| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Private Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2007 22:49 Заглавие: |
|
|
| sbirov написа: | | В електронен вариант имам справочник за КМОП,само че е 37 МБ! |
> "Библиотека Ихтика" - Электротехника (РЭА) (Всего 3276 позиций)
и там:
> 17. (ИДДК).Справочник по цифровым логическим микросхемам КМОП.rar
Quantum , и от мен поздравления за часовниците.
Имам същите лампи като на вторият ти часовник
и същата идея - един ден да си сглобя подобен.
Ето и една програма по темата:
 _________________ -= All our life, we are beta testers =- |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sbirov Опитен потребител

|
|
|
 |
Quantum Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 10:33 Заглавие: |
|
|
lusi blazev здравей,
така схемата която съм ползвал в единия часовник е:
http://quantum123.hit.bg/nixcct.jpg
гарантирам че работи, но ако имаш проблем с броенето на часовете (при различни ис от различни производители понякога има проблем) просто кажи ще ти изпратя и лека доработка на схемата от 2,3 елемента за да върви правилно и ако искаш отпред напр когато е 2 часа преди 2`ката да свети нулата просто ще трябва да сложиш един прост инвертор с транзистори и това ще ти кажа как да стане
чертежа на платката е http://quantum123.hit.bg/nix2pcb.jpg
а елементите от горната страна http://quantum123.hit.bg/nixlay2.jpg
ако си решил да я правиш и имаш проблеми с оживяването и пиши ми на лични
Private, sbirov благодаря ви за справочниците
Днес ще се позанимавам малко с разработката на печатната платка на този часовник, който ще правя с ВФД, мисля да я направя двуслойна и по-компактна но ще видим, поне на мен ми е най-неприятно разработката на самата печатна платка а не направата и. Печатните платки ще са две, една за управлението и лампите и една за ИС захранващ блок и т.н.
Оказа се, че имам и още един проблем имам само 4 броя лампи ИВ-22 ( http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren-Geschichtliches/Nixie/IV-22.htm ) а ми трябват 6, къде ли не съм ходил да търся да се моля да ми намерят (сервизи, приятели...) е няма и няма, учудващо някои сервизни техници предимно по-младите дори си нямат и хабер за какво им говоря  |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 16:27 Заглавие: |
|
|
Пробва ли да шунтираш входовете на дисплея към маса с някъв високоомен резистор? Или вместо транзистор да сложиш мосфет за управление... _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 16:46 Заглавие: |
|
|
Quantum виждам че си голям мераклия и те поздравявам за успешните дизайни които си направил.Даже малко ти завиждам.Винаги съм се радвал на мекото светене на вакумните прибори.Схемичката която обаче смяташ да правиш за управление на лампите няма да работи.Ще работи единствено ако храниш и С-моските с 27 волта а те са до 15. В противен случай с този емитерен повторител напражението ще ти остава напрежението на захранване на чиповете и се губи смисълът.В атача ти предлагам схема с два транзистора която ще свъши работа стойностите не съм ги смятал (дето се вика на око са) но мисля че ще работи.Проблема със светенето на неработещите сегменти, може да го решиш с регулиране на напрежението на решетката на лампата.Ако можеш направи си и оргиналната схема на опорната честота (с кварца и 4060), не съм с много добри впечетления от честотата на българската мрежа. С хубав кварц не ти трябва настройка и часовника си работи с прилина точност.Едно време ми се подмятаха три руски чипа КР145ИК1901, която е специализиран часовник за тези лампи.Даже имам направен часовник с едната с кварц на 32768 Hz си има много прилична точност.
Последната промяна е направена от ivpav на Съб Юли 21, 2007 17:11; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 17:16 Заглавие: |
|
|
Извинявам се явно ще е от жегата ,бързането и най-вече мързел. Надписите на транзисторите са верни а не чертежа! Тук го качвам коригиран и всичко си е вярно . Защо не мога да атачвам нов файл като си коригирам поста ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 20:16 Заглавие: |
|
|
ivpav благодаря за проявения интерес към проблема ми,
днес направих печатната платка на самия часовник но без управлението на лампите (него ще го мисля утре) схемата, която си нарисувал ще работи исках да се опитам да управлявам лампите само с един транзистор, но утре ще мисля за управлението и платката на управлението за днес ми стига толкова, че много се уморих.
Качил съм и чертежа на платката на часовника, която нарисувах днес http://quantum123.hit.bg/CMOS%20CLOCK%20PCB1.GIF при по-голям интерес ще ви кажа размери и т.н. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 20:22 Заглавие: |
|
|
По колко мА гълтат тия дисплеи? Ако не са много може да се мине само със 5 волта и един MC34063 преобразувател на напрежение. И какъв е тоя 4-краковия интеграл долу вляво на платката? _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 20:37 Заглавие: |
|
|
Milen_haskovo, Здравей
Нещото което "гълта" най-много ток в тези дисплеи е нагревателя (1,5 В 100мА) а за светенето на самите сегменти предполагам че са нужни не повече от няколко стотин uA или можеби греша
Четирикраковата ИС доло в ляво е 555 таймер. Електрическата схема може да видиш в първия ми пост в темата
Между другото мисля и какво захранване от 1,5 Волта да направя дали да не пробвам с линеен стабилизатор, засега само за проба пускам ток с напрежение 28В на нагревателите през 300 Омов резистор 1Ват и лампата си работи съвсем нормално, дали пък да не осложнявам нещата и да я направя така само с резистор  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2007 21:23 Заглавие: |
|
|
100mA не са проблем и за MC34063 - http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml
Преди като се бях запалил по авио-моделчетата съм срещал 5-кракови DC-DC преобразуватели с КПД над 90 процента, полезно е при батеройно захранване... _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
|