Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Програмируем бърз брояч на импулси

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Питач
Гост

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2007 12:40    Заглавие: Програмируем бърз брояч на импулси Отговорете с цитат

Привет,

значи имам енкодер който бълва макс. 10 000 импулса в секунда.

Имам и контролер, който обаче не може да се справи с такава честота, и не може да се смени с друг.
Затова ми трябва някаква джаджа която брои импулсите и при достигане на определен брой вдига дискретен изход 24V за някакво кратко време, пр. 30 ms.
Примерно задавам му 500, 1000, 1700, 5000, 30200 импулса и го стартирам. При отчитане на всяка от горните бройки да ми задейства изхода за кратко и после да го гаси. Задаването на броя импулси при които да дава изход да става по RS или TCP.

Има ли такова чудо?

10х
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2007 13:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Това си е разработка , особено зареждането по RS или TCP . За готово не се сещам...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2007 17:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Тук може би ще ти помогнат. С един микроконтролер би трябвало да стане.
http://mcu-bg.com/mcu_site/index.php
Niakoi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Каръктаун

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2007 19:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Дай повече инфо? Енкодера какъв е? Т.е. изхода му какъв е, RS422 или някакъв с ТТЛ нива? Колко ще е разстоянието между енкодера и устройството и между устройството и PC-то?
Върнете се в началото
Питач
Гост

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2007 19:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Енкодера с изход 5V, няма RS, 1024 имп./оборот
Разстоянието м/у него и устройството може да е много малко, примерно 30-50 см. Разстоянието м/у устройството и PLC също няма да е голямо, не повече от 2м.
Върнете се в началото
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2007 20:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Aми какъв ти е е проблема слагаш просто един делител на 10,най- обикновен 7490,74HC390,74HCT390, може и CMOS 4017, надявам се контролера ти да може да брои поне до 1 килохерц.Ако не може сложи още един делител.Задаваш на контролера 10 пъти по-малка стойност и си в играта :)Просто отвори справочника и си го избери.Пълно е с десеттични броячи със сигнал за пренос.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2007 21:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Изобщо нямаш нужда от каквито и да е допълнителни джаджи.
Всяко PLC има HSC (high speed counter inputs) за връзка с инкрементален енкодер какъвто е твоя ,ако твоята контролерска конфигурация няма "бързи входове" ,то те се предлагат като отделни модули със сигурност.Все си мисля ,че първо трябваше да какъв контролер става въпрос.10000 импулса в секунда при резолюция 1024/оборот е нищо като скорост -585об/минута.
Що се касае за корекциите на софта е мега елементарно,както казах дай повече инфо.
Питач
Гост

МнениеПуснато на: Сря Ное 14, 2007 8:04    Заглавие: Отговорете с цитат

PLC е с 2KHz high speed counter inputs. Обаче те са малко проклети, ако искаш да броиш до 1000 и после до 2000, след първото броене трябва да утрепеш брояча, да го инициализираш наново с другото задание и да го пуснеш пак. Всичко това отнема някакво време, и импулсите постъпващи през това време се губят. Имам 2 такива входа, пробвах и да ги редувам, но импулси все пак се губят.
Така че дори да сложа делител на 10 - ще загубя точност, а PLC-то пак няма да свърши работа.
Затова си търся някаква външна джаджа която да брои и да да дава сигнали при достигане на заданията, без да намесвам PLC-то.
Върнете се в началото
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Ное 14, 2007 10:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Питач написа:
PLC е с 2KHz high speed counter inputs. Обаче те са малко проклети, ако искаш да броиш до 1000 и после до 2000, след първото броене трябва да утрепеш брояча, да го инициализираш наново с другото задание и да го пуснеш пак. Всичко това отнема някакво време, и импулсите постъпващи през това време се губят. Имам 2 такива входа, пробвах и да ги редувам, но импулси все пак се губят.
Така че дори да сложа делител на 10 - ще загубя точност, а PLC-то пак няма да свърши работа.
Затова си търся някаква външна джаджа която да брои и да да дава сигнали при достигане на заданията, без да намесвам PLC-то.

Пак не си написал за какъв контролер става въпрос.За подобна задача се използва program interupt .До сега не ми се е налагало да ползвам външен хардуер за подобно нещо,дори и с китайски контролер.Имаш цяло PLC ,а търсиш външен хардуер ,не ти ли хрумва ,че грешката е в писача на софта Wink
Няма начин да не стане повярвай ми ,разстърси се и попрочети из Google и западните форуми за Automation ,а иначе пиши на лични ще ти помогна да не спамим тук
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 14, 2007 15:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако не стане с PLCто или желаете да стане с външно устройство можете да се свържете с мен
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети