Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

РЕСПРОМ Т5002-малко помощ и напътствия

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Вто Юли 10, 2007 19:57    Заглавие: РЕСПРОМ Т5002-малко помощ и напътствия Отговорете с цитат

Та значи намерих на тавана един телевизор РЕСПРОМ Т5002.
Пуснах го имаше звук нямаше картина та реших да го ремонтирам.
Отворих го от страната на спойките има бая добавяни елементи главно около ТХО ,та значи от тея елементи дето бяха от страната на спойките смених един диод- BA159 ,един голям черен кондензатор 10nF 630V ,знам че по принцип тези кондензатори работят и пукнати и нема ядове ама тоя си беше за смена - деформиран и с нещо като бяла смола на единия край,него го замених с един 30nF 630V пак такъв черен.Смених и един 68nF 63V -той си беше здрав ама ми разпадна в ръката като сменявах диода, такъв нямах и сложих в паралел 2*22nF+1*10nF.След като направих тая продцедура пуснах телевизора и заработи даже и картина се появи.
Проблема е че изображението се вижда като са врътнати докрай потенциометрите за контраст и яркост и изображението е размазано примерно текст и или субтитри не могат да се четат.
Някой може ли да хвърли схема на този шкаф ако мога нещо да се ориентирам.Мислите ли че това размазване е от това че сложих кондензатор с по-голям капацитет и съм развалил някоя времеконстанта от там някаква форма на импулс и тн. или има и друг проблем..

Опа забравих да спомена че имаше и овъглен кондензатор на антения вход 100pF 22KV- него го смених със същият.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Сложи първо кондензатори с точните стойности, ако няма осезаемо подобрение - кинескоп! Имам такъв, макар и не в първа младост, ако държиш да го направиш - подарявам ти го.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:10    Заглавие: Отговорете с цитат

http://spoika.no-ip.info/site/download/shemi/bgshemi/TV/ - Оттук си свали схема на Респром Т6101 или София 21/22, но ми се струва, че проблема е в изтощен кинескоп. Гледай в затъмнено помещение при намалена яркост дали няма да се яви по-хубав и фокусиран образ. Не е голям риск и да повишиш отоплителното напрежение на кинескопа - според мен най-добре с навивки върху ТХО-то (и премахване на връзката към трансформатора - мрежовия).
P.S. Според мен няма значение, че тоя конд. си му повишил капацитета. Но подмени С621 - 10uF. Въпреки това 100% е кинескоп.

Последната промяна е направена от ivankrivodol на Вто Юли 10, 2007 20:19; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:19    Заглавие: Отговорете с цитат

ivan1959 написа:
http://spoika.no-ip.info/site/download/shemi/bgshemi/TV/ - Оттук си свали схема на Респром Т6101 или София 21/22, но ми се струва, че проблема е в изтощен кинескоп. Гледай в затъмнено помещение при намалена яркост дали няма да се яви по-хубав и фокусиран образ. Не е голям риск и да повишиш отоплителното напрежение на кинескопа - според мен най-добре с навивки върху ТХО-то (и премахване на връзката към трансформатора - мрежовия).
5002 няма нищо общо със Т6101 ,С-я 21-22,а е с импулсно захранване . За кинескопа съм съгласен.
Върнете се в началото
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:21    Заглавие: Отговорете с цитат

fikret написа:
ivan1959 написа:
5002 няма нищо общо със Т6101 ,С-я 21-22,а е с импулсно захранване . За кинескопа съм съгласен.

Упс, вярно Т5001 е такъв. Embarassed
Тия пък още по-лесно им свършваха кинескопите, явно не издържат на това, че високото идва веднага, а отоплението е студено, както може би и това, че отоплението не е с мрежова, а с редова честота.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:47    Заглавие: Отговорете с цитат

кинескопа си е заминал
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 10, 2007 20:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Bojilov написа:
кинескопа си е заминал

И аз съм на същото мнение.
Върнете се в началото
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 10, 2007 23:25    Заглавие: Отговорете с цитат

old4 написа:
Bojilov написа:
кинескопа си е заминал

И аз съм на същото мнение.

Има ли начин да се провери дали кинескопа е издухал.
Утре ще направя и някой снимки ако може да помогнат...
Мисля си защо е пробил кондензатора на антената на него пише 22КV,пък и си мисля че там се взимат някакви мерки за галванично разделяне ,иначе дори и в момента в зависимост как е включен щепсела фазомера ми свети като го сложа на антената.
Иначе има ли някаква литература за въведение в ремонтите на телвизори.
В месната библиотека намерих само книги за Опера и други нейни набори
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 11, 2007 9:34    Заглавие: Отговорете с цитат

yani kokas написа:

Има много добра книжка-Митачи я сканира-до ден два ще я кача на някакъв хостинг че е над 100МБ и ще пусна линкове.Че в момента имам дертове и с двата компютъра.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 11, 2007 10:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Bojilov написа:
yani kokas написа:

Има много добра книжка-Митачи я сканира-до ден два ще я кача на някакъв хостинг че е над 100МБ и ще пусна линкове.Че в момента имам дертове и с двата компютъра.

Ок мерси много
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети