Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Потенциометър на входа на усилател
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 04, 2007 20:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбирам те напълно и номера с тримерчето става ако гарантираш че макс. ниво на входния сигнал няма да е примерно >1 волт. До тук добре. Но първия който се спъне в кабела и го дръпне от компа и опре върха на щекера в кутията или го пъхне без да иска някъде другаде или се двеста какво, ще изпържи намотките. Това ще са купони не културни мероприятия. Още по-зле ако колоните не са негови. Почват едни истории ...
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 04, 2007 22:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Да се намеся и аз малко в спора!Все пак човека не е споменал за какви колони става въпрос ,но със споменатите интеграли 40w-ви колони в никакав случай не може да ги изгори,но може да ги повреди механически
но за това трябва да си много "дръпнат в ушите" че да не усетиш че говоритела се претоварва.Е,ако си на една ракия няколко пъти....може!
Моето мнение е да си ги слуша както му душа иска без да се притеснява,ае със здраве!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
TDA2040
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: strajica

МнениеПуснато на: Чет Окт 04, 2007 22:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблема се решава с закупуването на 2 БГ 12" за по 45 лв единия(нови) и проблема е решен. Желателно е да се защитят и самите говорители защото съм виждал изкормени шапки. Паднал 15" китаец по стълбите с отлепен магнит на др. вечер пак свиреше(кутия събрана от шкафчета) Smile
А това ще е и добра инвестиция за купоните Smile
Ползваш тая литература за кутиите на ОТ и си готов:)
Конструиране на озвучителни тела - Димитър Попянев
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Окт 05, 2007 18:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Emipm- е , мога да те уверя, че ако колоните са 40 вата, TDA7294 спокойно може да ги "духне".Имам усилвател правен с хоби кита с тези интегралки.Захранвам ги с 2 по 44 волта и вадя 2 по 85 "истински ' RMS вата.При тестването на стъпалото използвах 70 ватови колони "UNITRA" с пренавити баси.След около 2,5 часа "бой" на максимална мощност изтръгнах мустаците и на двата баса.Така, че сега съм пред същата дилема -как да си огранича мощността, но за целта мисля да правя лимитер. ( Още повече, че 80 вата е прекалено голяма мощност за домашно приложение- просто не се стои в стаята).
Поне моето разбиране е такова.
От дискусията до сега не е ясно колко е мощността на усилвателя ти Zot, или поне с колко волта го захранваш?
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Пет Окт 05, 2007 20:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе,пичове!На купон като на купон ама, нали сме все уж разумни хора!?Да си сложи входния потенциометър.Нека има и едно тримерче след него, ама какви са тия:резистори,последователно на ОТ/Тогава звука не е същия!Не само силата му!/;корекций на ООВ/Пак така.Когато дълбочината и е много голяма,"транзисторния" звук е доста по-подчертан/;намаляване на захр. напрежение/и там не можеш да се намесваш грубо,защото се променя,малко или много режима на стъпалото/...Можеш спокойно да слушаш 100 ватов усилвател с 40 ватови колони.А опцията "до дупка" не е полезна за колоните,дори и да са 200 ватови.Започва се едно кривочене с неясен/за колоните/финал. Wink
Върнете се в началото
Zot
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: nqkyde tam (VT)

МнениеПуснато на: Съб Окт 06, 2007 13:19    Заглавие: Отговорете с цитат

ОК мисля първо да пробвам с делител ...мн внимателно, а до деня на купона ще съм инсталирал и резистора на изхода(защото шанса някой на по няколко водки да се спъне в кабела е наистина малко притесняващ).

Няма възможност самият усилвател да извади някакъв шум, без входен сигнал, който да надвиши мощността на колончиците, нали?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Окт 06, 2007 13:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми и аз не знам какво толкова се притесни около това някои да извади кабела. Брума който ще се получи не може да е толкова "силен". Дори може да няма никакъв. Така, че няма страшно. Ето тука сега пробвах на моя усилвател, усилих до край но не се чува нищо докато не пипна буксата. А кабела ми е към 2 метра. Smile
Върнете се в началото
Zot
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 06, 2007 13:38    Заглавие: Отговорете с цитат

мерсииии Smile Айде аз се ловя за работа. Като взема колоните ще докладвам резултати! Very Happy Very Happy Very Happy

МНОГО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ!!!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Окт 06, 2007 18:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Zot, след тази задълбочена дискусия за един потенциометър не разбрах остава ли поканата за купона отправена към участниците?
Не че ще дойдем ( поне тези които не сме от София ) , но друго си е да си поканен!!!
Наздраве, приятно слушане !!!
Върнете се в началото
Zot
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 07, 2007 10:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Кандардисвам вторият съквартирант, пропявам и вече нищо неможе да ме спре! Smile (респективно вас - 26-ти вечерта в 14-сти блок!!!)

И помежду другото дискусуята не е само за един потенциометър, а продължава назад във времето в няколко други теми включае схема на захранване, пренавиване на трансформатор и тн, от които също получих стабилна помощ.

Между другото ако не стане работата в стаята ми, 100% поне ще се направи една хижа на Витоша, така че трябва да се чуе какво ще става:)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети