|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 9:54 Заглавие: |
|
|
| Milen_haskovo написа: | | Предполагам че е от тока, че като няма транзистор потенциометъра се скапва бързо... |
Дали има или няма транзистор тока в тази верига по никакъв начин не се променя.
Ако разгледаш какво пише в datashee-та на схемата и по точно формулата по която се смята изходното напрежение би трябвало да видиш (отбелязано е), че тока който тече през този крак е толкова малък, че вносимата от него съставка може да бъде пренебрегната. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 13:54 Заглавие: |
|
|
С риск да влезна в спор с модератор не мога да се съглася напълно с RC. Проблема съществува, колкото и малък да е.През потенциометърът тече ток(при условие, че съпротивлението на управляващия електрод е 120 Ом-тя се препоръчва за по-добра стабилност) I=1,2V/120=12 ma , което хич не е малко за китайски потенциометър.В резултат на това той се сменя често.Токът във веригата не се променя но се променя токът през потенциометъра като сложиш един емитерен повторител.Милен малко е объркал видът на транзистора, който трябва да е прав.Ето и как става:
http://shematic.hit.bg/diagram/lm317volt.gif |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 14:15 Заглавие: |
|
|
| ivpav написа: | | С риск да влезна в спор ........ не мога да се съглася напълно с RC. Проблема съществува, колкото и малък да е.През потенциометърът тече ток(при условие, че съпротивлението на управляващия електрод е 120 Ом-тя се препоръчва за по-добра стабилност) I=1,2V/120=12 ma ,.... |
Няма лошо но аз говоря и пиша за това (тока през (от) крака за регулиране):
А вие?
А и сметката с ток от порядъка на 12mA не я разбрах от къде излезе. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 16:00 Заглавие: |
|
|
В моята схема дето ми стои на масата и работя с нея доста години R1=100 Ом R2=1KOm. За това сменям потенциометри всяка година и за това говорех не за управляващия ток! Има ли някой дето да сметне токът през потенциометъра при мен Токът през потенциометъра, не през управляващия електрод.
Съпротивлението R1<120 Ома се получава точно от горната таблица.Най-долу в ляво под заграденото с червено:
10 ma< IL<I max
Хубаво е когато разкачиш товара и останеш само на регулиращия делител, токът да си е в препоръчителните норми.
Чак сега и аз разбирам защо по книгите, които навремето съм чел препоръчват това съпротивление R1 да е възможно по-малко.Не съм сигурен коя стойност препоръчваха.
Не искам да поддържам този спор във форума само заради спорта.Ако на някой начинаеш дето работи само с интернет линкове и утре от тях може да го утрепе тока , му бъдем полезни да научи нещо съм съгласен да поспорим за каузата с RC.
Иначе от излишни спорове няма полза, особенно с модератора  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 29, 2007 17:15 Заглавие: |
|
|
| ivpav написа: | Не искам да поддържам този спор във форума само заради спорта.Ако на някой начинаеш дето работи само с интернет линкове и утре от тях може да го утрепе тока , му бъдем полезни да научи нещо съм съгласен да поспорим за каузата ...
Иначе от излишни спорове няма полза, .... |
Напълно съм съгласен с това и винаги от това съм се ръководил в постовете си.
Преди известно време имаше една друга подобна тема в която се прокарваше идеята, че такъв регуратор перфектно си работи само с един ценер на регулиращия крак (за колкото е нужно) без никаква обратна връзка от изхода.
В "твоята" схема тока през потенциометъра ти е около 12mA в целия ти диапазон на регулиране. Защо си го избрал да е такъв - сега разбрах от какво си се ръководил.
В табличките по-горе обаче са посочени и схемите на тестване за които се отнасят данните.
Това 10 ma< IL<I max е едно от условията при които се гарантира, че промяната на тока през крака за регулиране ще остане в дадените граници, а IL е тока в товара.
Фигура 1.
При откачен товар и R2=0 тока към маса ще бъде около 5 mA.
Фигура 2.
Фигура 3.
Тук (в препоръчителната схема за тестване) приемат въпросния ток, че е 5.25mA ! , а той може да "дойде" само от изхода, онзи от крака е на няколко порядъка по-малък.
В твоя случай за минимално изходно напрежение потенциометъра ти е на късо и тока през него не е толкова интересен, в другия случай при максимално изходно напрежение мощността му трябва да е около 150mW така, че дори и тези 10mA не би трябвало да са му проблем.
А на това място е по-удобно да е многооборотен, линеен и с по-голяма точност. Когато са такива, то те вече са сериозни "изделия" и са достатъчно държеливи.
P.S. Не знам защо приемаш нещата като спор
Да се води диалог е по-приятно.  |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 30, 2007 10:26 Заглавие: |
|
|
Схемата с правия транзистор дето я давам в линка си я разработих точно, защото едно време на пазара не се намираха много оборотни потенциометри с ниски стойности. Само по тестатурите на телевизорите имаше 100Ком.
Малко съм се поувлякъл в тълкованието на думите спор и диалог за което се извинявам.Мисля си,че се получи хубава тема с доста с доста диаграми и сметки което е полезно за младежта, дето кара главно на интернет линкове и като види книжка с повече от 10 странници я захвърля защото е много дебела.Дано някой малчуган се научи как се смята LM317от последните ти постове и това ще бъде достатъчно. В заключение, от работата си с LM317 с цел да бъда полезен, само да резюмирам това което съм забелязал:
Задължително се слгат обратните диоди между изхода и входа(може да е ценер на 39 волта), и между управляващия и изхода. Докато я рабера тази работа изгорих доста интегралки с моторчето на дрелката.
На изхода задължително качествен неелектролитен кондензатор 100-470 nF.Иначе може и да засвири чипа.
При мен потенциометъра често се прецаква ама то нали е механична част сменям си го.
И най-важното,ако някои си мисли,че от стандартния корпус TO220 на LM317 може да изкара повече от 20 Вата разсейвана мощност,греши. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 31, 2007 14:20 Заглавие: |
|
|
| Че в тази схема се ползва LM317HVK в корпус ТО3 ! Тока е до 1.5А ,за по-голям ток до 5А ,но по-ниско напрежение до 35В -LM338K. |
|
|
 |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 01, 2007 12:55 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Че в тази схема се ползва LM317HVK в корпус ТО3 ! Тока е до 1.5А ,за по-голям ток до 5А ,но по-ниско напрежение до 35В -LM338K. |
благодаря на всички колеги които се отзоваха на тази тема,много сам благодарен и най-вече понаучих още нещо....
Сега ще сядам да правия схемата,а и още нещо,предполагам че има аналог на нея за двуполярно захранване?
Защото това ми е целта,благодаре предварително..  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 01, 2007 14:31 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | предполагам че има аналог на нея за двуполярно захранване? |
Има LM337HVK ,но е до 50 волта входно само! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|