Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

въпрос за контактор
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pladneski_obir
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2007 18:05    Заглавие: въпрос за контактор Отговорете с цитат

Значи искам да попитам нещо.Искам да свържа едно време реле за бойлер.То издържа 16А.Посъветваха ме да взема контактор намерих 2 ама на тях пише 500В 6 А и AC 3/10 380V 6A. Въпроса ми е следния дали мога да ползвам контакторите.Баща ми твърди че май са от акомулираща ама на мен не ми се вярва с тия 6 А
Върнете се в началото
Nikolai_1
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Разград

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2007 19:29    Заглавие: Re: въпрос за контактор Отговорете с цитат

pladneski_obir написа:
Значи искам да попитам нещо.Искам да свържа едно време реле за бойлер.То издържа 16А.Посъветваха ме да взема контактор намерих 2 ама на тях пише 500В 6 А и AC 3/10 380V 6A. Въпроса ми е следния дали мога да ползвам контакторите.Баща ми твърди че май са от акомулираща ама на мен не ми се вярва с тия 6 А

По-добре недей рискува.Поне аз така мисля,защото един бойлер обикновено е с мощност около 3 киловата.Ако го опънеш до край да бъде точно 3000 вата той ще консумира ток около 13 ампера и малко повече.
По-добре си купи един контактор или свий от някъде ама не си прави експерименти точно с бойлера,че стават големи поразии.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2007 19:33    Заглавие: Re: въпрос за контактор Отговорете с цитат

pladneski_obir написа:

Щом са 6-амперови,са си по-слабички и от релето. Laughing Ако запаралелиш контактите-получаваш 18 амперов к-ор.Не е много препоръчително,защото отделните контакти "имат навика" да не включват едновременно и след време ще нагорят.Намери си поне 16-амперов контактор и при запаралелени контакти -вече е друго.Съблюдавай работното напреж. на бобината.Да не вземеш някой за 380 волта...
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2007 20:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами щом релето ти издържа 16А, защо ти е контактор? Стига бойлера да не е повече от 3 киловата, връзвай го директно.
Върнете се в началото
vstoykov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2007 20:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Купуване на контактор има смисъл, ако релето е по-скъпо от контактора.

Вероятно са те посъветвали да купиш контактор, защото:

• Бойлера е много мощен (така ли е?)
  • Не вярват, че релето ще издържа на този ток, който е посочен ("китайско" е) и ще изгори бързо

Недостатъци на варианта с контактор:

• Ще бръмчи, ако контактора излезе калпав
  • Ще платиш повече (само първоначално?)

emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2007 20:50    Заглавие: Отговорете с цитат

eler написа:
защо ти е контактор?

за да пази релето разбира се; и да има звуков сигнал при работа Laughing
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2007 20:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти май вече пита и някой спомена че контакторите са много шумни при превключване. Освен това като се позацапат малко почват и да бръмчат. Аз не бих сложил. Бойлерите обикновено са с повече от един реотан и общата мощност е 3kW (2+1). Ако искаш да се подсигуриш `подобри` бойлера и вържи двата реотана през две отделни релета. Така тоците ще са ~10А и ~5А.
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2007 21:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако релето е качествено-колегата е напълно прав,че контактора се обезсмисля!/освен в случая,когато тока на бойлера е по-голям от допустимия за релето/.Но,ако не е и реши в един момент за "залепне"-дано ти е качествен поне предпазния клапан...

ПП-Аз бих сложил контактор/по принцип/.Сигурността е по- важна от 10-15 лева...
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2007 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз одобрявам монтаж на контактор терморегулатора се запазва.Но по добре с контактор отколкото с реле условието е само да не е Български.На Телемеханик 32а контактор е по малък на габарити от едно К0-Б-г.
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Вто Окт 02, 2007 21:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе има една подробност: контактора представлява индуктивен товар и може да се окаже, че контактите на релето управлявайки контактор може да се скапят по-бързо, отколкото управлявйаки директно нагревателя (при правилно оразмеряване).
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 1 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети