|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bboystenli Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 15, 2007 1:38 Заглавие: Въпрос за дозите |
|
|
Здравйте. Тъй като грамофонните дози не са ми в стихията имам няколко въпроса за тях. Первия е Кристална VS Динамична. Другото, което ме интересува е дали мога да сменя моята кристална доза с динамична и да и направя RIAA (дали звука ще е по-добър и дали си струва). От моята кристална доза излизат 3 клеми отзад, L, R и маса, чудно ми е дали дозата ще пасне на рамото според вас, дали имат еднакъв стандарт в това отношение. _________________ Practice or die!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 15, 2007 9:03 Заглавие: |
|
|
| По принцип ако смениш кристалната с динамична и направиш RIAA коректор качеството трябва да е по-добро , но кристалните дози работят с по-голям натиск от динамичните , а това зависи от рамото до голяма степен, а и остава въпроса след като двете дози са с различни размери и форма как едната ще се смести на мястото на другата. |
|
|
 |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 15, 2007 10:32 Заглавие: |
|
|
Динамичните дози имат определен натиск върху плочата, измерва се в грама, движи се от порядъка на 2-5 гр. например (за различните дози е различен и е предписан от производителя). На грамофоните които имат такава доза, на рамото отзад има специална механична система с която се нагласява този натиск. Принципно става така, слага се плоча, грамофона не се включва, рамото се придвижва над средата на плочата, освобождава се лифта и с тази механика се нагласява рамото да остане да виси в хоризонтално положение, след което отзад се завърта противотежеста на предписания натиск (например деление 3) при което игличката на дозата да опре на браздата.
Рамото на които е монтирана кристална доза не отговаря на тези изисквания, там натиска е по голям. Възможно е да се приспособи такова рамо като отзад се монтира противотежест, която да се регулира, но едва ли си заслужава и няма да е точно. Пък и динамичните дози са си по скъпи. Кристалната доза има относително линейна характеристика, но има спад в областа на ниските честоти под 50 Hz и подем в областа на високите. Ако кристалната ти доза е в добро състояние, има схеми (филтър) за подходяща корекция на честотната характеристика (не и RIAA) с които се постига подем в честотния обхват под 50 Hz и корекция на високите. Правил съм такава но не си спомням точно какво беше, май за всеки канал се слагаше по един резистор от 1 MOm към масата и кондензатор, но точно каква стойност и как не си спомням. Кристалната доза не се нуждае от предусилвател, нивото е достатъчно за усилвател.
За динамичните дози е задължително да се направи RIAA коректор, който усилва и внася необходимите корекции в честотната лента.
В нета има много схеми, миналата година си правих такъв. |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 15, 2007 17:05 Заглавие: |
|
|
Сигналът ще е много по-слаб, дори и да решите проблема с натиска. Най-добре друг грамофон-динамичен. Естествено на него ще му трябват усилвател и колони. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 15, 2007 23:27 Заглавие: |
|
|
Ако някои ми даде или намери схема за такъв ел.филтър за кристалната доза, ще съм му СУПЕР БЛАГОДАРЕН!!!!!! _________________ Practice or die!!! |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 17, 2007 10:26 Заглавие: |
|
|
| Качвам схемата на коректор за кристална доза, която съм правил преди време и съм доволен от нея. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Дек 17, 2007 17:45 Заглавие: |
|
|
БЛАГОДАРЯ МНОГОООО !!! _________________ Practice or die!!! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|