Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Мощност и регулиране оборотите на двигател за пералня
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 11, 2008 13:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Доверявам се на Петров за асинхронния и ще пробвам дали двете му скорости ме устройват.

Идеята с дв от перална с електроника не е добра тъй като двигателя явно е съвсем друг тип и няма стабилните обороти и `твърдостта` на асинхронния въпреки тахометър.

Идеята с дв от прахосмукачка е добра. Мощен е, а и регулатора не е проблем. Мерси!

Варианта с постояннотоковия е много добър ако намеря по мощен такъв. Пуснат на 2х високо променливо напрежение и с тиристорен регулатор като на прахосмукачка е дори със стабилизирани обороти. Да не става дълго, ако някой се интересува да пита.

Благодаря на всички за отговорите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Пет Яну 11, 2008 14:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Двигателите в прахосмукачките са универсални - т.е. могат да работят и на постоянен и на променлив. Най-общо - това са постояннотокови двигатели с последователно възбуждане. Което за това дето искаш да правиш е добре, тъй като този тип двигатели имат тягова характеристика - т.е. увеличава се натоварването -> увеличава се тока през котвата и заедно с това и тока през възбудителната намотка -> увеличава се момента развиван от двигатля. Пускането на 2х номиналното напрежение обаче не е добра идея - лошото на тея двигатели е, че имат ограничение по условията на комутацията - т.е. ще ти замине колектора.
За регулирането на оборотите аз лично бих предпочел вместо тиристорен регулатор да изправя напрежението и после - с транзистори.
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Яну 11, 2008 14:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
аз лично бих предпочел вместо тиристорен регулатор да изправя напрежението и после - с транзистори.

И аз предимството на този вариант е че ще има много по плавна тягова характеристика.
Върнете се в началото
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 11, 2008 15:36    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм съгласен.Няма да е лошо на възбудителната намотка да се подаде постоянно напрежение и да се регулира тока през котвата ,може би идеалния вариант.Виждам че при реномираните електроинструменти масово се използва вече.
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 2:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Пускал съм такива двигатели на прав ток, но мислех че все пак им е нужен променлив за да работят като хората. Благодаря за инфото, ще свърши чудна работа
Гост

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 9:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Имай в предвид и това, че специално двигателите от прахосмукачки са проектирани да работят на доста високи обороти, така че без редуктор няма да мине номера каквото и регулиране да правиш Wink Освен това в прахосмукачката дигателя се охлажда доста интензивно от потока въздух, който се засмуква. Може би няма да е лошо да помислиш за вентилаторче.
В момента ми идва на акъла, че навремето имахме една пералня "Диана", ако се сещаш за какво ти говоря... никога не съм я отварял, но може би не е лоша идея да провериш те с какви двигатели са...
Върнете се в началото
fikret
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 10:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:

В момента ми идва на акъла, че навремето имахме една пералня "Диана", ако се сещаш за какво ти говоря... никога не съм я отварял, но може би не е лоша идея да провериш те с какви двигатели са...
Асинхронни
Върнете се в началото
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 17:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не си пъхам гагата където не трябва ,ама на струговете двигателите са киловати.Недопустимо е в режим на рязане да спре двигателя от претоварване.
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 21:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам дали ще бъда полезен, но реших да се намеся понеже преди време се бях сблъскал с решаването на същия проблем.
Понеже с регулиране по електронен път не успях да постигна резултат който да ме удовлетворява напълно,(даже и с колекторни двигатели) съм на мнение че варианта с ремъчни шайби е за предпочитане (м/у другото и заводски които съм виждал са на този принцип). Зависи, разбира се каква точно цел преследваш, но за по прецизно регулиране можеш да ползваш паразитна ос с 3 - 4 степенни шайби от двете страни.Аз мисля че за лични нужди това е предостатъчно.
Двигателя от перла е двускоростен, като намотката за високи е 2 полюса, а за ниски 16 полюса.Ако ползваш и там двете скорости, ще надминеш даже и фабричните модели.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Цеков
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 22:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Идеята с дв от перална с електроника не е добра тъй като двигателя явно е съвсем друг тип

Двигателите са четкови , с последователно възбуждане
(т.е. като на прахосмукачка )Наличието на тахогенератор
стабилизира допълнително оборотите!
Това е "Мерцедесът" на задвижванията!
Единствен недостатък е , че работят на високи оброти и
имат малка шайба за ремъка,която приплъзва лесно
ако ремъка не е натегнат оптимално.От тук и заблудата ,че:
Цитат:
няма стабилните обороти и `твърдостта` на асинхронния въпреки тахометър.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети