|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
LudmilC Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 17, 2007 21:18 Заглавие: |
|
|
| Ето малко допълнитено инфо. УПС -то не е като другите УПС -та. Има 16 полеви IRFZ46 разделени на групи по 4. Намотката е една, без средна точка и те я превключват противофазно. Другата намотка е към 220В. разделена на основна плюс малко допълнение. Доколкото мога да си спомня УПС-то дава реален синус, който се прави с широчинно-импулсно упавление на полевите по време на полувълните. Същите транзистори се ползват в режим на зареждане, пак посредством широчинно-импулсно упавление, мисля, че се следи напрежението до 25,5в.. При това положение с големите акумулатори може да дигне много голям заряден ток, което може да е опасно. Най вероятно няма да пробвам с тях, а ще си потърся някакви 6-7 а/ч. Оригинално е с 2Х13 а/ч. Освен това в сервиза постоянно носят УПС-та за ремонт основно включвани към помпа за парно и към голям акумулатор. Почти винаги са изгорели полевите. Затова пуснах тази тема, според мен УПС-тата не работят добре с голям акумулатор и често изгарят даже при малък товар. Още по-трагично е УПС захранващо монитор за GPS на лодка, там изгарят почти мигновенно. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Чет Окт 18, 2007 8:29 Заглавие: Нещо си в голяма заблуда !!! |
|
|
| LudmilC написа: | | Ето малко допълнитено инфо. УПС -то не е като другите УПС -та. Има 16 полеви IRFZ46 разделени на групи по 4. Намотката е една, без средна точка и те я превключват противофазно. Другата намотка е към 220В. разделена на основна плюс малко допълнение. Доколкото мога да си спомня УПС-то дава реален синус, който се прави с широчинно-импулсно упавление на полевите по време на полувълните. Същите транзистори се ползват в режим на зареждане, пак посредством широчинно-импулсно упавление, мисля, че се следи напрежението до 25,5в.. При това положение с големите акумулатори може да дигне много голям заряден ток, което може да е опасно. Най вероятно няма да пробвам с тях, а ще си потърся някакви 6-7 а/ч. Оригинално е с 2Х13 а/ч. Освен това в сервиза постоянно носят УПС-та за ремонт основно включвани към помпа за парно и към голям акумулатор. Почти винаги са изгорели полевите. Затова пуснах тази тема, според мен УПС-тата не работят добре с голям акумулатор и често изгарят даже при малък товар. Още по-трагично е УПС захранващо монитор за GPS на лодка, там изгарят почти мигновенно. |
Не си много уверен в това което говориш, помисли малко и ще видиш че ръсиш глупости !
1. Закачи един осцилоскоп към изхода на трафа и ще видиш съвсем правоъгълен сигнал , нищо общо няма със синусойда от къде си го измисли, знаеш ли кач пари е UPS със синусойда , а и малки въшки няма със синусойда всички със синусойда са от 2-3kW нагоре, за евтините не е целесъобразно от всички гледни точки и финансово и като КПД !!!!!
2. Какво като ще сложиш по мощни акумулатори зарядния ток си е толкова колкото ти го подаде зареждащата част не може да стане повече, разликата е че ще се зареди по бавно и какво от това , проблема ще е ако често се налага да работи на UPS но колкото и често да е пак ще е по добре с по голям акумулатор, с малките просто ще изкарваш 5мин и трябва да гасиш.
3. На обикновенните UPS дето ги ползват за помпи им горят транзисторите защото не са предвидени за такива товари, тези UPS-и са направени за товари от импулсни захранвания (компютри, монитори дори и телевизор става), на товарите с импулсните захранвания не им трябва синусойда и без друго не я ползват по цялата и част а само на върха . Индуктивните товари като помпите връщат твърде големи токове наобратно и тези транзистори вътре пукат като пуканки от обратния ток
Както ти казах по нагоре за моя случай , имал съм момент когато цял час си пили UPS-a с тези акумулатори и нищо му няма , е зарежда се после поне за 8-10ч и то зависи колко си го изтощил може и по бързи , ама не ме бърка нали не е толкова често, така че ръгай по яки и се не бой  |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 18, 2007 9:23 Заглавие: Re: Нещо си в голяма заблуда !!! |
|
|
| Shtur написа: | | 1. Закачи един осцилоскоп към изхода на трафа и ще видиш съвсем правоъгълен сигнал , нищо общо няма със синусойда от къде си го измисли, знаеш ли кач пари е UPS със синусойда , а и малки въшки няма със синусойда всички със синусойда са от 2-3kW нагоре, за евтините не е целесъобразно от всички гледни точки и финансово и като КПД !!!!! | С това не съм съгласен. UPS-сите които са СМАРТ са с перфектна синусоида. Имам такъв малък, 700VA струваше 110 лв. и първото нещо което направих след като го купих е да му включа осцилоскопа. |
|
|
 |
ji4kajiata Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 18, 2007 12:35 Заглавие: UPS |
|
|
tchav е прав, има и още по-слаби със синусойда. Не само UPS-и, ами и инвертери за коли.  _________________ Skype: gigavolt_501
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 18, 2007 13:17 Заглавие: Re: UPS |
|
|
| ji4kajiata написа: | tchav е прав, има и още по-слаби със синусойда. Не само UPS-и, ами и инвертери за коли.  |
Да така е има , обаче и аз съм на мнение че е абсолютно безсмислено да се ползва синусоида за малки мощности , голяма част от мощноста губиш за да си правиш ей така синусоида без да има полза от нея.
Единствената и полза е ако имаш променливотоков двигател както е примера ако сложиш UPS-а на помпата за парното.  |
|
|
 |
LudmilC Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 18, 2007 21:28 Заглавие: |
|
|
| Не ми се влиза в бесмислени спорове относно синусоиди и имат ли те почва у нас, само да спомена, че в трафа в УПС-то при правоъгълни импулси се завихрят едни паразитни тоци...Освен това, ако работи както повечето ефтини УПС-та, с превключване 50 Hz, как можеш да регулираш изходното напрежение та да е стабилно 220в. без значение от натоварването. УПС -то което имам е именно SMART, старичко е - 1998г. обаче е било скъпарско за времето си - над 1000 долара. Фрашкано е с електроника и си бачка перфектно. Главния проблем при него е, че когато зарежда акумулаторите ползва същата намотка и полеваци които са за работа. Полевите играят роля на управляем изправител. Следи се не тока на заряд а напрежението, така нареченият режим на зареждане с напрежение, като на колите. При това зарядния ток зависи от капацитета на акумулаторите и може да достигне големи стойности при разредени акумулатори. Тъй като се разгоря дискусия, ще грабна акумулатори и УПС и ще ги затътря в сервиза където ще проведа "контролиран експеримент". За резултатите ще ви информирам. |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Чет Окт 18, 2007 23:27 Заглавие: Mne |
|
|
| LudmilC написа: | | Не ми се влиза в бесмислени спорове относно синусоиди и имат ли те почва у нас, само да спомена, че в трафа в УПС-то при правоъгълни импулси се завихрят едни паразитни тоци...Освен това, ако работи както повечето ефтини УПС-та, с превключване 50 Hz, как можеш да регулираш изходното напрежение та да е стабилно 220в. без значение от натоварването. УПС -то което имам е именно SMART, старичко е - 1998г. обаче е било скъпарско за времето си - над 1000 долара. Фрашкано е с електроника и си бачка перфектно. Главния проблем при него е, че когато зарежда акумулаторите ползва същата намотка и полеваци които са за работа. Полевите играят роля на управляем изправител. Следи се не тока на заряд а напрежението, така нареченият режим на зареждане с напрежение, като на колите. При това зарядния ток зависи от капацитета на акумулаторите и може да достигне големи стойности при разредени акумулатори. Тъй като се разгоря дискусия, ще грабна акумулатори и УПС и ще ги затътря в сервиза където ще проведа "контролиран експеримент". За резултатите ще ви информирам. |
Изобще не се ползуват тези транзистори при заряд ако нямаш нищо напреки, директно след грец се зареждат през някакво реле и като достигне 14V и най вероятно ги изключва щом е толкоз дърт UPS-a , просто електрониката има мултиплексер преди полеваците и не ги вклюва , защото ако ги включи ще ги опукат на мига , не се излагай !!! |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Окт 19, 2007 18:47 Заглавие: |
|
|
| LudmilC написа: | | ......... Тъй като се разгоря дискусия, ще грабна акумулатори и УПС и ще ги затътря в сервиза където ще проведа "контролиран експеримент". За резултатите ще ви информирам. |
Сподели, че ми стана интересно.... а никой не каза нищо за идеята с диод в паралел на лампата, та при заряд на акумулатора тока да минава през нея, а при разряд да минава през диода _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 20, 2007 1:45 Заглавие: Нещо такова ли ? |
|
|
| bobykafe написа: | | LudmilC написа: | | ......... Тъй като се разгоря дискусия, ще грабна акумулатори и УПС и ще ги затътря в сервиза където ще проведа "контролиран експеримент". За резултатите ще ви информирам. |
Сподели, че ми стана интересно.... а никой не каза нищо за идеята с диод в паралел на лампата, та при заряд на акумулатора тока да минава през нея, а при разряд да минава през диода |
Това ще ти свърши ли работа, дефакто имаш 1 резистор и 2 диода в най простия вариант, ако искаш слагай ценерите ако искаш не , но трябва да си намериш трафче за по ниско напрежение най много за 15V .
 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|