| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
chaveto Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 19:19 Заглавие: Колко квадрата на киловат |
|
|
Интересува ме има ли някаква формула за смятане на колко квадрата трябва да е кабела за дадена мощност. Знам, че има значение какъв е проводника, колко е дълъг и т.н. Просто ако има някакъв начин за смятане ще съм ви много благодарен дори и да е някаква груба сметка. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
quad Опитен потребител

Регистриран на: 20 Ное 2004 Мнения: 233 Местожителство: Varna/Targovishte
|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 19:26 Заглавие: Re: Колко квадрата на киловат |
|
|
Смята се така:
2.5-3А на квадратен милиметър
S=3,14. D.D/4
При 1kW, 220V имаш 4.5А, т.е. 1,5мм.мм това ти е S, оттам заместваш и намираш диамеъра. Това е универсалния метод. _________________ skype:bagybg |
|
|
 |
chaveto Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 19:36 Заглавие: Re: Колко квадрата на киловат |
|
|
| quad написа: | | Смята се така:S=3,14. D.D/4 |
Това не мога да го разбера точките умножение ли е, D какво, / какво е |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 19:38 Заглавие: Re: Колко квадрата на киловат |
|
|
| chaveto написа: | Това не мога да го разбера точките умножение ли е, D какво, / какво е |
Лице(площ) на кръг(ло) сечение.
-диаметъра |
|
|
 |
chaveto Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 20:42 Заглавие: Re: Колко квадрата на киловат |
|
|
Чакаите сега ако правилно съм разбрал по тази формула S=3,14. D.D/4 се смята квадратурата на проводника. Аз го знам R*R*3.14=S
Само, че нещо не ми се връзва сметката за 2.5-3А на квадратен мм идва ми много голяма квадратура за дадена мощност. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 20:46 Заглавие: Re: Колко квадрата на киловат |
|
|
| chaveto написа: | | Чакаите сега ако правилно съм разбрал по тази формула S=3,14. D.D/4 се смята квадратурата на проводника. Аз го знам R*R*3.14=S.... |
И сега в кой клас ще се връщаме  |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 21:06 Заглавие: |
|
|
Ако е за домашно ползване грубата сметка е 1 квадрат за 1 киловат.Обикновенно проводниците по стандарт са отгоре и сметката е горе долу точна.  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 22:49 Заглавие: Re: Колко квадрата на киловат |
|
|
| quad написа: | Смята се така:
2.5-3А на квадратен милиметър |
Малко по инерция я караме с позавишените нормативи. 5.5 - 6 А съвсем спокойно се понасят от 1кв.мм. при продължително натоварване. При 7 вече започва да затопля.Това показва практиката и ми прави впечатление напоследък че навън (нямам предвид Китай), изглежда се съобразяват.
Иначе на теория аз също съм го учил така, или грубо на квадрат - по киловат. |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2008 0:04 Заглавие: |
|
|
Сметките от типа "X квадрата на Y киловата" са некоректни. Допустимия ток за кабели и проводници се дава в таблици за съответните сечения.
Първо се смята тока консумиран от товара по формулата:
I=P/U, (за активни товари) и след това си избираме кабела от таблица, в зависимост от начина на полагане, като предвидим и известен запас.
Кабели с едно и също сечение при различни начини на полагане имат различни допустими токове. С нарастването на сечението на кабелите, намалява допустимия ток за единица сечение . |
|
|
 |
quad Опитен потребител

Регистриран на: 20 Ное 2004 Мнения: 233 Местожителство: Varna/Targovishte
|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2008 2:35 Заглавие: Re: Колко квадрата на киловат |
|
|
| Anonymous написа: | | quad написа: | Смята се така:
2.5-3А на квадратен милиметър |
Малко по инерция я караме с позавишените нормативи. 5.5 - 6 А съвсем спокойно се понасят от 1кв.мм. при продължително натоварване. При 7 вече започва да затопля.Това показва практиката и ми прави впечатление напоследък че навън (нямам предвид Китай), изглежда се съобразяват.
Иначе на теория аз също съм го учил така, или грубо на квадрат - по киловат. |
Дам, но когато изгори китайски контакт казват, превишил си позволената мощност (стандартно от 2кW за разклонител) и ти си си виновен, те не носят отговорност че уреда не е използван според инструкциите. Правиш инсталация, но незнаеш кой кога ще я ползва, ти си смятал за 5kW, но някой пуснал разклонител и натоварил с 15. За да няма издънки нормите са предвидени с толкова голям запас, така няма защо да се съобразяваш че кабелите били малко дълги и условията за охлаждане - лоши.
По-скъпо е с тези норми, но според мен(и според теорията) инвестицията си струва. Все пак не сме в Германия, тук дори и този който дава заявката незнае каква ще е реалната консумация...като си се знаем, по-добре да се подсигурява повече. _________________ skype:bagybg |
|
|
 |
|