция на емисиите на кинескопа във времето) или нещо друго?

Автоматичен баланс на бялото означава, че кинескопа не би следвало да светне, докато не се изравнят напреженията на трите пушки на кинескопа. Явно червения цвят на голямата лампа е "омекнал", щом картината се показва след доста време и почти без червено. За да бъдеш на 100% сигурен, дай на късо съпротивлението, което е последователно на отоплението на кинескопа и ако картината се появи по-бързо, значи работата е ясна.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 13, 2007 1:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Gena написа:
Не вярвам да е кинескопа, защото все пак сработва, когато се загрее.

Точно обратното.
Кинескопа си е заминал-няма кво да се мъчи...Подсилва с отопление и скрийн и колкото изкара.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 13, 2007 8:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за отзивчивостта!
Моят човек се стресна от вероятната причина за повредата и ще занесе телевизора в същия сервиз, където са го ремонтирали първия път! Въпреки, че аз си имах проблеми с ремонта на видеото точно там!

Непременно ще напиша резултата и "лекарството" за болестта на TV, стига разбира се да го кажат от сервиза!

Tokio,
Все не ми остава време когато дойда в Ямбол да ти се обадя и да се видим. Дано сега по един проект да сме за повече от един ден, че искам да те почерпя, както ти обещах преди доста време!
Върнете се в началото
grishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 13, 2007 11:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля,че при предишния ремонт отоплението на тръбата е отделено от шаси и ако е така,бих погледнал как точно е направено и дали е сложено съпротивлението на отоплението и 200-те коома за изравняване на потенциала на катода и отоплението.
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 13, 2007 15:56    Заглавие: Отговорете с цитат

grishan
Благодаря за съвета, но вече нещата зависят от същия сервиз, евентуално специалист, който е правил "подобренията". Честно казано още щом разбрах, че такъв проблем е отстраняван преди време, TV е работило нормално и сега пак се появява, предположих, че са направили промени в схемното решение.
Затова и помогнах на моя човек само със съвети и информация от форума, както и сервизно за този TV. Оттук-нататък той си решава какво да прави.
От доста време се водя от "златното" правило на мой близък приятел: "лекар и сервиз не препоръчвам", за да не ме изкарат после мен виновен!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети