Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за автомобилни генератори
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 04, 2008 10:53    Заглавие: Въпрос за автомобилни генератори Отговорете с цитат

Колеги, интересува ме голяма ли е разликата в параметрите на автомобилни генератори (динамо за зареждане) предназначени за 12V и тези за 24V. По-точно мисълта ми е генератор за 24V ще стане ли за автомобил с инсталация на 12V, като разбира се, се смени регулатора с 12 волтов? Мерси.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
krassy_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пет Яну 04, 2008 12:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Слагал съм руски 12В на Камаз 24В и две три години още работи.Лично аз не намерих разлика в двата ама те и двата бяха руски.Обратния вариант би трябвало също да стане.
Върнете се в началото
Minkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 04, 2008 12:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Би трябвало да стане, но ако 24-волтовия е с мощността на 12-волтовия, в този студ ще имаш проблеми. Мисълта ми е, че няма да имаш нужната мощност за всички консуматори, които са ти необходими през зимата. Ако си на зор за зимата, точно сега не е момента да правиш такъв експеримент. От друга страна, ако корпусите са различни, все ще има нещо, което да ти попречи за самия монтаж на железата и ще трябва да се донатъманява. И, ако нямаш топъл гараж ... По-добре купи втора ръка, но оригинален, от някоя автоморга, смени му лагерите и пали гумите. А 24-волтовия продай и така с парите ще си на нула :D
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 04, 2008 15:01    Заглавие: Re: Въпрос за автомобилни генератори Отговорете с цитат

ivan1959 написа:
Колеги, интересува ме голяма ли е разликата в параметрите на автомобилни генератори (динамо за зареждане) предназначени за 12V и тези за 24V. По-точно мисълта ми е генератор за 24V ще стане ли за автомобил с инсталация на 12V, като разбира се, се смени регулатора с 12 волтов? Мерси.

То,ако така ставаше,що ли им слагат табелки за 12в;за24в. Exclamation Smile
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Яну 04, 2008 16:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Намотките им би трябвало да са различни за двете напрежения 12Волтовата -по- малко на брой и по дебела,а 24 волтовата повече и по тънка,ако мощността е еднаква...
Върнете се в началото
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 04, 2008 18:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма начин 24 волтовия да е с мощността на 12 волтовия ,защото 24 е за камион.По-интересно е дали номиналните обороти на камионския ,ще са поносими за кола.И дали няма вгараден регулатор на напрежение.
Извинявам се ,ако и 12 волтовия е предназначен за камион,тогава сигурно ще се оплачат статорните намотки при пълна мощност.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 04, 2008 19:20    Заглавие: Отговорете с цитат

А как ще се чувства възбудителната намотка от 12 пусната на 24 волта ? Rolling Eyes
Върнете се в началото
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 04, 2008 19:26    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
А как ще се чувства възбудителната намотка от 12 пусната на 24 волта ? Rolling Eyes

Може да не съм се изразил точно - идеята беше да се постави 24 волтов алтернатор на автомобил с 12 волтова инсталация.
Върнете се в началото
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 04, 2008 21:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми ако е за лека кола и няма вграден релерегулатор става.Наи-много да се наложи промяна на шайбата
Върнете се в началото
Minkov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 0:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Както писах по-горе, теоретично 24-волтовия алтернатор няма начин да не работи като 12-волтов, но сега уточнявам, че има доста различия във възбудителната и статорната намотки - и двете са с повече навивки от по-тънък проводник. Поради тази причина, вътрешното съпротивление на тези два възела би трябвало да е с два пъти по-голяма стойност. Последното от своя страна ми подсказва, че тока през възбудителната намотка няма да е досатъчен да генерира достатъчно голям магнитен поток, а последното според мен ще възпрепядства достигане на желаното напрежение в моментите на голяма консумация: фарове + вентилатор на парното + чистачки (а защо не и отоплител на задното стъкло Very Happy ). В такива моменти да му мисли акумулаторът.
Ето защо казах, че не е добре, такива опити да се правят през зимата. По друг начин стоят нещата, ако имаш друга кола за да я ползваш докато се занимаваш с тази, работилница с машини в нея за да си работиш на топло, както и някой друг ден за утрепване - опита си заслужава. Пък, ако е успешен, може да го внедриш, като челен опит или да продадеш лиценза на "BOSH" (примерно), а те ще започнат да бълват един вид алтернатори и да ги продават за монтаж към всякави инсталации.
Дали не се замечтах?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети