|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 05, 2007 19:14 Заглавие: |
|
|
| Ванчо написа: | | ...... главно заради кучата изработка. Веднъж при измерване на h21 на няколко такива парчета ми дадоха отклонение от -40 до +50 процента от номиналната стойност. |
Не разбрах коя за теб е номиналната стойност
Защото един от уважаваните производители на такива транзистори казва следното:
Казано по друг начин, минималната и максимална стойност се различават 3,5 пъти което са 350%
Когато се ползват такива неща в паралел освен да са взети мерки за изравняване на токовете им (базовите), те трябва да са и предварително подбрани.
За останалото си прав, че най-напред го отнася "най-добрия" . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ванчо Нов потребител

Регистриран на: 14 Апр 2007 Мнения: 27 Местожителство: гр. Попово, обл. Търговище
|
Пуснато на: Нед Авг 05, 2007 19:57 Заглавие: |
|
|
| Използвам "усреднена" стойност от параметъра, който измервам. Не знам доколко това е редно или правилно, но досега винаги е давало резултат от една страна. От друга зависи дали се прилага в случая изравняване на базовите токове чрез резистори в базовите вериги(има фабрични устройства от този тип без взети такива мерки). От трета страна има и производители, които явно не уважават себе си толкова много (2N3055 не се произвежда само от Motorola), като аз самия съм си купил досега поне 25 такива транзистора и поне 5 от тях дадоха проблем още преди монтажа. И на четвърто, но не на последно място, не всички имаме възможността да подбираме компонентите, които купуваме(аз поне, а предполагам и други нямат такава), както от местен магазин, така и от Интернет. В заключение искам да кажа, че в конкретния случай при евентуално голямо отклонение от номиналната стойност и невзети мерки за компенсирането им, това МОЖЕ да доведе до проблем. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 05, 2007 20:25 Заглавие: |
|
|
Ванчо, нямам намерение да влизам в излишна и ненужна в случая полемика по този въпрос.
В конкретния случай при такъв ТИП прибори въпроса с усилването е въпрос зависещ от много фактори (самата физика на прибора и технологията му на производство). Поради тази причина дори и такъв производител като Motorola е дал граница min. - max. и няма типово значение!
Купуването на няколко транзистора от едно място (дори да са на един и същ производител) по никакъв начин не гарантира, че те са от една и съща партида (от технологична гледна точка), още по малко, че въпросните кристали са били на една и съща изходна пластина.
| Цитат: | | има фабрични устройства от този тип без взети такива мерки | Ако производителя е голям и сериозен би могъл да си поръча/купи подбрани(пробрани) такива или да направи т.н. входящ контрол и да си ги групира според нуждите. |
|
|
 |
Ванчо Нов потребител

Регистриран на: 14 Апр 2007 Мнения: 27 Местожителство: гр. Попово, обл. Търговище
|
Пуснато на: Нед Авг 05, 2007 21:00 Заглавие: |
|
|
| Доколкото разбрах в случя става въпрос за човек който си търси схма на такъв уред и по това си извадих заключение, че едва ли е някой голям производител и едва ли има възможност да си закупи няколко партиди и да си ги раздели на групи. От друга страна преди да се сдобия с български фабрични лабораторни токоизправители (които бих препоръчал и на автора на темата) съм правил няколко пъти подобни уреди, чиито схеми са подобни на фабричните, но всеки път при късо съединение в изхода, въпреки токовата защита, поради невнимание или дефект в захранваната схема ми изгаряше тягов транзистор, при това (случайно или не) този с най-големия коефициент на усилване. Вярно е, че в моя случай схемата е фабрична и авторът и е имал предвид еднакви транзистори с еднакви параметри, затова и аз не съм предвидил преизчисляване на съгласуването на всеки един от тях. Между другото като махнах накрая всичките2N3055 от тяговата верига и ги замених с КТ808А от старата пръст(разбира се малко повечко на брой и с променени базви вериги) проблемите се решиха отраз. |
|
|
 |
Ванчо Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 05, 2007 21:04 Заглавие: |
|
|
| Просто в случая исках да информирам автора на статията за евентуалните проблеми с които може да се сблъска при (евентуално) кнструиране на такава схема. А за полемиката съм абсолютно съгласен с теб, защото това са неща, открити, разработени и проверени в практиката отдавна и всеки , който не съобрази нещо, ще си има проблеми, в по-голям или по-малък мащаб. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 13, 2007 11:10 Заглавие: |
|
|
Старите чешки KD503  |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 13, 2007 22:37 Заглавие: Re: търся схема на регулеруемо захранване |
|
|
| wesko dilow написа: | | Някога колегата Токио от Ямбол ми прати страхотна книга за стабилизирани захранвания от всякакъв тип,любителски и професионални,но на немски език ... |
Аз имам една копирана (и тя на немски) и в нея има доста интересни неща и най-вече шим регулатори и импулсни захранвания че и с изчислени примери. Но не е в електронен формат а и не мога да качвам. Ще я сканирам ако проявите интерес и някой ще трябва да я качи.
Колкото до много мощни стабилизатори може би една комбинация от шим предрегулатор и след това стабилизатор ще е най икономично. По опростения вариант е да се превключва намотката. Не е много хай тек ама по добре от няколкото сторин вата отоплителна мощност. Преди време ми попадна едно мощно стъпало в клас А с шим захранване което следи изходното и подава само необходимия ток така че на крайните транзитори да има само известен запас от напрежение но не цялото. Загубената мощност и габаритите биха били доста малки. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 5:31 Заглавие: Re: търся схема на регулеруемо захранване |
|
|
| joda написа: | | wesko dilow написа: | | Някога колегата Токио от Ямбол ми прати страхотна книга за стабилизирани захранвания от всякакъв тип,любителски и професионални,но на немски език ... |
Аз имам една копирана (и тя на немски) и в нея има доста интересни неща и най-вече шим регулатори и импулсни захранвания че и с изчислени примери. Но не е в електронен формат а и не мога да качвам. Ще я сканирам ако проявите интерес и някой ще трябва да я качи.
Колкото до много мощни стабилизатори може би една комбинация от шим предрегулатор и след това стабилизатор ще е най икономично. По опростения вариант е да се превключва намотката. Не е много хай тек ама по добре от няколкото сторин вата отоплителна мощност. Преди време ми попадна едно мощно стъпало в клас А с шим захранване което следи изходното и подава само необходимия ток така че на крайните транзитори да има само известен запас от напрежение но не цялото. Загубената мощност и габаритите биха били доста малки. |
Принципа на това "нещо" със стъпалото/в клас "А"/,се постига с второ стъпало/също мощно/,което следи не "изходното " както му казваш,а следи входния сигнал.Когато входния сигнал е с високо ниво,т.е. изисква се по-голямо усилване/съответно и по високо захр. напрежение/,това "помощно" стъпало,което работи в клас "В"-добавя захранващо напрежение към захранването на първото и така основното стъпалото/настроено за клас "А",със съответно най- малки изкривявания/ се оказва,че работи в клас "В".Т.е. пести се енергия.Разработката е на МАЦУШИТА. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 8:46 Заглавие: Re: търся схема на регулеруемо захранване |
|
|
| joda написа: | Аз имам една копирана (и тя на немски) и в нея има доста интересни неща и най-вече шим регулатори и импулсни захранвания че и с изчислени примери. Но не е в електронен формат а и не мога да качвам. Ще я сканирам ако проявите интерес и някой ще трябва да я качи.
|
Качвай,качвай-или ми я прати на мейла-аз ще и намеря място за качване,ако е голяма... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 11:46 Заглавие: |
|
|
Нямам спомен как точно работеше беше отдавна. Остана ми само идеята в главата. И понеже е приложима и за стабилизатор я споменах.
За книгата ще трябва малко време че трябва да я сканирам първо а нямам скенер. Може и към края на седмицата да стане. Доколкото разбрах темата сама ще излезе напред при постинг. Или просто пусни друга. Мисля че книжката си заслужава.
Не е голяма 130 страници А4. Е, като МB не знам колко ще излезе. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|