Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

мощен регулируем стабилизатор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Авг 12, 2007 14:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Може ли да вляза като гост и да поискам схемка на двуместен космически кораб до три пъти скоростта на светлината ,в краен случай може и едноместен Smile Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 12, 2007 14:29    Заглавие: Отговорете с цитат

ааа, влиза влиза Cool , имам точно трафа който му трябва ама и на мен ми трябва. 40см^2 сърцевина от голям електрожен (4-5 kW). Влиза със зор и то в 22см кутия ама влиза. Дадох идеята за компа щото и така ще инвестира 2-3 заплати в захранването. Каквото може трябва да събере от подръчни материали. Ако намери някой изпаднал траф от електрожен ще спести някоя и друга стотарка. Ще трябва само вторичните да пренавие което не е кой знае какъв екшън. Траф 20см^2 сърцевина, П-образен (1500 вата) подходящо навит изкарва >2000 вата при консумация на празен ход 1А. Ще му свърши чудесна работа. Е плътноста на тока в навивките при товар ще е 5-6 ампера и един вентилатор няма да е излишен но той няма да черпи през цялото време тази мощност ако макс. ток е 15 ампера. Ефективния товар ще е по малък (ако захранва нискочестотни стъпала). Но ако иска да го оразмери по учебник ще е добре да е 2,5-3kW .. това е вярно.
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Нед Авг 12, 2007 16:05    Заглавие: Отговорете с цитат

joda написа:
ааа, влиза влиза Cool , имам точно трафа който му трябва ама и на мен ми трябва. 40см^2 сърцевина от голям електрожен (4-5 kW). Влиза със зор и то в 22см кутия ама влиза. Дадох идеята за компа щото и така ще инвестира 2-3 заплати в захранването. Каквото може трябва да събере от подръчни материали. Ако намери някой изпаднал траф от електрожен ще спести някоя и друга стотарка. Ще трябва само вторичните да пренавие което не е кой знае какъв екшън. Траф 20см^2 сърцевина, П-образен (1500 вата) подходящо навит изкарва >2000 вата при консумация на празен ход 1А. Ще му свърши чудесна работа. Е плътноста на тока в навивките при товар ще е 5-6 ампера и един вентилатор няма да е излишен но той няма да черпи през цялото време тази мощност ако макс. ток е 15 ампера. Ефективния товар ще е по малък (ако захранва нискочестотни стъпала). Но ако иска да го оразмери по учебник ще е добре да е 2,5-3kW .. това е вярно.

За траф,Ш-образен:40 см2=1100VA.20см2=250VA
За траф,Ш-образен,лентов:40см2=1600VA.20см2=400VA
Как ги пресмяташ тия/свръх/мощности по-горе Rolling Eyes
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 12, 2007 16:35    Заглавие: Отговорете с цитат

И тази тема почна да намирисва вече,спрете се за малко да чуем ГОСТА или така казаното никой от никъдето какво иска да прави с това съоръжение Shocked
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 12, 2007 17:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Зависи каква плътност на тока искаш, и в каква степен се доближаваш до макс индукция на сърцевината. Затова писах 1А в покой. Става въпрос и за П-образна сърцевина. По-лесно се намира. Но май-изпаднахме в луди подробности Smile

Аз мисля че Гост отдавна се отказа да чете постингите Laughing

И спирам да пиша че се престарах малко май Wink
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 12, 2007 17:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Относно това, какъв траф да се използва-залагам на два тороида/Божилов го спомена/.П-образния,лентов си е вид тороид,само да ги нямаше възд. междини/ и загубите вследствие/.
И едно допълнение:При положение,че мощните НЧУ-стъпала,натоварват захранването с около 50%,т.е. на входа няма постоянна във времето, синусоида с примерно 0.775 Vef,тогава вторичната мощност на трафа/трафовете/ ще бъде:140V/при +/-- 70V/,умножени по 12А/примерно/=1680VA.Това,разделено на 2,прави 840VA.Значи два тороида по 420 VA,са съвсем друга "бира".
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 16:24    Заглавие: Отговорете с цитат

И за да отпаднат всички митове,ето една схема/предоставена от един приятел/:
http://cxem.net/pitanie/5-57.php
Ако се увиличи с около 5-7 волта, ас изхода и се ползват по-мощни транзистори на изхода,нещата се доближават до...
Върнете се в началото
nepamami
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 16, 2007 22:33    Заглавие: захранване за усилвател Отговорете с цитат

Според мен по-разумно е да се използват няколко отделни модула примерно на 100w.
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 17, 2007 5:53    Заглавие: Отговорете с цитат

А ако използваме модули по 1W ще може да се обърнем към някой китайски производител и да поръчаме направо 2-3 хиляди модулни 1-новатови лабораторни стабилизатора (1V/1A). Връзваме ги паралелно или последователно в зависимост от нуждите. Изключително гъвкава модулна система. Възможни са всякакви комбинации от 1V/2000A до 2000V/1A. Известно количество разклонители и свързващи кабели разбира се биха били от полза.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 17, 2007 12:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма да ти стигнат ,за 160 волта и 15А ще ти трябват 160Х15=2400 модула ,за загубите от комутаторите да не говорим ,а и като вържеш 15 в паралел и почнат да пукат -мазало.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети