| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
izzo Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 16:31 Заглавие: Въпрос за плътността на тока в трансформатор |
|
|
Значи проблема ми е следния.. правя един курсов проект и за изчисленията на трафа ми е нужна плътността на тока като в ръководството за проектиране е написано че тя може да варира от 1 до 6 A/мм2. Пише също че плътността на тока зависи от мощността на трафа и че за малки трансформатори до 100W за средна плътност на тока се препоръчва 2,5А/мм2. Проблема ми е че моя траф е 170W и не знам каква стойност за плътността на тока да избера.. дали да е по-голяма или по-малка и долу горе колко трябва да е? Понеже аз го избрах да е 5А/мм2 и по нататък в изчисленията получих за загубите в медта Pм=170W, което ми се струва супер грешно тъй като мощността на трафа ми е толкова ?!
Много се надявам някой да ми помогне. Благодаря ви предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 16:54 Заглавие: |
|
|
| Напиши как си ги изчислил тези загуби. А по принцип от плътноста на тока зависи колко ще ти грее трансформатора. Според мен е по добре да смяташ с 4 А/mm2. При по голяма плътност на тока ползата е повече икономическа при реални производства и до някаде по малки габарити когате се налага. |
|
|
 |
izzo Нов потребител

|
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 17:35 Заглавие: |
|
|
Проводника не е идеален и разбира се загрява. Топлината трябва да се отвежда на вън. За различните видове изолации се дава макс работна температура а и съпротивлението на проводника се увеличава. Температурата трябва да е в граници и в зависимост от възможностите за охлаждане на проводника ... конструкция на трафа, темп на околна среда, принудително охлаждане и т.н. се избира и плътността на тока. Ако искаш да си точен ще ти е нужно малко повече от ориентировъчни стойности.
5 А/мм2 за стандартен траф е множко. Мисля че повече от 3 А/мм2 не е разумно освен ако няма принудително охлаждане или специална конструкция. Колкото по-малка плътност толкова по-добре, но имаш и ограничение за дебелината на проводника защото ти трябват и определен минимален брой навивки на волт, гониш себестойност и т.н. |
|
|
 |
izzo Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 17:54 Заглавие: |
|
|
Сега ще пробвам да го сметна с 3А/мм2 да видим колко ще се получат загубите в медта.  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 17:57 Заглавие: |
|
|
Говорих преди време с колега по този повод.Поразсъждавахме дълго.Според мен ако трафът ще е продължително време натоварен над 50% от мощността,би търябвало да се приеме плътност до 3А.Ако ще се черпи ток от него за кратки периоди-тогава може да се смята и с 5-5,5А.Разбира се много е важно каква е сърцьевината,качеството на изработка и условията,при които ще работи трафът.А бе на практика опитът дава ценна информация,ама за проекта смятай с 2,5-3А да ти е мирна главата. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 19:07 Заглавие: |
|
|
Значи сега го сметнах с 3А/мм2 и получих загуби в медта 114W, което пак ми се струва много при условие че трафа ми е 170W ?  |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 19:19 Заглавие: |
|
|
| Със сигурност бъркаш някъде. КПД-то не може да е толкова ниско. За 170 ватов траф трябва да получиш няколко вата загуби. |
|
|
 |
izzo Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2008 21:27 Заглавие: |
|
|
След десетки пресмятания си намерих грешката и получих за загубите 8,46W и съм готов за предаване.
Благодаря на всички за помощта!!! Съветите ви ми бяха от голяма полза!!!
Още веднъж благодаря! Поздрави на всички които се отзоваха!  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 07, 2008 17:48 Заглавие: |
|
|
Чакай бе!А кой ще почерпи???  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
|