Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

видеокамера Панасоник VHS-C мачка лентата
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Стъни
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 10:27    Заглавие: видеокамера Панасоник VHS-C мачка лентата Отговорете с цитат

Имам една такава камера, ползвам я рядко и не виждам смисъл да я давам на ремонт. Възникна проблем, когато сложа касетата в отсека и затворя виждам че става издърпването на лентата от касетата към главата, но в определен момент явно лентата застава на криво и се намачква мисля там където се притиска към вала и гуменото колелце. Та мисля проблемът е чисто механичен, но не виждам точно кое е причината. Има там разни остички които я подхващат и дърпат напред и встрани.
Опцията да я дам в сервиз я знам, но пак казвам не си заслужава защото модела е морално остарял и предпочитам да я бъзикна аз докато я управя или стане годна за контейнера с боклука.
Върнете се в началото
Sto-Yo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 11:00    Заглавие: Отговорете с цитат

За да я намачка значи закача някъде или някой водач не я подхваща - разглоби капаците и наблюдавай. Може да имаш и "чуждо тяло" ..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Стъни
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юни 12, 2007 11:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Махнал съм капаците и уж наблюдавам ама не мога да видя точно къде става, водачите я издърпват и лентата отива на главата както си е U, Съмнявам се, че това става там където се притиска в оста и гумената ролка, но тъй като лентата се движи бързо напред назад не мога да засека точно. сега ми дойде на ум да наблюдавам като зацепи тази ост с гумената ролка да изключа веднага за да видя там ли се мачка. Явно някой водач не е наред или я изтърва.
Върнете се в началото
Стъни
Гост

МнениеПуснато на: Пет Юли 13, 2007 8:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Ега ти механиката, не мога да се преборя и това е. Вече лентата не се мачка както писах в началото, причината бе в спирачния механизъм на касетата, но сега пък се "къдри" в горния край. Уж всичко е нормално, лентата никъде на закача, водачите я захващат нормално и правилно се издърпва, няма разхлабени водачи и при движение не излиза от ограничителите, няма чужди тела, записва и плейва нормално, но лентата се "накъдря" в горния край сякаш минава между две зъбни колела. Изхабих една касета да пробвам, но не виждам причината и това е.
Върнете се в началото
Ганьо
Гост

МнениеПуснато на: Пет Юли 13, 2007 9:11    Заглавие: Я да питам и аз Отговорете с цитат

Я да питам и аз, какви са чарковете в касетния отсек на камера VHS-C.
1. Значи има един въртящ се бял цилиндър на него ли са видеоглавите, а къде е аудио главата ?.
2. На шасито по пътя на лентата, преди притискащия вал има още една фиксирана глава, то какво е ?
Питам от любопитство за обща култура.
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Юли 13, 2007 9:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Устройството на тази видеокамера е същото като на един видеокасетофон.Когато си чистил фрикционата ролка може би си мръднал някои от пласмасовите ограничители които стоят на водачите.Стационарната глава е изтриващата.Светни си с една лампа и с лупа гледаи от различни ъгли пътя на лентата .Пусни я да работи и я стопирай и гледай след това от кое место започва къдренето.Това би било възможно при по голяма степен на разглобяване за по добра видимост.....Не чета внимателно,преди видео главата е изтриващата а преди гумения вал е звуковата която освен звук записва и служебна информация.Между зъбни колела лентата не би могла да минава по разбираеми причини.
Стъни
Гост

МнениеПуснато на: Пет Юли 13, 2007 10:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм я чистил за да мръдна някой пластмасов ограничител. Там е работата че гледам с лупа, но тъй като лентата е опъната това къдрене не се вижда при движение. Освен притискане между оста и гумения вал другаде има ли такова ? Гледам в ляво до цилиндъра с видеоглавите има един въртящ се бронзов цилиндър, да не би той да притиска някъде. Абе ще трябва доста да се зверя докато го видя къде е. Освен да пускам и спирам принудително захранването, та да видя поне от коя позиция почва това къдрене. Явно на определена позиция лентата е вдигната по високо от нормалното с около 1 мм.
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Юли 13, 2007 10:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо не опиташ с друга касета.Разгледаи пласмасовите водачи да не се натрупала мърсотия .Ако опъна на лентата е много голям би могло тя да си измества позицията но би се отразило на изображението.
Стъни
Гост

МнениеПуснато на: Пет Юли 13, 2007 12:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Втора касета жертвам вече. Няма мръсотия по водачите, опъна на лентата си е нормален, изображението е нормално. Ще гледам довечера много по внимателно, първо с принудителен стоп в кой участък от тракта става и тогава ще търся конкретно къде.
Струва ми се, че около видеоглавите не става защото при плей изображението е нормално, мисля да насоча вниманието си към дясната част, звуковата глава и притискащия гумен вал. Не дай боже да има изкривена ос, лентата да бяга нагоре и да се мачка от горен ограничител.
Благодаря Ви за вниманието.
Върнете се в началото
valentin subashov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Пет Юли 13, 2007 16:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Обикновенно така става когато остарее и се втвърди гумената ролка притискаща лентата към водещия вал(капстан).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети