| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
andrew_hack Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:16 Заглавие: За баня, вода и ток |
|
|
Искам да споделя една случка от сутринта която не разбирам, а и не съм пил снощи
Влизам да си взема сутрешния душ и с изненада установявам, че ме хваща ток от кранчето - тук е момента да спомена, че съм сменил цялата ел. инсталация преди 4г., всички контакти са занулени, имам токов кръг за всичко (демек бойлера е на отделен и няма нищо друго вързано за същия токов кръг), ВиК инсталацията е пластмасова. Първата ми идея е че бойлера нещо се скапал. Изключвам го с идеята да продължа с къпането... Да ама не. Пак ме удря ток Взимам фазомера и почвам да меря... По тръбите на бойлера, кранчетата и ВСИЧКИ метални елементи в банята ми има фаза Направо не вярвам на очите си.
Отварям таблото с прекъсвачите ( това са автоматични прекъсвачи Legrand също така имам и дефектнотокова защита за целия апартамент ) с фазомера виждам, че няма ток на пластината с всички нули. Изключвам всичко включително и дефектнотоковата защита и се връщам в банята да меря отново.... Не повярвах, че подобно нещо може да се случи... Отново има фаза на металните елементи в банята
Моля, бихте ли споделили мнение да разбера аз ли съм луднал или наистина си има обяснима причина.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:26 Заглавие: |
|
|
| Щтранговете до апартамента ти метални ли са пробва ли на тях с фазомера. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:30 Заглавие: |
|
|
| old4 написа: | | Щтранговете до апартамента ти метални ли са пробва ли на тях с фазомера. |
Щранга е пластмасов. И него съм сменял. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:39 Заглавие: |
|
|
| Провери при комшиите ти какво е положението.По тази логика ще имаш фаза и на батерията на кухнята. |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:44 Заглавие: |
|
|
| old4 написа: | | Провери при комшиите ти какво е положението.По тази логика ще имаш фаза и на батерията на кухнята. |
Да имам. Комшиите уж нищо не са правили. Но въпроса е от къде идва тази фаза? Не вярвам да идва по водата ?! |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:49 Заглавие: |
|
|
| Фазата идва точно по водата, от разликата между нулата и водата(респективно земята) се получава, прочети внимателно посочената по горе тема и ще си отговориш на въпросите. Не губи време а викай енергото да си оправят заземлението в таблото. |
|
|
 |
Dobri Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:50 Заглавие: Re: Нещо което не може да ми го разбере УМНАТА глава !!! |
|
|
| andrew_hack написа: | .... Отново има фаза на металните елементи в банята
Моля, бихте ли споделили мнение да разбера аз ли съм луднал или наистина си има обяснима причина.  |
Замервал ли си колко волта има между тази фалшива фаза и нулата на контакта? |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 16:36 Заглавие: Re: Нещо което не може да ми го разбере УМНАТА глава !!! |
|
|
Няколко възможни сценария:
1. Лошо заземяване. Има свързани заземителни кабели към водопроводната инсталация-нещо което често се прави. Някъде дефектен апарат и утечката те щраква. Ако няма свързани заземителни проводници, възможно е някой бойлер да има утечка и ефектът е същият.
2. Лоша връзка на нулата в таблото. При зануляване, а не заземяване на инсталацията, всяко включване на уред, ще предизвика този ефект. Част от утечката се поема от тръбите, които се намират в земята, но това не е достатъчно. Виждал съм как на 200 метра от мястото на късото, удря ток по тръбите, въпреки че са закопани в земята.
3. Комбиниран вариант-зануляване и заземяване, свързни някъде заедно, в комбинация с лоша нула. По-скоро трябва да се погледне нулата, според мен, отколкото заземяването. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 16:46 Заглавие: Re: Нещо което не може да ми го разбере УМНАТА глава !!! |
|
|
| Dobri написа: | | andrew_hack написа: | .... Отново има фаза на металните елементи в банята
Замервал ли си колко волта има между тази фалшива фаза и нулата на контакта? |
Опитах се да го измеря, но дава 2 волта. Което ми е странно. |
|
|
 |
|