| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Вто Юли 10, 2007 19:57 Заглавие: РЕСПРОМ Т5002-малко помощ и напътствия |
|
|
Та значи намерих на тавана един телевизор РЕСПРОМ Т5002.
Пуснах го имаше звук нямаше картина та реших да го ремонтирам.
Отворих го от страната на спойките има бая добавяни елементи главно около ТХО ,та значи от тея елементи дето бяха от страната на спойките смених един диод- BA159 ,един голям черен кондензатор 10nF 630V ,знам че по принцип тези кондензатори работят и пукнати и нема ядове ама тоя си беше за смена - деформиран и с нещо като бяла смола на единия край,него го замених с един 30nF 630V пак такъв черен.Смених и един 68nF 63V -той си беше здрав ама ми разпадна в ръката като сменявах диода, такъв нямах и сложих в паралел 2*22nF+1*10nF.След като направих тая продцедура пуснах телевизора и заработи даже и картина се появи.
Проблема е че изображението се вижда като са врътнати докрай потенциометрите за контраст и яркост и изображението е размазано примерно текст и или субтитри не могат да се четат.
Някой може ли да хвърли схема на този шкаф ако мога нещо да се ориентирам.Мислите ли че това размазване е от това че сложих кондензатор с по-голям капацитет и съм развалил някоя времеконстанта от там някаква форма на импулс и тн. или има и друг проблем..
Опа забравих да спомена че имаше и овъглен кондензатор на антения вход 100pF 22KV- него го смених със същият. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:02 Заглавие: |
|
|
| Сложи първо кондензатори с точните стойности, ако няма осезаемо подобрение - кинескоп! Имам такъв, макар и не в първа младост, ако държиш да го направиш - подарявам ти го. |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:10 Заглавие: |
|
|
http://spoika.no-ip.info/site/download/shemi/bgshemi/TV/ - Оттук си свали схема на Респром Т6101 или София 21/22, но ми се струва, че проблема е в изтощен кинескоп. Гледай в затъмнено помещение при намалена яркост дали няма да се яви по-хубав и фокусиран образ. Не е голям риск и да повишиш отоплителното напрежение на кинескопа - според мен най-добре с навивки върху ТХО-то (и премахване на връзката към трансформатора - мрежовия).
P.S. Според мен няма значение, че тоя конд. си му повишил капацитета. Но подмени С621 - 10uF. Въпреки това 100% е кинескоп. _________________ All Rights Reserved
Последната промяна е направена от ivankrivodol на Вто Юли 10, 2007 20:19; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:19 Заглавие: |
|
|
| ivan1959 написа: | | http://spoika.no-ip.info/site/download/shemi/bgshemi/TV/ - Оттук си свали схема на Респром Т6101 или София 21/22, но ми се струва, че проблема е в изтощен кинескоп. Гледай в затъмнено помещение при намалена яркост дали няма да се яви по-хубав и фокусиран образ. Не е голям риск и да повишиш отоплителното напрежение на кинескопа - според мен най-добре с навивки върху ТХО-то (и премахване на връзката към трансформатора - мрежовия). | 5002 няма нищо общо със Т6101 ,С-я 21-22,а е с импулсно захранване . За кинескопа съм съгласен. |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:21 Заглавие: |
|
|
| fikret написа: | | ivan1959 написа: | | http://spoika.no-ip.info/site/download/shemi/bgshemi/TV/ - Оттук си свали схема на Респром Т6101 или София 21/22, но ми се струва, че проблема е в изтощен кинескоп. Гледай в затъмнено помещение при намалена яркост дали няма да се яви по-хубав и фокусиран образ. Не е голям риск и да повишиш отоплителното напрежение на кинескопа - според мен най-добре с навивки върху ТХО-то (и премахване на връзката към трансформатора - мрежовия). | 5002 няма нищо общо със Т6101 ,С-я 21-22,а е с импулсно захранване . За кинескопа съм съгласен. |
Упс, вярно Т5001 е такъв.
Тия пък още по-лесно им свършваха кинескопите, явно не издържат на това, че високото идва веднага, а отоплението е студено, както може би и това, че отоплението не е с мрежова, а с редова честота. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:47 Заглавие: |
|
|
кинескопа си е заминал _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:50 Заглавие: |
|
|
| Bojilov написа: | | кинескопа си е заминал |
И аз съм на същото мнение. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юли 10, 2007 23:25 Заглавие: |
|
|
| old4 написа: | | Bojilov написа: | | кинескопа си е заминал |
И аз съм на същото мнение. |
Има ли начин да се провери дали кинескопа е издухал.
Утре ще направя и някой снимки ако може да помогнат...
Мисля си защо е пробил кондензатора на антената на него пише 22КV,пък и си мисля че там се взимат някакви мерки за галванично разделяне ,иначе дори и в момента в зависимост как е включен щепсела фазомера ми свети като го сложа на антената.
Иначе има ли някаква литература за въведение в ремонтите на телвизори.
В месната библиотека намерих само книги за Опера и други нейни набори _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 11, 2007 9:34 Заглавие: |
|
|
| yani kokas написа: | | Иначе има ли някаква литература за въведение в ремонтите на телвизори. |
Има много добра книжка-Митачи я сканира-до ден два ще я кача на някакъв хостинг че е над 100МБ и ще пусна линкове.Че в момента имам дертове и с двата компютъра. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 11, 2007 10:40 Заглавие: |
|
|
| Bojilov написа: | | yani kokas написа: | | Иначе има ли някаква литература за въведение в ремонтите на телвизори. |
Има много добра книжка-Митачи я сканира-до ден два ще я кача на някакъв хостинг че е над 100МБ и ще пусна линкове.Че в момента имам дертове и с двата компютъра. |
Ок мерси много _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
|
|
 |
|