Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за плътността на тока в трансформатор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
izzo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 16:31    Заглавие: Въпрос за плътността на тока в трансформатор Отговорете с цитат

Значи проблема ми е следния.. правя един курсов проект и за изчисленията на трафа ми е нужна плътността на тока като в ръководството за проектиране е написано че тя може да варира от 1 до 6 A/мм2. Пише също че плътността на тока зависи от мощността на трафа и че за малки трансформатори до 100W за средна плътност на тока се препоръчва 2,5А/мм2. Проблема ми е че моя траф е 170W и не знам каква стойност за плътността на тока да избера.. дали да е по-голяма или по-малка и долу горе колко трябва да е? Понеже аз го избрах да е 5А/мм2 и по нататък в изчисленията получих за загубите в медта Pм=170W, което ми се струва супер грешно тъй като мощността на трафа ми е толкова ?!
Много се надявам някой да ми помогне. Благодаря ви предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 16:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Напиши как си ги изчислил тези загуби. А по принцип от плътноста на тока зависи колко ще ти грее трансформатора. Според мен е по добре да смяташ с 4 А/mm2. При по голяма плътност на тока ползата е повече икономическа при реални производства и до някаде по малки габарити когате се налага.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
izzo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 17:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами ето тук е даден пример как се смята. Примера е за трансформатор под 100W и се ползва плътност на тока 2,5А/мм2:

http://www.speedyshare.com/876213930.html
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 17:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Проводника не е идеален и разбира се загрява. Топлината трябва да се отвежда на вън. За различните видове изолации се дава макс работна температура а и съпротивлението на проводника се увеличава. Температурата трябва да е в граници и в зависимост от възможностите за охлаждане на проводника ... конструкция на трафа, темп на околна среда, принудително охлаждане и т.н. се избира и плътността на тока. Ако искаш да си точен ще ти е нужно малко повече от ориентировъчни стойности.

5 А/мм2 за стандартен траф е множко. Мисля че повече от 3 А/мм2 не е разумно освен ако няма принудително охлаждане или специална конструкция. Колкото по-малка плътност толкова по-добре, но имаш и ограничение за дебелината на проводника защото ти трябват и определен минимален брой навивки на волт, гониш себестойност и т.н.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
izzo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 17:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега ще пробвам да го сметна с 3А/мм2 да видим колко ще се получат загубите в медта. Rolling Eyes
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 17:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Говорих преди време с колега по този повод.Поразсъждавахме дълго.Според мен ако трафът ще е продължително време натоварен над 50% от мощността,би търябвало да се приеме плътност до 3А.Ако ще се черпи ток от него за кратки периоди-тогава може да се смята и с 5-5,5А.Разбира се много е важно каква е сърцьевината,качеството на изработка и условията,при които ще работи трафът.А бе на практика опитът дава ценна информация,ама за проекта смятай с 2,5-3А да ти е мирна главата.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи сега го сметнах с 3А/мм2 и получих загуби в медта 114W, което пак ми се струва много при условие че трафа ми е 170W ? Rolling Eyes
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 19:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Със сигурност бъркаш някъде. КПД-то не може да е толкова ниско. За 170 ватов траф трябва да получиш няколко вата загуби.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
izzo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 06, 2008 21:27    Заглавие: Отговорете с цитат

След десетки пресмятания си намерих грешката и получих за загубите 8,46W и съм готов за предаване. Very Happy

Благодаря на всички за помощта!!! Съветите ви ми бяха от голяма полза!!!
Още веднъж благодаря! Поздрави на всички които се отзоваха! Smile
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пон Яну 07, 2008 17:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Чакай бе!А кой ще почерпи??? Laughing Laughing Laughing

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети