| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pladneski_obir Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 18:05 Заглавие: въпрос за контактор |
|
|
| Значи искам да попитам нещо.Искам да свържа едно време реле за бойлер.То издържа 16А.Посъветваха ме да взема контактор намерих 2 ама на тях пише 500В 6 А и AC 3/10 380V 6A. Въпроса ми е следния дали мога да ползвам контакторите.Баща ми твърди че май са от акомулираща ама на мен не ми се вярва с тия 6 А |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Nikolai_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 19:29 Заглавие: Re: въпрос за контактор |
|
|
| pladneski_obir написа: | | Значи искам да попитам нещо.Искам да свържа едно време реле за бойлер.То издържа 16А.Посъветваха ме да взема контактор намерих 2 ама на тях пише 500В 6 А и AC 3/10 380V 6A. Въпроса ми е следния дали мога да ползвам контакторите.Баща ми твърди че май са от акомулираща ама на мен не ми се вярва с тия 6 А |
По-добре недей рискува.Поне аз така мисля,защото един бойлер обикновено е с мощност около 3 киловата.Ако го опънеш до край да бъде точно 3000 вата той ще консумира ток около 13 ампера и малко повече.
По-добре си купи един контактор или свий от някъде ама не си прави експерименти точно с бойлера,че стават големи поразии. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 19:33 Заглавие: Re: въпрос за контактор |
|
|
| pladneski_obir написа: | | Значи искам да попитам нещо.Искам да свържа едно време реле за бойлер.То издържа 16А.Посъветваха ме да взема контактор намерих 2 ама на тях пише 500В 6 А и AC 3/10 380V 6A. Въпроса ми е следния дали мога да ползвам контакторите.Баща ми твърди че май са от акомулираща ама на мен не ми се вярва с тия 6 А |
Щом са 6-амперови,са си по-слабички и от релето. Ако запаралелиш контактите-получаваш 18 амперов к-ор.Не е много препоръчително,защото отделните контакти "имат навика" да не включват едновременно и след време ще нагорят.Намери си поне 16-амперов контактор и при запаралелени контакти -вече е друго.Съблюдавай работното напреж. на бобината.Да не вземеш някой за 380 волта... |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 20:43 Заглавие: |
|
|
| Ами щом релето ти издържа 16А, защо ти е контактор? Стига бойлера да не е повече от 3 киловата, връзвай го директно. |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 20:50 Заглавие: |
|
|
Купуване на контактор има смисъл, ако релето е по-скъпо от контактора.
Вероятно са те посъветвали да купиш контактор, защото:
- Бойлера е много мощен (така ли е?)
- Не вярват, че релето ще издържа на този ток, който е посочен ("китайско" е) и ще изгори бързо
Недостатъци на варианта с контактор:
- Ще бръмчи, ако контактора излезе калпав
- Ще платиш повече (само първоначално?)
_________________ Дешьлокавизатор - автматичен превод на шльокавица | Home teeth whitening | Teeth |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 20:50 Заглавие: |
|
|
| eler написа: | | защо ти е контактор? |
за да пази релето разбира се; и да има звуков сигнал при работа  |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 20:52 Заглавие: |
|
|
Ти май вече пита и някой спомена че контакторите са много шумни при превключване. Освен това като се позацапат малко почват и да бръмчат. Аз не бих сложил. Бойлерите обикновено са с повече от един реотан и общата мощност е 3kW (2+1). Ако искаш да се подсигуриш `подобри` бойлера и вържи двата реотана през две отделни релета. Така тоците ще са ~10А и ~5А. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 21:04 Заглавие: |
|
|
Ако релето е качествено-колегата е напълно прав,че контактора се обезсмисля!/освен в случая,когато тока на бойлера е по-голям от допустимия за релето/.Но,ако не е и реши в един момент за "залепне"-дано ти е качествен поне предпазния клапан...
ПП-Аз бих сложил контактор/по принцип/.Сигурността е по- важна от 10-15 лева... |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 21:38 Заглавие: |
|
|
| Аз одобрявам монтаж на контактор терморегулатора се запазва.Но по добре с контактор отколкото с реле условието е само да не е Български.На Телемеханик 32а контактор е по малък на габарити от едно К0-Б-г. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2007 21:54 Заглавие: |
|
|
| Абе има една подробност: контактора представлява индуктивен товар и може да се окаже, че контактите на релето управлявайки контактор може да се скапят по-бързо, отколкото управлявйаки директно нагревателя (при правилно оразмеряване). |
|
|
 |
|