Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Регулатор за плавно включване на лампа.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Radoslav_Radev
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Авг 12, 2007 15:46    Заглавие: Регулатор за плавно включване на лампа. Отговорете с цитат

Здравейте!
Вчера налепих два такива регулатора: http://hobby.neomontana-bg.com/kit166.htm
Много практична и компактна схема, но има един сериозен недостатък - трябва да се изчака 30-40 секунди докато се разреди кондензатора (през R8 ), в противен случай силно намалява плавното включване.
Благодарен ще съм, ако някой предложи по-интелигентно решение за разреждане на кондензатора при отварянето на веригата.
Поздрави от Варна. Cool
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Вто Авг 14, 2007 19:04    Заглавие: Re: Регулатор за плавно включване на лампа. Отговорете с цитат

Radoslav_Radev написа:
Здравейте!
Много практична и компактна схема, но има един сериозен недостатък - трябва да се изчака 30-40 секунди докато се разреди кондензатора (през R8 ), в противен случай силно намалява плавното включване.
Благодарен ще съм, ако някой предложи по-интелигентно решение за разреждане на кондензатора при отварянето на веригата.
Поздрави от Варна. Cool

Понамали я малко тая стойност на R8.Ако не си си решил проблема,ще ти изпратя една руска схемичка на подобно нещо.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Радослав_Радев
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Авг 19, 2007 17:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами с намаляване на R8 и електролитния кондензатор ще се зарежда по-бавно, което ще е прекалено.
Най-лесното решение за което се сещам е с девиаторен ключ да окъсявам изводите на кондензатора при изключено положение. Но не ми се занимава вече.
Благодаря за вниманието.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
СтоянИТ
Гост

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 7:45    Заглавие: Отговорете с цитат

От Варна съм и имам едно готово закупено - работещо такова устройство, включването и изключването е сензорно разположено на голямо кръгло копче с което се нагласява и силата на светене. Ако те интересува пиши да го потърся.
Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 20, 2007 11:27    Заглавие: Re: Регулатор за плавно включване на лампа. Отговорете с цитат

Radoslav_Radev написа:
Здравейте!
Поздрави от Варна. Cool

Защо да е сложно като може да е просто ?
Схемата на неомонтана е на 1000години и повечето пъти не тръгва .!!!
Пробвай тази , на неомонта е същия вариант но с имитация на динистор с транзистори и за това не тръгва Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети