Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

За баня, вода и ток
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
andrew_hack
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:16    Заглавие: За баня, вода и ток Отговорете с цитат

Искам да споделя една случка от сутринта която не разбирам, а и не съм пил снощи Rolling Eyes
Влизам да си взема сутрешния душ и с изненада установявам, че ме хваща ток от кранчето - тук е момента да спомена, че съм сменил цялата ел. инсталация преди 4г., всички контакти са занулени, имам токов кръг за всичко (демек бойлера е на отделен и няма нищо друго вързано за същия токов кръг), ВиК инсталацията е пластмасова. Първата ми идея е че бойлера нещо се скапал. Изключвам го с идеята да продължа с къпането... Да ама не. Пак ме удря ток Question Exclamation Взимам фазомера и почвам да меря... По тръбите на бойлера, кранчетата и ВСИЧКИ метални елементи в банята ми има фаза Question Exclamation Направо не вярвам на очите си.
Отварям таблото с прекъсвачите ( това са автоматични прекъсвачи Legrand също така имам и дефектнотокова защита за целия апартамент ) с фазомера виждам, че няма ток на пластината с всички нули. Изключвам всичко включително и дефектнотоковата защита и се връщам в банята да меря отново.... Не повярвах, че подобно нещо може да се случи... Отново има фаза на металните елементи в банята Question Exclamation

Моля, бихте ли споделили мнение да разбера аз ли съм луднал или наистина си има обяснима причина. Embarassed
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Щтранговете до апартамента ти метални ли са пробва ли на тях с фазомера.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
andrew_hack
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:30    Заглавие: Отговорете с цитат

old4 написа:
Щтранговете до апартамента ти метални ли са пробва ли на тях с фазомера.

Щранга е пластмасов. И него съм сменял.
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Провери при комшиите ти какво е положението.По тази логика ще имаш фаза и на батерията на кухнята.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

За да не откриваме отново топлата вода - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=3112&sid=6049ef2da7e1be75d8925db5bcf5423f
Върнете се в началото
andrew_hack
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:44    Заглавие: Отговорете с цитат

old4 написа:
Провери при комшиите ти какво е положението.По тази логика ще имаш фаза и на батерията на кухнята.

Да имам. Комшиите уж нищо не са правили. Но въпроса е от къде идва тази фаза? Не вярвам да идва по водата ?!
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Фазата идва точно по водата, от разликата между нулата и водата(респективно земята) се получава, прочети внимателно посочената по горе тема и ще си отговориш на въпросите. Не губи време а викай енергото да си оправят заземлението в таблото.
Върнете се в началото
Dobri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:50    Заглавие: Re: Нещо което не може да ми го разбере УМНАТА глава !!! Отговорете с цитат

andrew_hack написа:
.... Отново има фаза на металните елементи в банята Question Exclamation

Моля, бихте ли споделили мнение да разбера аз ли съм луднал или наистина си има обяснима причина. Embarassed

Замервал ли си колко волта има между тази фалшива фаза и нулата на контакта?
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 16:36    Заглавие: Re: Нещо което не може да ми го разбере УМНАТА глава !!! Отговорете с цитат

Няколко възможни сценария:
1. Лошо заземяване. Има свързани заземителни кабели към водопроводната инсталация-нещо което често се прави. Някъде дефектен апарат и утечката те щраква. Ако няма свързани заземителни проводници, възможно е някой бойлер да има утечка и ефектът е същият.
2. Лоша връзка на нулата в таблото. При зануляване, а не заземяване на инсталацията, всяко включване на уред, ще предизвика този ефект. Част от утечката се поема от тръбите, които се намират в земята, но това не е достатъчно. Виждал съм как на 200 метра от мястото на късото, удря ток по тръбите, въпреки че са закопани в земята.
3. Комбиниран вариант-зануляване и заземяване, свързни някъде заедно, в комбинация с лоша нула. По-скоро трябва да се погледне нулата, според мен, отколкото заземяването.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Нед Юли 29, 2007 16:46    Заглавие: Re: Нещо което не може да ми го разбере УМНАТА глава !!! Отговорете с цитат

Dobri написа:
andrew_hack написа:
.... Отново има фаза на металните елементи в банята Question Exclamation

Замервал ли си колко волта има между тази фалшива фаза и нулата на контакта?

Опитах се да го измеря, но дава 2 волта. Което ми е странно.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети