Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

търся схема на регулируемо захранване
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 05, 2007 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Ванчо написа:
...... главно заради кучата изработка. Веднъж при измерване на h21 на няколко такива парчета ми дадоха отклонение от -40 до +50 процента от номиналната стойност.

Не разбрах коя за теб е номиналната стойност Question
Защото един от уважаваните производители на такива транзистори казва следното:

Казано по друг начин, минималната и максимална стойност се различават 3,5 пъти което са 350% Exclamation
Когато се ползват такива неща в паралел освен да са взети мерки за изравняване на токовете им (базовите), те трябва да са и предварително подбрани.
За останалото си прав, че най-напред го отнася "най-добрия" Smile .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ванчо
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: гр. Попово, обл. Търговище

МнениеПуснато на: Нед Авг 05, 2007 19:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Използвам "усреднена" стойност от параметъра, който измервам. Не знам доколко това е редно или правилно, но досега винаги е давало резултат от една страна. От друга зависи дали се прилага в случая изравняване на базовите токове чрез резистори в базовите вериги(има фабрични устройства от този тип без взети такива мерки). От трета страна има и производители, които явно не уважават себе си толкова много (2N3055 не се произвежда само от Motorola), като аз самия съм си купил досега поне 25 такива транзистора и поне 5 от тях дадоха проблем още преди монтажа. И на четвърто, но не на последно място, не всички имаме възможността да подбираме компонентите, които купуваме(аз поне, а предполагам и други нямат такава), както от местен магазин, така и от Интернет. В заключение искам да кажа, че в конкретния случай при евентуално голямо отклонение от номиналната стойност и невзети мерки за компенсирането им, това МОЖЕ да доведе до проблем.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 05, 2007 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Ванчо, нямам намерение да влизам в излишна и ненужна в случая полемика по този въпрос.
В конкретния случай при такъв ТИП прибори въпроса с усилването е въпрос зависещ от много фактори (самата физика на прибора и технологията му на производство). Поради тази причина дори и такъв производител като Motorola е дал граница min. - max. и няма типово значение!
Купуването на няколко транзистора от едно място (дори да са на един и същ производител) по никакъв начин не гарантира, че те са от една и съща партида (от технологична гледна точка), още по малко, че въпросните кристали са били на една и съща изходна пластина.
Цитат:
има фабрични устройства от този тип без взети такива мерки
Ако производителя е голям и сериозен би могъл да си поръча/купи подбрани(пробрани) такива или да направи т.н. входящ контрол и да си ги групира според нуждите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ванчо
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 05, 2007 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Доколкото разбрах в случя става въпрос за човек който си търси схма на такъв уред и по това си извадих заключение, че едва ли е някой голям производител и едва ли има възможност да си закупи няколко партиди и да си ги раздели на групи. От друга страна преди да се сдобия с български фабрични лабораторни токоизправители (които бих препоръчал и на автора на темата) съм правил няколко пъти подобни уреди, чиито схеми са подобни на фабричните, но всеки път при късо съединение в изхода, въпреки токовата защита, поради невнимание или дефект в захранваната схема ми изгаряше тягов транзистор, при това (случайно или не) този с най-големия коефициент на усилване. Вярно е, че в моя случай схемата е фабрична и авторът и е имал предвид еднакви транзистори с еднакви параметри, затова и аз не съм предвидил преизчисляване на съгласуването на всеки един от тях. Между другото като махнах накрая всичките2N3055 от тяговата верига и ги замених с КТ808А от старата пръст(разбира се малко повечко на брой и с променени базви вериги) проблемите се решиха отраз.
Върнете се в началото
Ванчо
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 05, 2007 21:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Просто в случая исках да информирам автора на статията за евентуалните проблеми с които може да се сблъска при (евентуално) кнструиране на такава схема. А за полемиката съм абсолютно съгласен с теб, защото това са неща, открити, разработени и проверени в практиката отдавна и всеки , който не съобрази нещо, ще си има проблеми, в по-голям или по-малък мащаб.
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Авг 13, 2007 11:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Старите чешки KD503 Cool
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Авг 13, 2007 22:37    Заглавие: Re: търся схема на регулеруемо захранване Отговорете с цитат

wesko dilow написа:
Някога колегата Токио от Ямбол ми прати страхотна книга за стабилизирани захранвания от всякакъв тип,любителски и професионални,но на немски език ...

Аз имам една копирана (и тя на немски) и в нея има доста интересни неща и най-вече шим регулатори и импулсни захранвания че и с изчислени примери. Но не е в електронен формат а и не мога да качвам. Ще я сканирам ако проявите интерес и някой ще трябва да я качи.

Колкото до много мощни стабилизатори може би една комбинация от шим предрегулатор и след това стабилизатор ще е най икономично. По опростения вариант е да се превключва намотката. Не е много хай тек ама по добре от няколкото сторин вата отоплителна мощност. Преди време ми попадна едно мощно стъпало в клас А с шим захранване което следи изходното и подава само необходимия ток така че на крайните транзитори да има само известен запас от напрежение но не цялото. Загубената мощност и габаритите биха били доста малки.
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Вто Авг 14, 2007 5:31    Заглавие: Re: търся схема на регулеруемо захранване Отговорете с цитат

joda написа:
wesko dilow написа:
Някога колегата Токио от Ямбол ми прати страхотна книга за стабилизирани захранвания от всякакъв тип,любителски и професионални,но на немски език ...

Аз имам една копирана (и тя на немски) и в нея има доста интересни неща и най-вече шим регулатори и импулсни захранвания че и с изчислени примери. Но не е в електронен формат а и не мога да качвам. Ще я сканирам ако проявите интерес и някой ще трябва да я качи.

Колкото до много мощни стабилизатори може би една комбинация от шим предрегулатор и след това стабилизатор ще е най икономично. По опростения вариант е да се превключва намотката. Не е много хай тек ама по добре от няколкото сторин вата отоплителна мощност. Преди време ми попадна едно мощно стъпало в клас А с шим захранване което следи изходното и подава само необходимия ток така че на крайните транзитори да има само известен запас от напрежение но не цялото. Загубената мощност и габаритите биха били доста малки.

Принципа на това "нещо" със стъпалото/в клас "А"/,се постига с второ стъпало/също мощно/,което следи не "изходното Rolling Eyes Rolling Eyes " както му казваш,а следи входния сигнал.Когато входния сигнал е с високо ниво,т.е. изисква се по-голямо усилване/съответно и по високо захр. напрежение/,това "помощно" стъпало,което работи в клас "В"-добавя захранващо напрежение към захранването на първото и така основното стъпалото/настроено за клас "А",със съответно най- малки изкривявания/ се оказва,че работи в клас "В".Т.е. пести се енергия.Разработката е на МАЦУШИТА.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 14, 2007 8:46    Заглавие: Re: търся схема на регулеруемо захранване Отговорете с цитат

joda написа:

Качвай,качвай-или ми я прати на мейла-аз ще и намеря място за качване,ако е голяма...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Авг 14, 2007 11:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам спомен как точно работеше беше отдавна. Остана ми само идеята в главата. И понеже е приложима и за стабилизатор я споменах.

За книгата ще трябва малко време че трябва да я сканирам първо а нямам скенер. Може и към края на седмицата да стане. Доколкото разбрах темата сама ще излезе напред при постинг. Или просто пусни друга. Мисля че книжката си заслужава.

Не е голяма 130 страници А4. Е, като МB не знам колко ще излезе.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети