|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Grim Гост
|
Пуснато на: Нед Яну 23, 2005 20:42 Заглавие: Странна работа - мощна искар на изхода на стъпалото?? |
|
|
Здравейте,
Не съм кой знае колко навътре в електрониката - днес стана нещо много странно за мен - бях си направил Куад по схемата на МК, преди време и днес размествах в кутията му разни панели - бях откачил жака за тонколоните - беше свързан за изхода на двете платки - ама нали съм пън - съм оставил вкл. стъпалото и без да искам притиснах жака и двата /+/ на изходите за говорителите на двете платки се допряха - излезе сравнително силна искра - дори остана следа на самия жак - резултат - на едната платка единия краен транзистор и две БЦ-а /550/ изпращели на другата също един краен транзистор и 3 БЦ-а - две 560 и едно 550 - на едната е изгорял НПН-а, а на другата ПНП от крайните Дарлингтони? - някакво обяснение за тез` щети? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 23, 2005 20:57 Заглавие: |
|
|
Ти сам си отговори.Вади и мери наред.Това е спасението при такова късо .Успех  |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 23, 2005 23:32 Заглавие: странна работа |
|
|
| уважаеми приятелю,няма нищо странно в действията ти,а всичко е логично.Като любители всички ние сме правили такива грешки,дори и сега.Има едно златно правило при ремонтите-когато се сменява дефектен елемент или каквато стъпка и да направиш за промяна в схемата:изключи захранването и изчакай да се разредят конзензаторите.Е, ще си бръкнеш малко в джоба,но всяка наука си взема жертвите.Ако не си чак толкова напред в електрониката,помоли някой,който е,да ти помогне,като вземеш и схемата,иначе бъркането в платките е по-дълбоко бъркане в джоба.Всеки се учи от грешките,дано при теб са малки! |
|
|
 |
Grim Гост
|
Пуснато на: Пон Яну 24, 2005 11:20 Заглавие: |
|
|
Мерси, просто ми се стори, че жертвите на това "късо" са много големи - излязоха общо 7 транзистора.... отивам да пазаря сега - толкова - колкото бяха и снощи... да видим по-нататък...
Ако не е нахално мога ли да попитам и още нещо - и двете стъпала си вървяха преди тази история, но едното не отговаряше една от стойностите на контролните напрежения и по-точно на изхода - по схема пише да е в рамките на 3-15мВ а при мен там едва стигаше 2мв, а на другата си беше 8мВ...
Тази платка с 2мВ на изхода - имаше и сравнително малки разлики във всички контр. точки - нормално ли е? |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 24, 2005 12:07 Заглавие: |
|
|
Хе хе хе повече от нормално...  |
|
|
 |
Grim Гост
|
Пуснато на: Пон Яну 24, 2005 13:11 Заглавие: |
|
|
Благодаря, че изтърпяхте глупавите ми питания - ще се старая за в бъдеще да не ви занимавам с такива - явно простотийки  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|