|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Питач Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 13, 2007 12:40 Заглавие: Програмируем бърз брояч на импулси |
|
|
Привет,
значи имам енкодер който бълва макс. 10 000 импулса в секунда.
Имам и контролер, който обаче не може да се справи с такава честота, и не може да се смени с друг.
Затова ми трябва някаква джаджа която брои импулсите и при достигане на определен брой вдига дискретен изход 24V за някакво кратко време, пр. 30 ms.
Примерно задавам му 500, 1000, 1700, 5000, 30200 импулса и го стартирам. При отчитане на всяка от горните бройки да ми задейства изхода за кратко и после да го гаси. Задаването на броя импулси при които да дава изход да става по RS или TCP.
Има ли такова чудо?
10х |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 13, 2007 13:23 Заглавие: |
|
|
| Това си е разработка , особено зареждането по RS или TCP . За готово не се сещам... |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
|
|
 |
Niakoi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 13, 2007 19:19 Заглавие: |
|
|
| Дай повече инфо? Енкодера какъв е? Т.е. изхода му какъв е, RS422 или някакъв с ТТЛ нива? Колко ще е разстоянието между енкодера и устройството и между устройството и PC-то? |
|
|
 |
Питач Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 13, 2007 19:50 Заглавие: |
|
|
Енкодера с изход 5V, няма RS, 1024 имп./оборот
Разстоянието м/у него и устройството може да е много малко, примерно 30-50 см. Разстоянието м/у устройството и PLC също няма да е голямо, не повече от 2м. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 13, 2007 20:10 Заглавие: |
|
|
| Aми какъв ти е е проблема слагаш просто един делител на 10,най- обикновен 7490,74HC390,74HCT390, може и CMOS 4017, надявам се контролера ти да може да брои поне до 1 килохерц.Ако не може сложи още един делител.Задаваш на контролера 10 пъти по-малка стойност и си в играта :)Просто отвори справочника и си го избери.Пълно е с десеттични броячи със сигнал за пренос. |
|
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 13, 2007 21:13 Заглавие: |
|
|
Изобщо нямаш нужда от каквито и да е допълнителни джаджи.
Всяко PLC има HSC (high speed counter inputs) за връзка с инкрементален енкодер какъвто е твоя ,ако твоята контролерска конфигурация няма "бързи входове" ,то те се предлагат като отделни модули със сигурност.Все си мисля ,че първо трябваше да какъв контролер става въпрос.10000 импулса в секунда при резолюция 1024/оборот е нищо като скорост -585об/минута.
Що се касае за корекциите на софта е мега елементарно,както казах дай повече инфо. _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
Питач Гост
|
Пуснато на: Сря Ное 14, 2007 8:04 Заглавие: |
|
|
PLC е с 2KHz high speed counter inputs. Обаче те са малко проклети, ако искаш да броиш до 1000 и после до 2000, след първото броене трябва да утрепеш брояча, да го инициализираш наново с другото задание и да го пуснеш пак. Всичко това отнема някакво време, и импулсите постъпващи през това време се губят. Имам 2 такива входа, пробвах и да ги редувам, но импулси все пак се губят.
Така че дори да сложа делител на 10 - ще загубя точност, а PLC-то пак няма да свърши работа.
Затова си търся някаква външна джаджа която да брои и да да дава сигнали при достигане на заданията, без да намесвам PLC-то. |
|
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 14, 2007 10:08 Заглавие: |
|
|
| Питач написа: | PLC е с 2KHz high speed counter inputs. Обаче те са малко проклети, ако искаш да броиш до 1000 и после до 2000, след първото броене трябва да утрепеш брояча, да го инициализираш наново с другото задание и да го пуснеш пак. Всичко това отнема някакво време, и импулсите постъпващи през това време се губят. Имам 2 такива входа, пробвах и да ги редувам, но импулси все пак се губят.
Така че дори да сложа делител на 10 - ще загубя точност, а PLC-то пак няма да свърши работа.
Затова си търся някаква външна джаджа която да брои и да да дава сигнали при достигане на заданията, без да намесвам PLC-то. |
Пак не си написал за какъв контролер става въпрос.За подобна задача се използва program interupt .До сега не ми се е налагало да ползвам външен хардуер за подобно нещо,дори и с китайски контролер.Имаш цяло PLC ,а търсиш външен хардуер ,не ти ли хрумва ,че грешката е в писача на софта
Няма начин да не стане повярвай ми ,разстърси се и попрочети из Google и западните форуми за Automation ,а иначе пиши на лични ще ти помогна да не спамим тук _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 14, 2007 15:44 Заглавие: |
|
|
| Ако не стане с PLCто или желаете да стане с външно устройство можете да се свържете с мен |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|