Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Може ли последователно свързване на тонколони?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
magiaa
Гост

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2004 4:09    Заглавие: Може ли последователно свързване на тонколони? Отговорете с цитат

Питам, защото имам следния случай:
1. Усилвател Technics SU-V500, за който пише: "A or B = 4-16Ohm each speaker; A and B = 8-16Ohm each speaker"
2. Тонколони Jamo E 470 с импеданс 4Ohm вързани на "A"
3. Тонколонки Jamo A 500 с импеданс 8Ohm на "В"
От това изискване на усилвателя започвам да се питам не го ли натоварвам много, когато пусна и двата чифта колони и как да увелича импеданса на "А"?
Сетих се, че имам и едни доста стари по-малки колони 4Ohm. И оттук въпроса ми: може ли да вържа последователно две 4 омови, за да се получи краен импеданс 8Ohm? И от това ще се промени ли качеството на звука, и ще се появи ли някаква опастност за усилвателя или за колоните?
Много ще съм ви благодарен, ако ме просветлите Very Happy
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2004 12:36    Заглавие: Отговорете с цитат

единственото сигурно е че усилвател предназначен за 4 ом може да си го юркаш на 8колкото ти душа и съседи търпят(и колони) а ако старите ти А са достатъчно мощни нямай грижи пък качеството следва де не се променя (поне на слух)
действаи и успех! Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2004 16:18    Заглавие: колони Отговорете с цитат

KD 503 Ти май нищо не си разбрал от питането на човека ,в режим А+В двата чифта 8 и 4 омови колони се свързват паралелно и стават под 3 ома ,което е недопустимо за този усилвател. Освен това тези от 4 ома свирят с два пъти по-голяма мощност. Относно въпроса за допълнителните 4 омови колони сметни дали ще издържаг ,що се отнася до качеството то зависи и от качеството на допълнителните колони няма достатъчно данни за да ти се даде отговор!
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Дек 20, 2004 22:05    Заглавие: сори Отговорете с цитат

ъхъ аз съм объркал Embarassed
прощавай
добре че има кой да ме поправи Wink
Върнете се в началото
magiaa
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 21, 2004 16:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами допълнителните колони не са добри! Затова си мислех да им използвам кутиите и да сложа за баси едни 25 ватови Omega, а за пищялки 3 ватови Sony (,които си ги имам и незнам за какво да ги ползвам), като си направя и разделителните филтри за тях. Но май, като се замисля, няма да станат добре и няма смисъл. Затова да ви попитам: не може ли да се вържат резистори ок. 4 ома и по този начин да се увеличи общия импеданс в/у усилвателя?
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Дек 21, 2004 17:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Може разбира се ,но трябва да ги оразмериш по мощност.Ако се сещам за кой усилвател става дума,25 ватови резистори ще са достатъчни.
Върнете се в началото
magiaa
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 21, 2004 17:26    Заглавие: Отговорете с цитат

magiaa написа:
Ами допълнителните колони не са добри! Затова си мислех да им използвам кутиите и да сложа за баси едни 25 ватови Omega, а за пищялки 3 ватови Sony (,които си ги имам и незнам за какво да ги ползвам), като си направя и разделителните филтри за тях. Но май, като се замисля, няма да станат добре и няма смисъл. Затова да ви попитам: не може ли да се вържат резистори ок. 4 ома и по този начин да се увеличи общия импеданс в/у усилвателя?

Корекция: Извинявам се, 25 ватовите не са Omega, a Lamar!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети