| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 10:53 Заглавие: Въпрос за автомобилни генератори |
|
|
| Колеги, интересува ме голяма ли е разликата в параметрите на автомобилни генератори (динамо за зареждане) предназначени за 12V и тези за 24V. По-точно мисълта ми е генератор за 24V ще стане ли за автомобил с инсталация на 12V, като разбира се, се смени регулатора с 12 волтов? Мерси. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
krassy_m Опитен потребител

Регистриран на: 18 Май 2004 Мнения: 401 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 12:20 Заглавие: |
|
|
| Слагал съм руски 12В на Камаз 24В и две три години още работи.Лично аз не намерих разлика в двата ама те и двата бяха руски.Обратния вариант би трябвало също да стане. |
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 12:58 Заглавие: |
|
|
| Би трябвало да стане, но ако 24-волтовия е с мощността на 12-волтовия, в този студ ще имаш проблеми. Мисълта ми е, че няма да имаш нужната мощност за всички консуматори, които са ти необходими през зимата. Ако си на зор за зимата, точно сега не е момента да правиш такъв експеримент. От друга страна, ако корпусите са различни, все ще има нещо, което да ти попречи за самия монтаж на железата и ще трябва да се донатъманява. И, ако нямаш топъл гараж ... По-добре купи втора ръка, но оригинален, от някоя автоморга, смени му лагерите и пали гумите. А 24-волтовия продай и така с парите ще си на нула :D |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 15:01 Заглавие: Re: Въпрос за автомобилни генератори |
|
|
| ivan1959 написа: | | Колеги, интересува ме голяма ли е разликата в параметрите на автомобилни генератори (динамо за зареждане) предназначени за 12V и тези за 24V. По-точно мисълта ми е генератор за 24V ще стане ли за автомобил с инсталация на 12V, като разбира се, се смени регулатора с 12 волтов? Мерси. |
То,ако така ставаше,що ли им слагат табелки за 12в;за24в.  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 16:45 Заглавие: |
|
|
| Намотките им би трябвало да са различни за двете напрежения 12Волтовата -по- малко на брой и по дебела,а 24 волтовата повече и по тънка,ако мощността е еднаква... |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 18:59 Заглавие: |
|
|
Няма начин 24 волтовия да е с мощността на 12 волтовия ,защото 24 е за камион.По-интересно е дали номиналните обороти на камионския ,ще са поносими за кола.И дали няма вгараден регулатор на напрежение.
Извинявам се ,ако и 12 волтовия е предназначен за камион,тогава сигурно ще се оплачат статорните намотки при пълна мощност. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 19:20 Заглавие: |
|
|
А как ще се чувства възбудителната намотка от 12 пусната на 24 волта ?  |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 19:26 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | А как ще се чувства възбудителната намотка от 12 пусната на 24 волта ?  |
Може да не съм се изразил точно - идеята беше да се постави 24 волтов алтернатор на автомобил с 12 волтова инсталация. |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2008 21:37 Заглавие: |
|
|
| Ми ако е за лека кола и няма вграден релерегулатор става.Наи-много да се наложи промяна на шайбата |
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 0:47 Заглавие: |
|
|
Както писах по-горе, теоретично 24-волтовия алтернатор няма начин да не работи като 12-волтов, но сега уточнявам, че има доста различия във възбудителната и статорната намотки - и двете са с повече навивки от по-тънък проводник. Поради тази причина, вътрешното съпротивление на тези два възела би трябвало да е с два пъти по-голяма стойност. Последното от своя страна ми подсказва, че тока през възбудителната намотка няма да е досатъчен да генерира достатъчно голям магнитен поток, а последното според мен ще възпрепядства достигане на желаното напрежение в моментите на голяма консумация: фарове + вентилатор на парното + чистачки (а защо не и отоплител на задното стъкло ). В такива моменти да му мисли акумулаторът.
Ето защо казах, че не е добре, такива опити да се правят през зимата. По друг начин стоят нещата, ако имаш друга кола за да я ползваш докато се занимаваш с тази, работилница с машини в нея за да си работиш на топло, както и някой друг ден за утрепване - опита си заслужава. Пък, ако е успешен, може да го внедриш, като челен опит или да продадеш лиценза на "BOSH" (примерно), а те ще започнат да бълват един вид алтернатори и да ги продават за монтаж към всякави инсталации.
Дали не се замечтах? |
|
|
 |
|