| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2007 17:26 Заглавие: |
|
|
Защо не опиташ с А277 ? _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 26, 2007 15:55 Заглавие: |
|
|
| Пробах да начертая нещо но се оказа че нямам с каквво да го снимам но идеята е елементарна.Правят се четири еднакви модула състоят се от операционен усилвател .На входа инвертиращия се подават три от напреженията минали през шотки диоди ,а на неинвертиращия четвъртото напрежение също през шотки диод.Така имаме единица на изхода на усилвателя само когато впросното "четвърто" напрежение е наи-голямо.По същия начин и останалите три напрежения с такива модули.Схващаш идеята нали?.Е нее е с ПИК ама ще работи |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 1:25 Заглавие: |
|
|
| Трябва да се задейства само един ключ по едно и също време. А напреженията може и всичките да са еднакви. Това са условията. С еднакви стъпала няма как да стане ако трябва да се изпълнят точно условията. Ако ще е чисто аналогова техника трябва поне да имат приоритет стъпалата за да може при еднакви напрежения да се задейства само едно. Според мен с аналогова техника ще стане значително по-сложно от колкото с цифрова защото с аналоговата ще се имитира логическо устройство. |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 7:52 Заглавие: |
|
|
Ква стана тя...
| Цитат: | Търся схема за сравняване на 4 напрежения между 5 - 0V, която да следи 4 точки и което напрежение от четирите е по-голямо да задеиства един от четири ключа който съответства на една от четирите точки.
|
Сега пък:
| Цитат: | | Трябва да се задейства само един ключ по едно и също време. А напреженията може и всичките да са еднакви. |
Аз ли съм нещо ненаред.
Аналоговите ключове могат да се настроят по- прецизно. Разбира се най-добре ще е с микроконтролер, но не виждам как при 4 еднакви напрежения замисленото устройство ще реагира и ще подаде информация на един от изходите. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
SolarManiak Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 9:11 Заглавие: |
|
|
Много се радвам че прояжихте такъв интерес към въпроса ми за това си мисля че трябва да ви кажа за какво ще се използва а имено за система за насочване на слънчев колектор но не такъм които се ползва за подгряване на домакински бойлер а такъв който фокусира слънчевата светлина но за да работи трябва винаги да е насочен срещу слънцето
цялата система е съставена от три части :
1. светлочуствителен модул (светлонепропусклива кутия в която са разположени симетрично 4-ри фото транзистора върху едната от вътрешните страни а на срещулежащата страна има пробита малка дупка през която да минава лъч слънчева светлина и при накланяне в една или в друга посока този лъч ще попада на един или друг фототранзистор)
2. схема за сравняване на сигналите от модул 1 това за което искам вашата помощ
3. механична част състояща се от два електродвигателя които да движат колектора по "X" и по "Y" и разбирасе малко механика и метални конструкции плюс доста огледала [/img] |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 9:35 Заглавие: |
|
|
| Другия път опиши задачката още в началото. За какво си ти цели 4 фоторезистора?! С два не става ли? И с 40 пак ще работи точно толкова добре колкото и с 2. А с два схемата ще си е чисто аналогова и е даже простичка. Сигурно има и готови. А ако искаш настройка по хоризонтала и вертикала то това са два еднакви но отделни и напълно независими модула. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 9:38 Заглавие: |
|
|
| Исках да кажа два модула за X и Y с по два резистора. А не един модул с 4 резистора. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 14:34 Заглавие: |
|
|
| SolarManiak написа: | Много се радвам че прояжихте такъв интерес към въпроса ми за това си мисля че трябва да ви кажа за какво ще се използва а имено за система за насочване на слънчев колектор но не такъм които се ползва за подгряване на домакински бойлер а такъв който фокусира слънчевата светлина но за да работи трябва винаги да е насочен срещу слънцето
цялата система е съставена от три части :
1. светлочуствителен модул (светлонепропусклива кутия в която са разположени симетрично 4-ри фото транзистора върху едната от вътрешните страни а на срещулежащата страна има пробита малка дупка през която да минава лъч слънчева светлина и при накланяне в една или в друга посока този лъч ще попада на един или друг фототранзистор)
2. схема за сравняване на сигналите от модул 1 това за което искам вашата помощ
3. механична част състояща се от два електродвигателя които да движат колектора по "X" и по "Y" и разбирасе малко механика и метални конструкции плюс доста огледала [/img] |
Да беше започнал с това!
Най евтиното решение в случая е използването на микроконтролер в който са заложени позициите на панела за цялата година.
Идеята ти за датчика е трудно приложима. За подобни датчици се използват 4 фотоклетки разделени с кръстат сенник от чиято височина зависи и точността на позициониране но неприятното в подобни решения е че е необходимо постоянно обслужване - почистване на оптичните елементи. |
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 27, 2007 15:21 Заглавие: |
|
|
Ха май ще се дойде на моя вариант с контролерчето ) пък и може да го ползва и за управлението на двигателите, отчитане на температурата и т.н абе ако му се играе да каже поне малко конкретни данни че току виж и софтуера съм написал ) |
|
|
 |
|