Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за дозите

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bboystenli
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: kardjali

МнениеПуснато на: Съб Дек 15, 2007 1:38    Заглавие: Въпрос за дозите Отговорете с цитат

Здравйте. Тъй като грамофонните дози не са ми в стихията имам няколко въпроса за тях. Первия е Кристална VS Динамична. Другото, което ме интересува е дали мога да сменя моята кристална доза с динамична и да и направя RIAA (дали звука ще е по-добър и дали си струва). От моята кристална доза излизат 3 клеми отзад, L, R и маса, чудно ми е дали дозата ще пасне на рамото според вас, дали имат еднакъв стандарт в това отношение.
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ботевград

МнениеПуснато на: Съб Дек 15, 2007 9:03    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип ако смениш кристалната с динамична и направиш RIAA коректор качеството трябва да е по-добро , но кристалните дози работят с по-голям натиск от динамичните , а това зависи от рамото до голяма степен, а и остава въпроса след като двете дози са с различни размери и форма как едната ще се смести на мястото на другата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
tankovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Дек 15, 2007 10:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Динамичните дози имат определен натиск върху плочата, измерва се в грама, движи се от порядъка на 2-5 гр. например (за различните дози е различен и е предписан от производителя). На грамофоните които имат такава доза, на рамото отзад има специална механична система с която се нагласява този натиск. Принципно става така, слага се плоча, грамофона не се включва, рамото се придвижва над средата на плочата, освобождава се лифта и с тази механика се нагласява рамото да остане да виси в хоризонтално положение, след което отзад се завърта противотежеста на предписания натиск (например деление 3) при което игличката на дозата да опре на браздата.
Рамото на които е монтирана кристална доза не отговаря на тези изисквания, там натиска е по голям. Възможно е да се приспособи такова рамо като отзад се монтира противотежест, която да се регулира, но едва ли си заслужава и няма да е точно. Пък и динамичните дози са си по скъпи. Кристалната доза има относително линейна характеристика, но има спад в областа на ниските честоти под 50 Hz и подем в областа на високите. Ако кристалната ти доза е в добро състояние, има схеми (филтър) за подходяща корекция на честотната характеристика (не и RIAA) с които се постига подем в честотния обхват под 50 Hz и корекция на високите. Правил съм такава но не си спомням точно какво беше, май за всеки канал се слагаше по един резистор от 1 MOm към масата и кондензатор, но точно каква стойност и как не си спомням. Кристалната доза не се нуждае от предусилвател, нивото е достатъчно за усилвател.
За динамичните дози е задължително да се направи RIAA коректор, който усилва и внася необходимите корекции в честотната лента.
В нета има много схеми, миналата година си правих такъв.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Дек 15, 2007 17:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигналът ще е много по-слаб, дори и да решите проблема с натиска. Най-добре друг грамофон-динамичен. Естествено на него ще му трябват усилвател и колони.
bboystenli
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 15, 2007 23:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако някои ми даде или намери схема за такъв ел.филтър за кристалната доза, ще съм му СУПЕР БЛАГОДАРЕН!!!!!!
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Дек 17, 2007 10:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Качвам схемата на коректор за кристална доза, която съм правил преди време и съм доволен от нея.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bboystenli
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 17, 2007 17:45    Заглавие: Отговорете с цитат

БЛАГОДАРЯ МНОГОООО !!!
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети