Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

От 4 на 2 ома?!?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ThunderPLD
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Авг 09, 2007 17:36    Заглавие: От 4 на 2 ома?!? Отговорете с цитат

Здравейте.Проблемът ми е следният:имам усилвател с tda8563AQ 2х40вата при 2 ома.Проблемът ми е че не намирам 2 омови говорители.Усилватела може да работи при 4 ома,но мощтността му пада на 25 вата а това не е ефекта който искам.Мога ли да свържа успоредно към 4 омов говорител резистори с обща стойност 4 ома и да постигна желания ефект от 2 ома.Ако не предложете ми друг вариант...

Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ботевград

МнениеПуснато на: Чет Авг 09, 2007 17:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако свържеш успорено резистор ефекта няма да е желания , а точно напротив , тогава усилватела ще отдава по-голяма мощност, но тя няма да е в говоритела , а в резистора , за да постигнеш резултата който искаш има няколко начина :
1. Свързваш успоредно 2 говоритела по 4 ома
2. Двубобинен говорител (свързваш успоредно двете бобини)
3. Съгласуващ трансформатор (възможно , но не препоръчително)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 09, 2007 17:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Никой неможе да предположи какъв е желания от него ефект.
Ако той е да натовари усилвателя, може да сложи само резистори.

Последната промяна е направена от tchav на Чет Авг 09, 2007 17:49; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ThunderPLD
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 09, 2007 17:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко глупав въпрос,но съм начинаещ.Двата говоритела трябва да са по 40 вата или по 20?
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 09, 2007 17:49    Заглавие: Re: От 4 на 2 ома?!? Отговорете с цитат

ThunderPLD написа:
Здравейте.Проблемът ми е следният:имам усилвател с tda8563AQ 2х40вата при 2 ома.Проблемът ми е че не намирам 2 омови говорители.Усилватела може да работи при 4 ома,но мощтността му пада на 25 вата а това не е ефекта който искам.Мога ли да свържа успоредно към 4 омов говорител резистори с обща стойност 4 ома и да постигна желания ефект от 2 ома.Ако не предложете ми друг вариант...

Rolling Eyes

Абе то за моженето може..ама мощността която ще е във резистора няма да я чуеш по понятни причини...Демек файда-никва...
То така не става-резистора да седи само там-пък говорителя да почне да пее двойно по-силно...
Тва да не е перпетум-мобиле...
Или както го е казал народа-"Не може хем душата в рая-хем кура докрая." Laughing
Най-елементарно ше е да сложиш 2 бройки 4 омови говорители в паралел-така поне мощността ще иде във звук,а не половината в греене. Idea
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 09, 2007 17:50    Заглавие: Отговорете с цитат

ThunderPLD написа:
Малко глупав въпрос,но съм начинаещ.Двата говоритела трябва да са по 40 вата или по 20?

по 20.
ThunderPLD
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 09, 2007 17:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря много!!! Razz Cool Razz
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети